Ta i bruk bredband - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Ta i bruk bredband

Nedan hittar du en visuell guide till hur du tar i bruk ditt bredband. Vid behov kan du kontrollera den tekniska implementeringen av ditt bredband i  den orderbekräftelse vi skickat. 

 

Anslutning via telefonuttag (VDSL2) 

Abonnemanget installeras genom att ansluta modemet till telefonuttaget med en telefonkabel. Anslutningen är klar att användas när modemets signallampor för DSL- och Internet är tända. 

 1. Anslut telefonkabeln (RJ11-kabeln) till DSL-uttaget på modemet och till telefonuttaget på väggen. Vi rekommenderar att du använder den telefonkabel som medföljde enheten. 
 2. Anslut elledningen till POWER-uttaget och strömkällan till bostadens väggkontakt. 
 3. Slå på strömmen till apparaten med ON/OFF-brytaren. 
 4. Anslut datorn till modemets trådlösa nätverk eller med en nätverkskabel till modemets Ethernet-/LAN-port. Instruktioner för anslutning till ett trådlöst nätverk hittar du här (FI). 

Vi rekommenderar inte att du använder en förlängningssladd eller en över två meter lång telefonkabel, då dessa minskar anslutningens kvalitet. 

Vid behov uppdaterar sig enheten automatiskt till en ny programvaruversion. Enheten är klar att användas när DSL- och Internetlamporna lyser kontinuerligt. Medan du väntar på att det nya abonnemanget ansluter kan du slutföra ovannämnda åtgärder innan den överenskomna leveransen av abonnemanget och lämna enheten att vänta på uppkoppling. 

Ovanstående anvisning gäller installation av Kotiboksi-modemet. Detaljerade enhetsspecifika anvisningar om hur du ansluter till olika modem finns i guiden som medföljer enheten. Du hittar de modeller som vi för närvarande säljer för nya anslutningar i vår webbutik (FI). 

Se till att det trådlösa nätverket når överallt i hemmet med våra mesh-enheter (FI). Se vilka enheter vi säljer i vår webbutik (FI). Du kan också beställa en installatör (FI) för att optimera ditt hemmanätverk som nyckelfärdig tjänst.  

OBS! Nya och sanerade hus kan ha RJ11/RJ45-kontakter istället för traditionella telefonuttag: 

I så fall sker anslutningen genom att ta loss änden av den traditionella trepoliga kontakten från telefonkabeln, varefter du kan ansluta kabeln direkt till vägguttaget. 

Anslutning via antennuttag (kabelmodem) 

Installera abonnemanget genom att ansluta kabelmodemet till bostadens antennuttag med hjälp av en antennkabel. Vid behov kan kabelmodemet anslutas till samma uttag som televisionen med en förgreningskontakt (T-kontakt). Fler än en förgreningskontakt bör dock inte användas per dosa och förlängningskablar bör inte användas som antennkabel. Använd i stället en enhetlig antennkabel. Vanligtvis levereras kabelmodemet med en förgreningskontakt. Kabelmodem rekommenderas stödja EuroDOCSIS 3.0. 

 1. Koppla modemet* med antennkabeln (1) till vägens TV-uttag. Använd vid behov förgreningskontakten som medföljde modemet som mellanstycke. 
 2. Anslut elledningen (2) till väggen. 
 3. Slå på modemet (3). När DS- och US-lamporna lyser kontinuerligt och Online-lampan tänts (på Power/Cable Fritzbox) är anslutningen klar att användas. Första gången kan det ta upp till två timmar att lamporna tänds. Lampornas placering kan variera beroende på modemmodell, se modemets instruktioner för mer information. 
 4. Anslut datorn till modemets trådlösa nätverk eller med en nätverkskabel till modemets Ethernet-/LAN-port. Instruktioner för anslutning till ett trådlöst nätverk hittar du här (FI). 

*) För närvarande säljs modemmodellen Kotiboksi TG2482 (Arris) (FI) för nya anslutningar. Om du behöver en ny kabelmodemenhet men redan har internet från oss, vänligen kontakta vår kundtjänst. Vi aktiverar modem för befintliga avtal och säljer dem inte för tillfället i vår webbutik utan ett kabelmodemabonnemang. 

Se till att det trådlösa nätverket når överallt i hemmet med våra mesh-enheter (FI). Se vilka enheter vi säljer i vår webbutik (FI). Du kan också beställa en installatör (FI) för att optimera ditt hemmanätverk som nyckelfärdig tjänst.  

