Älytelevision valinta – näin valitset itsellesi sopivan

Älytelevision valintaa helpottaa, kun listaa ensin omat tarpeensa. Kokosimme valintaa tukevat vinkit ja televisiot erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Teksti: Osku Kannisto

Nykytelevisiot on suunniteltu käyttötarpeiden mukaan ja sijoittuvat eri hintaluokkiin ominaisuuksiensa perusteella. Pelkkä koko ei määritä enää hintaa. Hinta muodostuu ominaisuuksien, muotoilun ja kuvanlaadun kokonaisuudesta.

Uutta televisiota hankkivan kannattaa miettiä valmiiksi, millaiseen käyttöön televisio tulee. Jos televisio on lähinnä tv-lähetysten katseluun, ei ole perusteltua sijoittaa parhaaseen kuvanlaatuun tai erikoisominaisuuksiin. Jos taas televisio tulee kotiteatterikäyttöön tai uuden konsolin näytöksi, on osattava vaatia tiettyjä ominaisuuksia. Tässä esimerkkejä televisioista viiteen yleisimpään käyttötarpeeseen.

Samsung QLED
Kuva: Samsung

Älytelevisio peruskäyttöön

Peruskäyttöön soveltuvat televisiot ovat muuttuneet. Lukuisten virittimien ja usb-tallennusmahdollisuuksien sijaan älytelevisiosovellusten tuki ja käytettävyys ovat nousseet tärkeimmiksi kriteereiksi yhdessä hyvän kuvan- ja äänenlaadun kanssa. Kokoja on kompaktista 43 tuumasta aina yli 70 tuumaan asti.

Useimmissa älytelevisioissa on erinomainen hinta-laatusuhde. Ero vanhoihin televisioihin korostuu suoratoistopalvelujen tuessa sekä käytettävyyden ja toimintanopeuden saralla. Älytelevisio-ominaisuudet riittävät vaativaankin aktiivikäyttöön. Mukana on kaikki kotimaiset suoratoistopalvelut mukaan lukien YleAreena ja Elisa Viihde sekä kaikki isoimmat kansainväliset. Lisäksi televisioihin voi peilata sisältöä puhelimelta, tabletilta ja tietokoneelta.

Kotiteatterin laittajalle elämyksellisyyttä

Kotiteatterista haaveileva arvostaa erinomaista kuvan ja äänen laatua sekä isoa kuvaa. Näillä televisioilla päästään nauttimaan täyspainoisesti peruskuvan ohella hdr-elokuvista ja -sarjoista, joita löytyy muun muassa Netflixistä kattavasti. Osassa tämän vuoden uutuustelevisioissa on myös uusi Filmmaker mode -esitila, jossa elokuvat toistetaan tarkasti ohjaajan näkemyksen mukaisesti värimaailman osalta.

Samsungissa taustavalot voidaan kohdistaa vain tiettyihin kohtiin kuvasta parantaen kontrastia. Philipsin televisioissa katseluelämystä parantaa television sivuille ja yläpuolelle seinään heijastettava Ambilight-valo, joka saa kuvan näyttämään isommalta.

Äänentoisto on merkittävässä roolissa hyvässä kotiteatterissa. Vaihtoehtona on hankkia hyvä soundbar tai vahvistin ja kaiuttimet.

Urheilua katsovalle laadukasta liikkuvaa kuvaa

Urheilufaneille paras valinta on televisio, joka pystyy ehostamaan tv-lähetyksiä ja niissä näkyviä liikkuvia kohteita mahdollisimman laadukkaasti ja luonnollisesti. Uudet televisiot ovat merkittävä harppaus eteenpäin vanhempiin verratessa ja kalliimmista malleista löytyy parhaat parannuspiirit.

Kuvanparannuksen merkitys kasvaa, mitä isommalta televisiolta urheilua katsotaan. Urheilulähetyksiä on jo tarjolla 4K-laatuisena mm. Elisa Viihde -suoratoistopalvelun kautta. Nämä lähetykset löydät palvelun urheilukalenterista UHD-merkillä varustettuna. Muut urheilulähetykset pitää skaalata television resoluutioon. Tässä hyvä kuvanprosessointi on avainasemassa parasta kuvanlaatua haluavalle.

Verkkopelaajalle suorituskykyä

Uudet pelikonsolit pystyvät ottamaan irti kaiken 4k-televisioista ja toisaalta televisiot pääsevät täyteen loistoonsa uusien Playstation 5 ja Xbox Series X/S -konsolien kanssa. Pelatessa television ei tarvitse olla kookkain mahdollinen, mutta tietokonenäyttöön verratessa jo 43-tuumainen televisiokin näyttää isolta.

Esimerkkitelevisioiden hdmi-liitäntöjen ALLM (auto low latency mode) osaa automaattisesti kytkeä television pelitilaan havaitessaan pelikonsolin. Nykytelevisioissa on alhainen viive, jonka ansiosta peliohjaimen komennot välittyvät ruudun tapahtumiin merkittävästi vanhoja televisioita nopeammin eli samaan tahtiin kuin tietokoneella pelatessa.

