5 sovellusta, joilla mieli rauhoittuu

Pukkaako kiirettä ja huolia? Vaikka älylaitteet voivat lisätä stressiä, rentoutussovellusten avulla voi myös hiljentää pään sisäisen hälyn. Kokeilimme viittä sovellusta, joiden avulla mieli rauhoittuu helposti.

Teksti: Elina Jäntti

1. Tee ohjattuja läsnäolotreenejä suomeksi: Mindfulness – Leena Pennanen

Leena Pennanen on mindfulness-ohjaaja ja tutkitusti stressiä vähentävän Mindfulness MBSR -menetelmän eli hyväksyvän tietoisen läsnäolon pioneeri Suomessa.

Pennasen nimeä kantava Mindfulness-sovellus on oiva tapa tutustua mindfulnessiin ja tehdä ammattilaisen ohjaamia harjoituksia vaikka bussimatkalla.

Sovellus sisältää erilaisia 3–20 minuutin ohjattuja helppotajuisia meditaatioita, jotka on luettu suomeksi Pennasen rauhoittavalla äänellä: esimerkiksi viisi minuuttia kestävä kehomeditaatio auttaa rentoutumaan kehon tuntemuksia kuunnellen, 20-minuuttinen ohjattu meditaatio harjoittaa lempeää hyväksyntää ja läsnäoloa. Sopii kaikille, joita miehen hyvinvointi kiinnostaa, myös vasta-alkajille. Hinta 2,99 €.

iOS

Android

antistress3

2. Harjoittele mielenrentoustekniikoita helposti: Headspace

Kun Headspace-sovelluksen avaa, käy heti ilmi, että kyseessä on helposti lähestyttävä työkalu rentoutumiseen: miellyttävä kertojanääni opastaa mielenrauhoitustekniikoihin, joita ei tässä sovelluksessa kutsuta meditoinniksi, vaan tavoiksi saada “tilaa päähän” (= headspace).

10 päivän ilmainen kokeilujakso etenee askel askeleelta 10 minuuttia kestävillä englanniksi ohjatuilla harjoituksilla, jotka auttavat tiedostamaan kehon jännityksiä ja kuulostelemaan ja rauhoittamaan hengitystä. Sovellus sisältää myös useita tyylillä tehtyjä animaatioita, jotka avaavat mielen toimintaa ja stressin syntymistä. 10 päivän kokeilujakso ilmainen, jatkotilaus 12,99 € kuukaudessa.

Android

iOS

3. Lisää rentoutta pienien tekojen avulla: YOU

YOU-sovelluksen näkökulma on virkistävä: tee päivittäin mikrotekoja, niin voit paremmin, vähennät stressiä ja tulet onnellisemmaksi. Lisäksi se on kuin stressivapaa Facebook tai Instagram: hyvät tekonsa voi jakaa muiden käyttäjien kanssa.

Sovellus esittelee käyttäjälle tehtäviä, jotka voi luokitella omien tavoitteiden mukaan ja ajastaa muistuttamaan päivittäin: käyttäjä voi harjoitella esimerkiksi positiivisuutta, onnellisuutta ja mielenrauhaa – tai vaikka terveellisempää syömistä.

Tehtävät neuvovat konkreettisia keinoja esimerkiksi ajatustensa kuunteluun, ympäröivän kauneuden huomioimiseen ja päivän onnellisempaan aloitukseen – ja kannustavat jakamaan pienet teot. Plussaa eteerisen kauniista taustakuvista, joista osa on suomalaisista järvimaisemista. Ilmainen.

Android

iOS

antistress2

4. Opettele meditoimaan: Calm

Jo sovelluksen avaaminen auttaa hengähtämään: Calm ei pyydä kirjautumaan tai keksimään salasanoja, vaan kehottaa ensin vetämään henkeä. Taustalla soi linnunlaulu, eikä sovelluksessa näy sekavia valikoita vaan rauhoittava vuoristomaisema.

Sovellukseen asetetaan kolme tärkeintä tavoitetta, jotka voivat olla esimerkiksi keskittymisen lisääminen, stressin vähentäminen ja paremmat yöunet. Seitsemän päivän meditaatio-ohjelma on englanniksi mutta helposti ymmärrettävä. Neuvot opastavat rentoutus- ja hengitystekniikoihin, joita on helppo soveltaa arkeen. Valittavana on myös 25 erilaista lyhyempää ja pidempää ohjattua meditaatiota.

Perusversio on ilmainen, laajempi versio 9,99 € kuukaudessa.

Android

iOS

5. Vähennä huolia visuaalisin harjoituksin: Self-help Anxiety Management

Self-help Anxiety Management -sovellus on brittiläisessä Länsi-Englannin yliopistossa kehitetty sovellus, jonka tarkoitus on tutkittujen harjoitusten avulla vähentää ahdistuneisuutta ja auttaa rentoutumaan.

Sovelluksessa on useita erilaisia englanninkielisiä tehtäviä, joiden avulla voi ottaa etäisyyttä päässä kiertäviin huoliin tai hiljentää ylikierroksilla käyvää mieltä. Esimerkiksi “It’s only a thought” -harjoituksessa kirjoitetaan huolta aiheuttavat ajatukset ja puhelinta näpäyttämällä ne muuttuvat taivaalla leijaileviksi pilviksi. Ilmainen.

Android

iOS

Lue myös: Voiko sovelluksen avulla parantaa elämänlaatua?