Anslutning via nätverksuttag (Ethernet-abonnemang): hög- och radhus 

Bostäder har vanligtvis en bostadsfördelare nära elskåpet, till vilken internetförbindelsen kommer från bostadsaktiebolagets utrymmen. Fördelaren har ett datauttag, till vilket förbindelsen kommer, och flera uttag för att ansluta förbindelsen till önskade rum. Uttagen är vanligtvis numrerade för att matcha uttagen i rummen.  

I fastigheter med generellt kabelsystem levereras abonnemanget till en Ethernet-datadosa i bostadsfördelaren (i enrummare kan det finnas bara en databox, varvid det inte finns en bostadsfördelare.I fastigheter med generellt kabelsystem finns inget behov av att använda en terminal. Anslutningen kopplas från datastignigen i bostadsfördelaren (vanligtvis nära elskåpet) till RJ45-datadosan i önskat rum. Om du vill dela en anslutning till mer än ett rum fungerar en separat router som terminal. 

 1. Anslut nätverkskabeln från stigning (A) till routerns WAN-port (B). Slå på strömmen till routern. När Internetlampan lyser på routern är anslutningen klar att användas. 
 2. Härefter kan du ansluta enheter till routerns trådlösa nätverk
 3. Du kan också ansluta uttagen i önskat rum till internet genom att använda routerns LAN/ Ethernet-portar (C). Anslut nätverkskabeln från LAN-porten till porten för önskat rum (D) i bostadsfördelaren. 
 4. Om anslutningen inte fungerar efter ovanstående åtgärder återställer du modemet till fabriksinställningarna genom att hålla återställningsknappen på enhetens bakpanel eller undersida intryckt med ett spetsigt föremål (till exempel en pappersklämma eller en knappnål) i tio sekunder när apparaten är påslagen och släpp sedan återställningsknappen. 

Anslutningen kommer vanligtvis från ett uttag som heter ATK, DATA, NOUSU eller JAKAMO. Markeringssättet varierar, ibland står det bara A eller B på nätverksuttaget. Lättast hittar du rätt port genom att koppla datorn med en ethernetkabel till uttaget och kontrollera om Internet fungerar. 

 

Du kan också överföra en anslutning från bostadsfördelaren till önskat rum på följande sätt: 

På så vis kan du använda modemet från väggkontakten i önskat rum för att få det trådlösa nätverket att fungera bättre. Vi har också ett omfattande informationspaket om WLAN-nätet, klicka här (FI). 

För att dela en fiberanslutning till hela din bostad rekommenderar vi mesh-routrar. Se vilka enheter vi säljer i vår webbutik. Du kan också beställa en installatör för att optimera ditt hemmanätverk som nyckelfärdig tjänst. 

Anslutning via nätverksuttag (Ethernet-abonnemang): egnahemshus och parhus 

I huset finns en fiberterminal, där fiberkabeln är installerad. Mer information om fiberterminaler i Elisas Husfiber-objekt hittar du här (FI) >. De nyaste fiberterminalerna har en tillgänglig LAN-port för bredbandsåtkomst. 

 1. Anslut routern från WAN-kontakten (B) med nätverkskabeln till fiberterminalen (A). Terminalen har en Ethernet- eller LAN-port, till vilken routern ansluts. 
 2. Slå på strömmen till routern. Se enhetsanvisningen* för att se vilka lampor som ska lysa när anslutningen är klar att användas. Vanligtvis har routern en Internet-lampa som måste lysa. 
 3. Anslut datorer eller andra enheter trådlöst eller med en nätverkskabel till routerns Ethernet/LAN-portarna (C). Instruktioner för anslutning till ett trådlöst nätverk hittar du här

För att dela en fiberanslutning till hela din bostad rekommenderar vi mesh-routrar. Se vilka enheter vi säljer i vår webbutik. Du kan också beställa en installatör för att optimera ditt hemmanätverk som nyckelfärdig tjänst. 

 

Nätproblem efter ibruktagning? Avgränsa och lös orsaken till störningen

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Vill du ha personlig hjälp? Ring till OmaGuru!
Vardagar kl. 8-21, lö. 9-17, 2,50 €/samtal + 2,50 €/påbörjad min + mta
För att vi snabbt skall kunna hjälpa dig, rekommenderar vi att du laddar ner Etätuki (distanshjälp)-programmet redan innan du ringer:
Hittade du inte infot du letade efter? Sök!