Positiivinen verkkonäkyvyys on yhä tärkeämpää niin työsuhteessa kuin työtä hakiessakin. Lue, millaisia jälkiä työnhakijan ja työntekijän kannattaa jättää itsestään verkkoon.
Teksti: Elina Jäntti
Oma verkkonäkyvyys kannattaa laittaa kuntoon, jos haluaa profiloitua uskottavana alansa ammattilaisena. Hyvä verkkonäkyvyys on tärkeää myös työsuhteessa oleville: Positiiviset verkko-osumat johtavat usein esimerkiksi parempiin asiakassuhteisiin ja kasvattavat yritysten mainetta.
“Suomessa isoissa yrityksissä on töissä “talent huntereita”, jotka käyvät koko ajan läpi sähköisiä kanavia metsästäessään potentiaalisia työntekijöitä”, sanoo rekrytointiyritys Emporen toimitusjohtaja ja rekrytointisovellus PocketHuntin perustaja Joakim Honkasalo.
Perinteisessä työnhakutilanteessa työnhakijan tietojen kerääminen verkosta ilman hakijan lupaa on työelämän tietosuojalain mukaan kielletty, mutta siitä tulee luvallista, jos työhakemukseen linkittää someprofiilinsa. Verkkonäkyvyytensä voi testata googlettamalla oma nimensä. Muista laittaa nimen ympärille heittomerkit. Katso läpi ensimmäiset kymmenen sivua. Omalla nimellä nousevia osumia kannattaa etsiä myös LinkedInin, Facebookin ja Twitterin hakukentistä.
Jos osumia ei tule tai ne eivät anna itsestä toivottua kuvaa, omaa positiivista verkkonäkyvyyttään voi kasvattaa. Tässä viisi keinoa.
1. Toimi tavoitteiden mukaan
Työelämässä korostuvat nykyään osaamisen lisäksi myös persoona ja tavoitteet, joita voi tuoda esille verkossa. Ennen kuin alkaa rakentaa omaa verkkonäkyvyyttään, kannattaa miettiä tavoitteensa. Haenko uutta työtä vai haluanko lähinnä näkyä oman alani osaajana? Haluanko kertoa itsestäni julkisesti vai säilyttää yksityisyyden?
Tavoitteet ratkaisevat, millä tyylillä netissä näyt ja miten paljon. Esimerkiksi uutta työtä avoimesti hakevan kannattaa kertoa netissä työnhaustaan, kun taas työsuhteessa olevan ei kannata huudella hakevansa muita töitä. Aktiivinen nettiläsnäolo eri foorumeilla voi antaa runsaasti hakuosumia, mutta itsestään ei tarvitse kertoa netissä kaikkea.
“Esimerkiksi LinkedIniin ei ole välttämätöntä ammentaa koko henkilöhistoriaa, vaan siellä voi nostaa esille vain niitä asioita, jotka kiinnostavat itseä ammatillisesti. Jos profiili herättää kiinnostuksen, joku voi pyytää yksityisviestillä tarkempaa CV:tä“, sanoo henkilöbrändäyskonsultti Heli Sirkiä.
2. Ole läsnä useissa kanavissa
Jos haluat profiloitua alasi tai tietyn erityistaidon osaajana, on tärkeää, että olet netissä löydettävissä kyseiseen alaan liittyvissä yhteyksissä ja haettaessa avainsanoilla, joilla rekrytoijat hakevat oman alan osaajia. Löytymisen kannalta on tärkeää, että käytät kaikissa palveluissa omaa koko nimeä. Tärkeimpiä kanavia ovat LinkedIn ja Facebook, mutta houkutteleva profiili myös muissa sosiaalisen median palveluissa voi lisätä omaa positiivista näkyvyyttä.
Pohdi, mistä palveluista oma kohderyhmä etsii osaajia: Asiantuntijatehtävissä omaan alaan liittyvä aktiivinen twiittaaminen on varmasti hyödyksi, kun taas muusikko voi hyötyä hyvästä SoundCloud-profiilista. Hakukonenäkyvyyden kannalta tehokas on Google+-profiili, joka voi hyödyttää esimerkiksi kansainvälisiä töitä etsiessä. About.me on esimerkki henkilökohtaisesta sivusta, johon voi koostaa omat some-profiilinsa, ja työnhakutilanteessa siihen voi laittaa linkin rekrytoijalle. Kiinnostava Youtube-kanava antaa myös tehokkaasti osumia, jos nimelläsi tehdään hakuja.
