10 kirjaa, jotka kannattaa lukea lomalla

Lomalla on aikaa syventyä kirjoihin. Etsimme 10 helmeä, jotka viihdyttävät, herättävät ajatuksia ja auttavat ymmärtämään maailmaa. Lataa mukaan lomalle ja rentoudu. 

Teksti: Hanna Kangasniemi ja Noora Valkonen

1. Laadukkaan fiktion ystäville

lundberg_jaa_etukansi_fix

Jää: Upea romaani elämästä ja sen hauraudesta

Ulla-Lena Lundbergin Jää on taidokkaasti kirjoitettu ja tarkkasilmäinen tarina ulkosaaristoon saapuvasta idealistisesta papista perheineen sekä kyläyhteisön ihmisistä iloine ja murheineen. Ulla-Lena Lundberg kuvaa hetkiä ja tuntemuksia niin hienosti, että ne haluaisi tauluiksi seinälle. Kirjassa tavoitetaan myös se haikeus, kun tajuaa kaiken katoavaisuuden ja elämän kauneuden hetkellisyyden. Jos vuonna 2012 Finlandia-palkittu kirja on jäänyt lukematta, puute kannattaa nyt korjata. Tässä on viisas kirja, johon haluaa palata uudelleen.

>>Osta e-kirja, äänikirja

9789512095339_kultarinta

Kultarinta: Vaikuttava sukupolviromaani ihmisistä ja luonnosta

Hyvä kirja ei vanhene vaan muuttuu klassikoksi. Sellainen on Anni Kytömäen esikoiskirja Kultarinta. Se on upea kuvaus vuosisadan alun Suomesta, sisällissodan ajasta, vuosikymmenistä sen jälkeen, vastuuta ottavista ja sitä pakenevista ihmisistä. Tämän kaiken lisäksi se on häkellyttävän hieno, suorastaan mystinen suomalaisen luonnon ja luontosuhteen kuvaus. Olisiko tässä aikamme Täällä Pohjantähden alla?

>>Osta kirja

kansi_1025

Juurihoito: Isää ja itseä etsimässä mainiossa vaellusromaanissa

Miika Nousiaisen Juurihoito on jouhevasti kirjoitettu kuvaus isänsä hylkäämistä ja sattumalta toisensa löytäneistä veljeksistä, jotka lähtevät etsimään kadonnutta isää, ja samalla itseään. Vaellusromaani tavoittaa hyvin erilaisissa maailmoissa elävien miesten tunteet ja noukkii matkan varrella myös huomioita yhteiskunnallisista nyrjähdyksistä. Hauska ja nokkela kirja, joka saa lukuisten hampaisiin liittyvien kuvausten ansiosta myös käyttämään entistä ahkerammin hammaslankaa. Viihdyttävistä ihmiskuvauksista nauttiville.

>>Osta e-kirja, äänikirja

kansi_724

Akvarelleja Engelin kaupungista: Tuokiokuvia Helsingin menneisyydestä

Mitä yksityiskohtia ja tunnelmia! Jukka Viikilän kirjoittama Akvarelleja Engelin kaupungista on arkkitehti Carl Ludvig Engelin fiktiivinen ”yöpäiväkirja”, joka sijoittuu kaupungin ytimen uudelleen suunnittelemisen ja rakentamisen vuosiin 1816–1840.

Se on nimensä mukaisesti kuin taidokkaalla ja herkällä pensselillä maalattu akvarelli, joka poimii tuokiokuvia nupullaan olevasta uudesta Helsingistä. Se piirtää näkyviin Saksasta perheineen muuttaneen Engelin tietoisuuden juoksutukset: preussilaisen tarkan miehen vierauden tunteen, ärsytykset ja ihmetykset. Se kaivaa esiin myös herkkyyttä muun muassa kuolleen pojan ja sairaan tyttären kautta: ”Muistoja vaikeampaa on hyväksyä, että muistot katoavat”. Kirjasta huomaa hyvällä tavalla, että kirjailija on runoilija ja tilannetajuinen dramaturgi. Finlandia-palkinto tuli ansaitusti.

>>Osta e-kirja, äänikirja

kansi_849

Kaarnatuuli: Viihteellistä historiaa 1500-luvun Turusta

Kristiina Vuoren Kaarnatuuli on syväsukellus 1500-luvun Turkuun. Kyseessä ei ole mikään kuivakka tietoteos vaan verevä romaani, joka alkaa mestauslavalta. Päähenkilö on leskeksi jäänyt Valpuri Innamaa, joka luovii kekseliäästi eteenpäin naisille asetetuissa raameissa. Kiehtovaa, että Innamaa oli todellinen henkilö ja yksi Turun varakkaimmista porvarisnaisista.
Jänniä historiallisia yksityiskohtia, romantiikkaa ja draamaa − jos haluat nämä samassa paketissa, tartu Kaarnatuleen.

