Sopivien kuulokkeiden valintaan kannattaa käyttää aikaa. Näillä ohjeilla teet hankinnasta helpompaa.
Teksti: Osku Kannisto
1. Mieti paljonko maksat
Kuulokkeiden hinnat alkavat noin kymmenestä eurosta, ja kalleimmat mallit maksavat satoja euroja. Halvimman pään kuulokkeiden äänenlaatu vastaa niiden hintaa. Halvat kuulokkeet hajoavat helposti ja ovat usein epämukavat korvissa, kuten valitettavan monet puhelinten mukana tulevat kuulokkeetkin. Huippulaatuiset kuulokkeet puolestaan soveltuvat lähinnä kotikuunteluun, sillä ne ovat yleensä isokokoisia. Nyrkkisääntö on, että sadalla eurolla saa yleensä hyvät ja laadukkaat kuulokkeet. Jos maksaa enemmän, vastineeksi saa yleensä langattomuutta ja vastamelun vaimennusta.
2. Päätä tarvitsetko langattomat kuulokkeet
Langattomuus tuo vaivattomuutta kuunteluun, ja puhelinta on mukavampi käyttää, kun siitä ei roiku johtoa. Langattomuuden suurimmat haitat ovat korkeampi hinta ja kuulokkeiden tarvitsema lataus. Kuulokkeita voi käyttää 4-10 tuntia yhdellä latauksella. Monipuolisimpia malleja voi käyttää myös johdon kanssa, jolloin akun tyhjeneminen ei tarkoita musiikin loppumista.
Suurin osa langattomista kuulokkeista toimii bluetooth-yhteydellä, ja ne toimivat puhelinten lisäksi tablettien ja tietokoneiden kanssa. Kuulokkeet on otettava käyttöön puhelimen bluetooth-asetuksista, mutta yhteys kytkeytyy ensimmäisen kytkentäkerran jälkeen automaattisesti.
3. Valitse kuulokemalli
Kuulokkeet jakautuvat kolmeen kastiin: in-ear, over-ear ja around-ear.
In-ear kuulokkeet upotetaan korvakäytävään tai ne tukeutuvat korvan muotoihin. In-ear-kuulokkeiden sopivuus eri käyttäjille vaihtelee korvanmuodon perusteella, joten kannattaa pyytää ystäviltä kokeiluun eri malleja ennen ostopäätöstä. In-ear-kuulokkeiden vahvuuksia ovat pieni koko, edullisuus sekä tyydyttävä ulkoisten äänien passiivinen vaimennus. Vesitiiviit in-ear-kuulokkeet ovat paras vaihtoehto aktiiviliikkujalle.
Over-ear-kuulokkeet asettuvat korvien päälle peittäen korvan. Ne istuvat moniin korvatyyppeihin hyvin ja poistavat passiivisesti melua asettuen tiiviisti kiinni korvaan. Useimmat over-ear-kuulokkeet saa nykyään taitettua näppärästi kasaan laukkuun pakkausta varten.
Around-ear-kuulokkeet ovat suurin vaihtoehto. Kuulokkeet asettuvat korvien ympärille peittäen koko korvan koskematta itse korvaan. Ne sopivat kaikille käyttäjille. Ison koon vuoksi over-ear-kuulokkeet soveltuvat parhaiten kotikäyttöön. Koko mahdollistaa parhaan mukavuuden ja äänenlaadun, joten laadukkaimmat kuulokkeet ovat lähes poikkeuksetta over-ear-malleja. Ne eivät toimi passiivisessa melunpoistossa yhtä hyvin kuin tiiviimmät mallit.
4. Mieti, tarvitsetko vastamelun vaimennusta
Aktiivisella melunvaimennuksella varustetut kuulokkeet poistavat kuulokkeiden ulkopuolisia ääniä lisäämällä ääneen niitä kumoavaa vastamelua. Vastamelun ansiosta musiikkia ei tarvitse kuunnella kovalla äänenvoimakkuudella edes ruuhkabussissa.
Vastamelukuulokkeissa hinta peilautuu vastamelutoiminnon tehokkuuteen. Tehokkaimmilla versioilla avokonttorin hälinän ja lentokoneen huminan saa lähes täydellisesti hallintaan.
Vastamelun tuottaminen vaatii virtaa, joten kuulokkeet täytyy ladata ennen käyttöä. Yksi lataus riittää jopa 12 tunnin kuunteluun. On hyvä tiedostaa, että edullisimmilla vastamelukuulokkeilla melunsuodatus päästää läpi enemmän häiriöääniä kuin kalliimmissa malleissa.
Hyviä vastamelukuulokkeita kannattaa käydä testaamassa, jotta toiminnon hyödyllisyyden ymmärtää parhaiten. Vaihtoehtoja löytyy kaikista kuuloketyypeistä.
5. Huomioi kuulokeliitäntä
Applen uusista iPhone 7 -puhelimista ei löydy enää tuttua kuulokeliitäntää. Kuulokeliitäntä saatetaan poistaa tulevaisuudessa yhä useammista puhelimista, mutta se ei silti estä lankakuulokkeiden käyttöä. IPhonen mukana tulee Lightning-liitäntään kytkettävä sovitin, jolla vanhat kuulokkeet saa käyttöön. Lightning-liitäntään suoraan sopivia kuulokkeita on jo saatavilla. Myös usb-c-liitäntään saa hankittua kuulokkeita.
Digitaalisen liitännän (Lightning/usb-c) hyödyt kuulokekäytössä ovat äänenlaadullisesti merkittävät. Musiikki siirtyy niihin bitteinä, joten muunnos analogiseksi tapahtuu vasta kuulokkeissa. Äänenlaatuun ei siis vaikuta puhelimen heikko digitaali-analogimuunnoksen tekevä muunnin, vaan se voidaan ohittaa kuulokkeiden paremmalla muuntimella.
Tutustu tarkemmin erilaisiin kuulokkeisiin täällä.
Lue myös: Näin teet puhelimestasi bilejukeboksin.
Tiedätkö, kuinka siirrät musiikin puhelimesta vanhoihin stereoihin?