Millainen ansioluettelo toimii verkossa? Lue 10 vinkkiä

Työnantajat etsivät yhä useammin työntekijöitä verkosta. Perinteinen ansioluettelo enää riitä. Lue Elisan rekrytointiasiantuntijan Juho Toivolan vinkit toimivan CV:n laatimiseen verkkoon.

Teksti: Noora Valkonen

1. Erottaudu muista

Työmarkkinoilla selkeä profiloituminen on valttia. Tee omastasi ansioluettelostasi eli CV:stä (Curriculum Vitae) persoonallinen ja tuo osaamisesi esiin raikkaalla tavalla. Korosta niitä asioita, jotka juuri sinä osaat parhaiten. Voit esimerkiksi laatia ansioluettelosi alkuun lyhyen yhteenvedon, jossa kiteytät taitosi. Jos käytät valmista pohjaa, versioi siitä itsesi näköinen.

Ansioluettelon ulkoasu voi olla perinteisestä poikkeava, rohkeakin, jos se tuntuu luontevalta. Pääasia on, että CV kuvastaa sitä, millainen oikeasti olet.

Voit lähettää ansioluettelosi oma-aloitteisesti myös rekrytointiyritysten headhuntereille, etenkin jos työskentelet johtotehtävissä.

2. Räätälöi sisältö

Millaiseen organisaatioon ja tehtävään haluat päästä? Laadi ansioluettelosi sen mukaan. Oleelliset tiedot, kuten aiempi työhistoria, kuuluvat ansioluetteloon. Ne pitää kuitenkin pystyä tiivistämään ja esittämään jäsennellysti. Olennaiset tiedot on myös löydyttävä helposti.

Jokaista työtehtävää ei tarvitse mainita, mutta esimerkiksi luottamustehtävistä kertominen kannattaa. Kerro harrastuksistasi, jos ne luovat sinusta myönteistä kuvaa.

Työsuhteen päättymisen syitä ei ole tarve kertoa. Jos työhistoriassasi on ollut aukkoja, selitä ne. Kerro mitä silloin teit ja mitä kenties opit tauon aikana.

3. Kiteytä osaamisesi

Ansioluettelosta pitää ensivilkaisulla selvitä, minkä alan ammattilainen olet ja mitä osaat. Mistä olet erityisen ylpeä? Missä olet onnistunut? Kerro niistä konkreettisin esimerkein.

4. Muista avainsanat

Yhä useampi työnantaja käyttää ansioluetteloiden – myös liitetiedostojen – seulomiseen ohjelmaa, joka etsii ehdokkaita heidän ansioluettelossaan olevien avainsanojen pohjalta. Mitkä ovat oman alasi ajankohtaiset termit? Varmista, että ne ovat mukana ansioluettelossa.

CV

5. Vie CV verkkoon ja muista mobiili

Oma osaaminen on hyödyllistä ja kätevää tuoda esiin verkossa. Moni rekrytoija aloittaa sieltä ehdokkaiden hakemisen.

Kirjallisen ansioluettelon laatimisen sijaan voit tehdä ansioluettelostasi verkkosivumaisen (www.etunimisukunimi.fi). Varmista, että se toimii myös matkapuhelimissa. Työnhaku on menossa mobiiliin kovaa vauhtia. Markkinoilla on jo lukuisia sovelluksia, joiden avulla työnantajat hakevat osaajia heidän luomiensa profiilien perusteella.

Valmiista palveluista LinkedIn on varma valinta. Palveluun saa liitettyä suosituksia ja työnäytteitä, jotka ovat rekrytointiprosessissa arvokkaita.

Verkosta löytyy myös eri ammattikunnille suunnattuja alustoja, joissa voi profiloitua.

6. Tee video

Videot ovat jo rekrytointiprosessien valtavirtaa. Videoansioluettelo on yksi hyvä keino erottautua, sillä ilmeesi, olemuksesi ja äänesi kertovat paljon persoonastasi.

Sisältö on videossa teknistä toteutusta tärkeämpi. Poimi työhistoriastasi ja harrastuksistasi asiat, joista osaamisesi on rakentunut. Pidä video tiiviinä, noin minuutin mittaisena. Harjoittele ja hio. Voit liittää tarvittaessa videon kaveriksi kirjallisen ansioluettelon, jossa voit selventää osaamistasi laajemmin.

7. Älä unohda perusasioita

Jos lähetät ansioluettelosi liitetiedostona, laita tiedostoon selkeästi oma nimesi. Käytä PDF-muotoa. Esimerkiksi word-tiedostojen muotoilut menevät herkästi sekaisin, mikä ei edistä ansioluettelosi luettavuutta. Muista aina mainita puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Ne puuttuvat yllättävän usein.

Anna jonkun muun lukea ansioluettelosi läpi, jotta sinne ei jää kirjoitusvirheitä.

8. Kuva on plussaa

Ansioluetteloon ei välttämättä tarvitse liittää kuvaa. Kuva voi kuitenkin auttaa rekrytoijaa tunnistamaan sinut ja jättämään sinusta muistijäljen. Olisi hyvä, että kuvasi löytyisi ainakin verkosta.

9. Ole rehellinen

Työnantajat hakevat tietoa monista eri kanavista. Kaikkien ansioluettelossa esittämiesi asioiden oikeellisuus on nykypäivänä helppo tarkistaa. Älä kaunistele työhistoriaasi tai johdattele lukijaa harhaan sanavalinnoillasi.

10. Laadi CV myös englanniksi

Laadi ansioluettelosi myös englanniksi. Sen saattaa lukea henkilö, joka ei osaa suomea.

Juttua varten on haastateltu rekrytointiasiantuntija Juho Toivolaa, Recruitment & HR Manager, Elisa.