Älypuhelinta on ladattava lähes joka päivä, valitettavasti. Näillä vinkeillä teet sen fiksusti ja akun kunnosta huolehtien.
Teksti: Tapio Berschewsky Kuvat: iStock
Akun lataaminen on nykyelektroniikan suurin riesa ja valitettavasti senkin voi tehdä väärin. Näillä vinkeillä voit päivittää akkutietoutesi ja saada puhelimen, tabletin, kannettavan tietokoneen tai vaikka lennokin akut kestämään kauemmin.
Vinkit kannattaa lukea erityisen tarkkaan myös siksi, että 90-luvun wanhat opit eivät enää päde. Nykyiset litiumioniakut nimittäin poikkeavat niin tekniikaltaan kuin käyttöominaisuuksiltaan vanhoista metallihydridiakuista.
Puhelimen käyttö ja lataaminen
1. Vältä kuumuutta
Lämpö on akkujen suurin vihollinen riippumatta siitä onko sen lähde itse laitteessa vai sen ulkopuolella. Suurin osa valmistajista suosittelee akkua käytettävän noin 27 asteen lämmössä. Pidä siis puhelin mieluummin laukussa kuin taskussa painettuna kehon lämpöä vasten. Älä myöskään jätä puhelinta suoraan auringonvaloon.
Huomaa, että myös lataus lämmittää akkua voimakkaasti, joten erityisen suojaavat lämmön haihtumista estävät kuoret voi olla syytä irrottaa latauksen ajaksi. Varmista, että puhelin ei ole ladattaessa ahtaassa paikassa.
2. Lataa mieluummin usein kuin kerralla täyteen
Moni meistä lataa akkunsa jättämällä puhelimen koko yöksi piuhan päähän, jotta se olisi aamulla täydessä iskussa. Akku voi kuitenkin paremmin, kun se pysyy noin 40–80 prosentin varauksessa. Muutama lyhyt lataus päivässä on siis akun käyttöiän kannalta parempi, mikäli se vain elämänrytmiin sopii.
Tämä on erityisen oleellista, jos kuulut niihin, joilta puhelin tipahtaa kädestä juuri ennen nukahtamista ja löytyy aamulla tyynyn alta. Vällyjen väliin unohtunut laturissa oleva laite muhii yöllä turhan kuumissa olosuhteissa tuntikausia.
3. Sammuta laite välillä
Akulle tekee hyvää, jos sen käyttö lopetetaan ajoittain hetkeksi. Älylaitteen kohdalla tämä tarkoittaa koko laitteen sammuttamista. Voit harkita pistää puhelimen pois päältä yön ajaksi.
Mikäli tämä ei tule kyseeseen, paina silti virtanappia kerran viikossa ja nauti edes kahvikupin ajan elämästä ilman somehälytyksiä ja muuta piippausta.
Turvallisuusasiat
4. Voit unohtaa laitteen lataukseen turvallisesti
Vahvan uskomuksen mukaan puhelimen unohtaminen kiinni laturiin on vaarallista. Todellisuudessa laitteiden oma latauselektroniikka huolehtii latauksen katkaisemisesta hyvin tarkasti, sillä litiumioniakut eivät siedä yhtään ylilatausta.
Vaikka maailmalla on uutisoitu puhelimen tai laturin palamistapauksia, ne ovat lähes aina johtuneet halvan tarvikelaturin tai -akun käytöstä. Näitä on siis syytä välttää.
Ylipitkän latauksen haitallisuus syntyy lähinnä siitä, että akku ladataan toistuvasti aivan täyteen asti. Kuten edellä on kerrottu, nykyakut kestävät pidempään, jos niitä ei ladata aivan täyteen asti.
5. Voit käyttää laitetta sen latautuessa
Puhelimen käyttäminen latauksen aikaan ei myöskään ole vaarallista, eikä se lisää puhelimen tai laturin räjähtämisen riskiä. Yhtäaikainen lataaminen ja raskas pelaaminen voivat kuitenkin kuumentaa puhelinta turhan paljon, mitä on syytä välttää.
Puhelimen rauhoittaminen lataamisen ajaksi voi olla hyödyllistä myös siksi, että käytönaikaisen ylimääräisen virrankulutuksen puuttuessa akun saa nopeammin täyteen. Luurin sammuttaminenkaan latauksen ajaksi ei siis ole huono idea, varsinkin jos olet vain hetken pistorasian äärellä.
Laturin valinta
6. Suosi puhelimen omaa laturia
Vaikka kaikki nykyiset mobiililaitteet saavat latausvirtansa usb-latureista, kaikki laturit eivät ole samanlaisia.
