Omakotitalon tai paritalon liittäminen yleiseen televerkkoon tapahtuu valokuitukaapelilla. Asennettava kaapeli on Elisan omaisuutta ja Elisa huolehtii sen ylläpidosta pienkiinteistön talojakamoon.
Ennen kaivuutyön aloittamista on varmistettava, ettei suunnitellulla kaivuualueella ole ennestään tietoliikenne- tai muita kaapeleita. Vaurion sattuessa vaurion aiheuttaja on korvausvelvollinen.
Talojakamosta lähtevän sisäjohtoverkon rakentaminen ja ylläpito kytkentärimoineen kuuluu kiinteistön omistajalle. Laadun varmistamiseksi kannattaa sisäjohtoverkon rakentajaksi valita valtuutettu teleurakoitsija. Yksityiskohtainen suunnittelu on tarpeen, jos tarvitaan esimerkiksi etätyön vuoksi monipuolisia tietoliikennepalveluja ja turvajärjestelmiä.
Paritalot tulee rakentaa tietoliikenneverkon osalta kuten omakotitalot eli molempiin taloihin oma kaapeli.
Putkituksen asennus tonttiosuudelle
Kaapelin asentamiseksi kaivetaan talon seinustalta kaapelioja (suositus on noin 50cm) yleensä tien tai kadun puoleiselle tontin rajalle Elisan määrittelemään liityntäpisteeseen. Kaapeliojaan sijoitetaan halkaisijaltaan vähintään 50 mm muovinen, sisäpinnaltaan tasainen asennusputki. Liian jyrkkien mutkien välttämiseksi putkituksessa on käytettävä loivia liitoskulmia. On suositeltavaa ympäröidä asennusputki hienojakoisella hiekalla.
Kiinteistön omistaja vastaa oman tonttinsa osuudella asennusojan kaivamisesta ja täyttämisestä, asennusputken hankkimisesta ja asentamisesta sekä tontin reunalla olevan kaapelin oikaisemisesta tontin rajalta kiinteistön talojakamoon. Omistaja vastaa myös putkireitin sijaintitiedon dokumentoinnista.
Putkituksen vienti kiinteistöön
Maakaapelin sisäänottoa varten asennetaan sisähalkaisijaltaan tonttiosuuden asennusputkea vastaava muoviputki perustuksen läpi 50-80 cm tulevan maanpinnan alapuolelle. Rakennuksen sisällä putkitus suositellaan asennettavaksi talojakamoon asti. Putkituksessa tulee käyttää loivia liitoskulmia. Sisäänvientiputki yhdistetään tonttiosuuden asennusputkeen, jolloin syntyvä yhtenäinen putkitus mahdollistaa kaivetun kaapeliojan välittömän maantäytön, helpottaa asennus- ja huoltotyötä sekä parantaa kaapelin mekaanista suojausta. Kiinteistön omistaja vastaa sisäänvientiputken hankkimisesta, asennuksesta ja liittämisestä tonttiosuuden asennusputkeen.
Talojakamo (valokuitukaapeli)
Elisan valokuitukaapeli tuodaan pienkiinteistön laitekaappiin, joka toimii yleisen televerkon luovutuspisteenä. Laitekaappiin sijoitetaan tarvittavat Elisan kaapelipäätteet, asuinkiinteistön parikaapelien päätteet (RJ45-liittimille), laajakaistapalveluiden vaatimat aktiivilaitteet sekä antennijärjestelmän tähtipisteen laitteet.
Laitekaappia koskevat ohjeet
- Laitekaapin suositeltava koko on vähintään 600 mm x 400 mm x 150 mm (korkeus x leveys x syvyys)
- Laitekaapissa tulee olla lukittava ovi sekä tuuletusaukot.
- Laitekaappi tulee asentaa talon tekniseen tilaan tai muuhun vastaavaan lämmitettyyn ja kuivaan sisätilaan jossa laitteiden asennukset ja huollon toimenpiteet ovat jatkossa tehtävissä esteettä.
- Laitekaapin asennuskorkeuden yläraja on n. 1700 mm lattiasta.
Taloon tulevat liityntäverkon talokaapelit asennetaan putkituksen kautta. Sisääntuloputkien ja laitekaapin hankinta sekä asentaminen kuuluvat rakennuttajan vastuulle.
Laitekaapin sähkönsyöttö ja maadoitus
Laitekaappiin tulee asennuttaa vähintään neliosainen SUKO-pistorasia sähköpääkeskuksesta tulevalla omalla sähkönsyöttökaapelilla (10 A) sekä maadoitusta varten potentiaalintasauskisko yhdistettynä 10 mm kuparijohtimella talon maadoitusten kokoojakiskoon. Pienkiinteistöjen sisäverkkokaapeloinnin liittäminen yleiseen tietoliikenneverkkoon Elisan kuitukaapelilla edellyttää että kiinteistön sisäverkon tulee olla yleiskaapeloitu (vähintään CAT6). Varmista, että sähkösuunnittelijasi ottaa tämä huomioon sisäverkkoa suunniteltaessa.