>>Osta e-kirja, äänikirja

 

2. Hyvin kirjoitettua jännitystä kaipaaville

kansi_943

Hammurabin enkelit: Ahmittava trilleriesikoinen

Max Seeckin Hammurabin enkeleiden avaus on kuin aavistuksen liian rankka elokuva, mutta pian tarina koukuttaa. Suomen suurlähetystön työntekijä katoaa Kroatiassa. Mysteeriä lähtevät ratkomaan puolustusvoimain Daniel Kuisma sekä ulkoministeriön Annika Lehto. Takaumat palauttavat mieliin Jugoslavian sodan.

Vetävän kirjan juoni etenee junan lailla ja saa janoamaan seuraavaa Seeckin trilleriä.

>>Osta e-kirja, äänikirja

 

 kansi_799

 

Sarasvatin hiekkaa ja Haudattu uhka: Ekologisia sci-fi-jännäreitä

Risto Isomäen 15 vuotta sitten ilmestynyt Sarasvatin hiekkaa ei ole vanhentunut minuuttiakaan: Vuoteen 2020 sijoittuva kirja on yhtaikaa äärimmäisen jännittävä ekologinen sci-fi-trilleri ja pelottavan tarkka kuvaus ilmastonmuutoksen mahdollisista seurauksista. Kirja kannattaa lukea, jos haluaa dekkarin, jossa juonenkäänteet eivät ärsytä mielikuvituksellisuudellaan vaan saavat oikeasti havahtumaan.

>>Osta e-kirja, äänikirja

Myös Isomäen Haudattu uhka on ajankohtainen trilleri. Siinä mukana ovat terrorismi ja ydinaseen käytön uhka aikana, jolloin maailman vallan palikat hakevat taas uusia asemiaan. Isomäen kirjojen antia ovat kirjallisten ansioiden lisäksi hänen asiaosaamisensa oli kyseessä sitten ilmastonmuutos tai ydinvoima.

>>Osta e-kirja

 

kansi_930

 

Baltimoren sukuhaaran tragedia: Koukuttava kaunokirjallinen jännäri

Joël Dickerin Baltimoren sukuhaaran tragedia -romaani etenee hämäävän kepeästi ja viihdyttävästi. Sitä luulee tietävänsä, olevansa niskan päällä lukijana. Joël Dicker on kuitenkin taitava tarinankertoja, joka lisää kerroksia, kierroksia, tasoja ja kysymyksiä. Kirjailija rakentaa Goldmanin suvun ja lähipiirin vaiheista kiehtovan maailman, joka vie mukanaan, eikä monisatasivuista kirjaa malta laskea käsistään, koska piinaava salaisuus on selvitettävä.

>>Osta kirja

Myös Joël Dickerin kehuttuun esikoiseen ja bestseller-kirjaan Totuus Harry Quebertin tapauksesta kannattaa tutustua.

>>Osta kirja

 

3. Ruohonjuuritason näkökulmia politiikkaan idässä ja lännessä

9789523002685_0

Yhden lapsen kansa: Kiinan traagista lähihistoriaa

”35 vuoden kokeilu, joka mullisti jokaisen kiinalaisen elämän”. Toimittaja Mari Manninen tiivistää osuvasti yhden lapsen politiikan eli Kiinassa (vuosina 1980−2015) toteutetun tiukan syntyvyyden säännöstelyohjelman. Manninen antaa kirjassaan Yhden lapsen kansa − Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret äänen niille lukemattomille kiinalaisille, joiden elämää säännöstely muutti, usein rujosti. Miljoonat naiset joutuivat pohtimaan, tehdäkö abortti vai menettää työpaikka tai kärsiä sakoista tai muusta rangaistuksesta.
Kun haluat ymmärtää, miten dramaattisesti politiikka voi vaikuttaa yli miljardin ihmisen elämään, valitse tämä palkittu tietokirja.

>>Osta e-kirja, äänikirja

trump_kansi_rgb_0

Trump − Yhdysvaltain presidentti: Taustoitusta Trumpin menestykselle

Laura ja Saska Saarikosken Trump − Yhdysvaltain presidentti on sopiva teos, jos haluaa sukeltaa siihen todellisuuteen, joka nosti Trumpin Yhdysvaltain presidentiksi. Rouheasti kirjoitettu kirja kuvaa, miksi Donald Trumpista kasvoi mies, jolla on julmettu voitontahto ja joka uskoo ennen kaikkea rahan voimaan. Se analysoi, miten amerikkalainen puoluejärjestelmän ja puolueet ovat muuttuneet. Se kaivaa esiin myös sen Amerikan, jonka tuntemuksien tulkitseminen avitti Trumpin voittoon. Analyyttinen henkilökuva Trumpista sopii kaikille maailman tilasta ja tulevaisuudesta kiinnostuneille.

>>Osta e-kirja