Tabletien laturit ovat tyypillisesti huomattavasti älypuhelinten omia latureita tehokkaampia. Esimerkiksi Applen iPadien suuret laturit antavat yli kaksinkertaisen tehon puhelimen omaan laturiin nähden, mikä periaatteessa voisi tarkoittaa nopeampaa latautumista.
Puhelimen oma elektroniikka säätelee kuitenkin latauksen jännitettä ja virtaa tarkasti, mikä suojelee laitteen akkua liian nopealta lataukselta. Teholaturin käyttö ei siis välttämättä lataa puhelinta yhtään nopeammin.
Laitteen oman laturin käyttö on suositeltavaa, sillä se lataa laitetta varmasti valmistajan turvalliseksi näkemällä vauhdilla. Ja ilman paloriskiä.
7. Käytä pikalatausta harkiten
Joidenkin uusien puhelimien kanssa on mahdollista käyttää erityistä teholaturia. Viime vuosina tarjolle on tullut puhelimia, joiden mainostetaan latautuvan tyhjästä jopa 80 prosenttiin vain puolessa tunnissa.
Erityisesti Android-puhelimissa yleistynyt Quick Charge -tekniikka säätää latausjännitettä ja siten latausnopeutta puhelimen ja sopivan laturin yhteispelillä. Tämä nopeuttaa erityisesti juuri latauksen alkua. Temppu toimii vain tätä tukevilla uusilla puhelimilla ja latureilla.
Toinen poikkeus löytyy Applen leiristä, sillä iPhone 6:sta lähtien iPadin laturilla on saanut puhelimen täyteen noin 20 prosenttia nopeammin.
Pikalatauksen käyttäminen lyhentää kuitenkin hitaasti myös akun elinikää, joten kiireettömän kannattaa tyytyä peruslaturiin.
8. Valitse riittävän tehokas autolaturi
Jos autossa on tarve ladata useita laitteita yhtä aikaa, autolaturi kannattaa valita tarkasti. Vaikka useimmissa autolatureissa on nykyään kaksi usb-porttia, halpamallien antama latausvirta riittää normaalisti vain yhden laitteen sujuvaan lataamiseen.
Halpalaturien tapauksessa kahden puhelimen tai erityisesti puhelimen ja tabletin yhtäaikainen lataaminen voi johtaa siihen, että navigaattorina käytettävän puhelimen lataustaso alkaa hiljalleen laskea. Laadukkaat autolaturit pystyvät lataamaan samaan aikaan vaikka kahta tablettia.
Kierrätys ja varastointi
9. Hävitä akku asianmukaisesti
Pienelektroniikkaa tai akkuja ei saa koskaan heittää tavalliseen roskikseen, eikä ikivanhan puhelimen jemmaaminen pöytälaatikon perälle ole sekään turvallista. Jos laitteen akku on irrotettava ja olet vaihtamassa uuteen, toimita vanha elektroniikkaliikkeen kierrätyspisteeseen.
Muista teipata irrallisen akun navat peittoon ennen kierrätyspisteeseen laittamista. Oikosulkuun joutuva akku voi muuten aiheuttaa ongelman kierrätyspisteellä.
Jos koko älylaite hävitetään, sen sisältö on ensin syytä varmuuskopioida talteen ja sitten tyhjentää muisti palauttamalla laite tehdasasetuksiin. Kierrätyspiste löytyy paikalliselta isommalta sorttiasemalta tai elektroniikkaa myyvistä liikkeistä.
10. Älä päästä akkua tyhjenemään varastossa
Akku ei saisi koskaan purkautua täysin tyhjäksi. Älylaitteet menevät tämän vuoksi pois päältä, kun niissä on vielä vähän virtaa jäljellä. Se estää akkua vioittumasta ennen uutta latausta.
Jos aiot laittaa akkukäyttöisen lelun pitkäaikaiseen säilytykseen, saattaa se ajan kanssa purkaa varaustaan liikaa. Tällöin akun maksimivaraus kärsii ja se saattaa jopa muuttua vaaralliseksi käyttää. Pidemmäksi aikaa syrjään jäävän laitteen akku kannattaa ladata noin 80 prosenttiin ennen varastointia. Muista myös täydentää varausta aika ajoin.
Laite tai erillisakut on syytä varastoida valolta suojaan kuivaan ja viileään paikkaan. Vaikka lämpötilan laskeminen vähentää hieman akkujen itsepurkautumista erityisen kylmiä lämpötiloja ja erityisesti pakkasta on syytä välttää.