3. Tuunaa profiili LinkedInissä
Some-profiileissa kannattaa näkyä tavalla, joka tukee ammatillista profiilia. Aktiivisuus erityisesti LinkedInissä kannattaa, koska se on kansainvälinen ammatillinen verkosto ja hakukone, jota käyttävät sekä rekrytoijat että eri alojen ammattilaiset. Oma LinkedIn-profiili kannattaa tuunata niin, että siinä on tuore kuva ja päivitettyä tietoa osaamisesta.
Käytä profiilissa teksteissä ja otsikoissa alaasi ja erikoisosaamiseesi liittyviä yleisimpiä avainsanoja ja -termejä, jotta sanoilla tehdyt haut yhdistyvät omaan profiiliisi – esimerkiksi sales, account manager, medical industry, security ja niin edelleen.
Tarkista myös muut some-profiilisi, erityisesti Facebook ja Twitter: Millainen kuva itsestä välittyy ja antaako se sellaisen kuvan, jota haluat myös työnantajalle välittyvän? Facebook-kavereissasi saattaa olla tuleva työnantajasi tai asiakkaasi. Puhu asioista, joista olet aidosti kiinnostunut. Se luo kuvaa sinusta ja asioista, joiden parissa haluat työskennellä.
4. Mielipidevaikuta ja verkostoidu
Omaa digijalanjälkeä voi laajentaa osallistumalla keskusteluihin ja kommentoimalla eri ryhmissä ja sivustoilla. LinkedInissä kannattaa liittyä ammatillisiin ryhmiin, joissa voi käydä keskustelua ammattialan asioista, sekä harrastusryhmiä, joissa voi keskustella kiinnostuksen kohteista. Ryhmät näkyvät myös joko julkisessa profiilissa tai vain kontakteillesi. Verkostot samanhenkisten henkilöiden kanssa lisäävät positiivista näkyvyyttä ja tunnettuutta.
Jos käyt asiantuntijafoorumeissa keskustelemassa, keskustele aina omalla nimellä. Myös aktiivinen osallistuminen eri Facebook-ryhmiin voi parantaa verkostoja samanhenkisten tai potentiaalisten asiakkaiden ja työnantajien kanssa, tosin esimerkiksi headhuntereille Facebook-ryhmät ovat hankalasti löydettävissä. Aktiivinen Twitter-läsnäolo on erityisesti asiantuntijatehtävissä hyödyllistä. Persoonallisuus on hyvä erottautumiskeino: selkeitä ja vahvoja mielipiteitä arvostetaan, mutta niiden on hyvä olla sopusoinnussa työnhaun ja ammatillisten tavoitteiden kanssa.
Sähköiset mielipidekirjoitukset nousevat Googlessa hyvin esille, joten jos olet asiantuntijatehtävissä, kannattaa harkita omaa alaa koskevien asioiden kommentointia mediassa esimerkiksi mielipidekirjoituksen kautta. Teksti arvostetun lehden verkkosivuilla voi lisätä positiivista näkyvyyttä.
5. Perusta asiablogi, jos sinulla on sanottavaa
Pitkät tekstit ja asiantuntija-artikkelit antavat hyvin osumia nettihakuja tehdessä ja tekevät kirjoittajasta kiinnostavan. Jos sinulla on alaasi tai osaamiseesi liittyviä näkemyksiä ja kiinnostavaa asiaa, niitä varten kannattaa perustaa blogi. Blogiin voi ottaa mallia esimerkiksi omien esikuvien suosituista blogeista. Suosituista alan blogeista voi myös tarkkailla, millaisia avainsanoja niissä on käytetty. Käytä myös itse blogissasi avainsanoja, joita oletat potentiaalisten työnantajien tai ammatillista osaamista etsivien käyttävän.
Aktiivinen ja ammattimainen blogi kannattaa lisätä Linkedin-profiiliin yrityksen tai henkilökohtaisen kotisivun lisäksi. Myös blogissa kannattaa olla linkit valittuihin sosiaalisen median profiileihin, erityisesti Linkediniin. Tunnettuuden rakentaminen blogilla on kuitenkin vaikeaa, ja tylsä tai hyvin harvoin päivitetty blogi ei hyödytä työnhaussa. Pohdi siis tarkkaan, hyödyttääkö blogi.
Juttua varten haastateltiin Joakim Honkasalo, Emporen toimitusjohtaja ja Pockethuntin perustaja Heli Sirkiä, henkilöbrändäyskonsultti