Tyylikästä arvostavalle

Tyylikäs ja yksinkertainen televisio istuu vaativaankin sisustukseen erinomaisesti. Tyylikkyyden takia ei tarvitse tinkiä älyominaisuuksista tai kuvanlaadusta.

Television ostajan termit

Lcd, led, qled ja oled

Yllä olevat lyhenteet ovat tekniikoita, joilla kuva televisioihin muodostetaan. Led- ja qled-televisiot pohjautuvat lcd- eli nestekidetekniikkaan. Led-televisioissa kuvan taustavalo valaistaan led-lampuin. Lamput ovat useimmiten sijoitettu kuvaruudun reunoihin. Parhaimmissa malleissa led-valot on sijoitettu kuvaruudun taakse ja niitä voidaan sytyttää ryppäinä siellä, missä valoa tarvitaan. LG nanocell ja Samsungin qled-televisiot edustavat lcd/led-televisioiden kehityksen huippua. Oled-televisioissa jokainen pikseli valaisee itsensä, joten led-lamppuja ei tarvita. Oled-televisioissa saavutetaan paras kontrasti.

4K, UHD, Full HD ja resoluutio liittyvät toisiinsa

Uhd (ultra high definition) ja 4k tarkoittavat televisioista puhuttaessa samaa asiaa eli korkeaa, 3840 × 2160 pikselin resoluutiota. Full hd -televisioissa resoluutio on 1920 × 1080 pikseliä. Full hd -tarkkuudesta käytetään suoratoistopalveluissa nykyään myös pelkkää lyhennettä hd ohjelmien tiedoissa. Mitä enemmän pikseleitä, sen parempi kuva.

Tuumakoko

Tuumakoko tarkoittaa kuvan halkaisijaa alakulmasta vastakkaiseen yläkulmaan. Tuumat saa muutettua senttimetreiksi kertomalle ne luvulla 2,54. Kaikki myytävät televisiot ovat nykyään kuvasuhteella 16:9.

Smart-tv eli älytelevisio

Termi, jota käytetään kaikista nettiin kytkettävistä televisioista. Älytelevisio-ominaisuudet vaihtelevat eri televisiomerkkien väleillä. Uudemmat televisiot tukevat huomattavasti paremmin eri suoratoistopalveluita kuin vanhat.

Tizen, WebOS ja Android TV

Nämä ovat älytelevisioiden kilpailevia käyttöjärjestelmiä. Samsungin Tizen, LG:n WebOS sekä Philipsin ja Sonyn käyttämä Android TV ovat tämän hetken kattavimmat älytv-alustat. Niille saa monipuolisesti kaikki suositut kotimaiset ja ulkomaiset suoratoistopalvelut.

Ambilight on Philipsin televisioista tuttu taustavalo

Ambilightia käytetään heijastamaan television taakse seinään värillistä valoa ruudun sisällön tai oman valinnan mukaan. Ruudun ympärille tuleva valo saa kuvan tuntumaan tuumakokoaan isommalle. Se luo lisäksi tunnelmaa. Yleisimmin ambilight-valot on sijoitettu ruudun sivuille ja ylös, kalleimmissa seinämalleissa myös tv:n alapuolelle.

VESA on yleisin tapa ripustaa televisio telineeseen

Television takana on esimerkiksi valmiit ruuvikolot 20 tai 30 senttimetrin välein seinätelinettä varten. Kannattaa varmistaa oman television vesa-yhteensopivuus ennen seinätelineen hankintaa.

HDMI-liitännät

Liitännät määrittävät, kuinka monta ulkoista kuvanlähdettä (esim. pelikonsoli, Elisa viihde -boksi) televisioon voi liittää. Lukumäärän ohella hdmi-porttien ominaisuuksissa on eroja. Hdmi2.1-liitännät ovat harvinaisia, mutta ne tukevat parhaiten uusien konsolien ominaisuuksia, kuten 4k-kuvaa 120 hertsin päivitysnopeudella sekä eArc-paluukanavaa monikanavaäänelle. Tätä tarvitaan parhaiden ohjelmien Dolby Atmos -ääniä varten.

HDR, HDR10, HDR10+ ja Dolby Vision

Nämä ovat termejä, joilla ilmoitetaan television kyvyt toistaa laajemman dynamiikan ja värisyvyyden hdr-videoita. Jos television ominaisuuksissa mainitaan hdr, tukee se vähintään yleisintä hdr10-standardia, jota käytetään aina Netflixin ja Amazon Prime Videon hdr-videoissa. HDR10+ on Samsungin kehittämä laajennus hdr10:lle. LG:n ja Philipsin televisioissa on monissa Dolby Vision -tuki, joka myös parantaa hdr10-kuvaa. Monet Netflixin hdr-videoista on saatavilla myös Dolby Visionina. Myös uudet pelikonsolit tukevat hdr10-kuvaa.

Tutustu Elisan TV-valikoimaan verkkokaupassamme.

Lue lisää

Elisa Viihde toimii myös sovelluksella älytelevisiossa

Kuusi hyvää syytä käyttää uutta Elisa Viihde Plus -palvelua

Tallentamalla katsot lempiohjelmiasi missä ja milloin haluat