Tökkiikö langaton kotiverkko? 3 vinkkiä yhteysongelmiin

Kotitalouksissa on entistä enemmän nettiyhteyttä käyttäviä laitteita. Omaguru listasi langattoman kotiverkon yleisimmät yhteysongelmat ja ratkaisut niiden selvittämiseksi.

Laite ei löydä ollenkaan langattomia verkkoja

Jos laitteesi on lakannut toimimasta langattomassa kotiverkossa, eikä verkkoa löydy laitteen listalta, ratkaisu saattaa olla yhden painalluksen päässä.

Esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa on usein oma erillinen kytkin tai nappi, josta langattoman ominaisuuden saa kytkettyä päälle tai pois. Usein tämä kytkin on paikassa, johon konetta siirrettäessä saattaa vahingossa osua.

Jos laitteestasi löytyy tällainen kytkin tai näppäin, kannattaa kokeilla, ratkeaako ongelma kyseistä näppäintä painamalla.

Verkko näkyy, mutta yhteys ei muodostu

Joskus langaton kotiverkko näkyy laitteen listalla, mutta yhdistäminen ei onnistu, tai yhteys ei toimi nettiin asti, vaikka laite olisikin jo yhdistetty kotiverkkoon. Usein ongelma korjaantuu helposti laitteiden uudelleenkäynnistyksellä.

Uudelleenkäynnistys kannattaa yleensä tehdä ensin langatonta verkkoa jakavalle laitteelle. Mikäli tämä ei riitä, vielä erikseen myös laitteelle, jolla yhteyttä käytetään.

Yllämainitut keinot eivät auta tai verkko toimii muutoin huonosti

Ajoittain langattoman verkon ongelmien korjaaminen vaatii tarkempaa perehtymistä verkon laitteisiin ja niiden asetuksiin. Tilanteen selvittämisen voi tehdä hankalaksi se, että ongelma saattaa johtua yhtä lailla niin verkkoa jakavasta kuin vastaanottavastakin laitteesta. Joskus kaksi toimivaakin laitetta ei välttämättä toimi yhdessä oikein.

Pahimmassa tapauksessa yhteensopivuusongelmaa ei välttämättä ole aina mahdollista edes ratkaista, mutta suurin osa tapauksista on onneksi kuitenkin ratkaistavissa laitteiden asetusten tai päivitysten avulla.

Tarkempaa apua vianmääritykseen saa tarvittaessa asiantuntijalta, mutta nyrkkisääntönä kannattaa tarkistaa ainakin se, että laitteiden päivitykset ovat ajan tasalla. Toimivuutta parantavia päivityksiä on yleensä tarjolla myös verkkoa jakaviin laitteisiin, vaikkeivät ne välttämättä osaakaan asiasta erikseen ilmoittaa.

Mikäli verkko-ongelmiin perehtyminen omatoimisesti ei ajatuksena houkuta, tarjoavat jotkin asiantuntijapalvelut myös mahdollisuutta kotikäyntinä tehtävään kotiverkon optimointiin. Tällaisissa tapauksissa asiantuntija voi tulla paikan päälle käymään kotiverkon tilanteen läpi.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jan Lågland

 

79-vuotiaana digiosaajaksi? Näin ikäihmiset ottivat teknologian omakseen

Mitä se tekoäly on? Katso kaksi esimerkkiä

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia