Tee työpäivästäsi parempi: ota avuksi 5 sovellusta

Näiden sovellusten avulla pidät entistä parempaa huolta hyvinvoinnistasi työpaikalla.

Teksti: Elina Jäntti

deskjob_2

1. Muista taukojumppa: Desk Job

Desk Job -sovellus muistuttaa, että työtuolista on noustava säännöllisesti. Helppokäyttöinen sovellus on käytännössä intervalliajastin, joka sisältää yli 70 erilaista taukojumppa- ja venyttelyohjetta istumisesta rasittuville kehon eri osille. Istumisjakson ja tauon pituuden voi itse määritellä: jos istumisjakson pituudeksi valitsee esimerkiksi tunnin ja taukojumpan kestoksi viisi minuuttia, puhelin kilahtaa tunnin välein tauon merkiksi ja ehdottaa, mitä kehon osaa olisi hyvä liikuttaa tai venyttää. Jumppaohjeet ovat englanniksi mutta kuvitettu selkein valokuvin. Muista sulkea sovellus työpäivän jälkeen, ellet halua muistutuksia vapaa-aikana.

iOSille 0,99 €, Androidille 1,14 €.

Android

iOS

healthful

2. Istu vähemmän ja juo enemmän: Healthful

Healthful on simppeli sovellus, joka muistuttaa työntekijää juomaan ja jaloittelemaan säännöllisesti työpäivän aikana. Sovellukseen voi näppäillä työaikansa, jolloin muistutukset toistuvat (perusasetuksissa muistutukset ovat päällä kello 9–17.30). “On aika juoda” -muistutus kilahtaa säännöllisesti puolentoista tunnin välein ja “On aika nousta ylös” -muistutus toistuu puolen tunnin välein, mutta ajankohtia voi myös muokata itselle sopiviksi.

Info-osio muistuttaa niin osuvasti istumisen haitoista, että jo sitä lukiessa on pakko nousta jaloilleen. Ilmainen Healthful toimii vain iOSilla. Androidille sopiva ilmainen Stand Up on toiminnoiltaan samantyyppinen, tosin juomisesta se ei muistuta.

Healthful:

iOS

Stand Up:

Android

take_a_break

3. Rauhoitu kiireen keskellä: Take a Break!

Jos työ on hektistä ja stressaavaa, rauhoittavat mikrotauot keskellä työpäivää auttavat voimaan paremmin.

Take a Break! -sovelluksessa on valittavana kaksi ohjattua rentoutus- ja meditaatioharjoitusta, joista lyhyempi seitsemän minuutin mittainen harjoitus on nimetty työtaukorentoutukseksi.

Rauhallisella äänellä englanniksi ohjattu harjoitus ohjaa keskittymään hengitykseen ja läsnäolevaan hetkeen, ja sen avulla voi pitää rentoutushetken vaikka monta kertaa päivän aikana. Ilmainen.

Android

iOS

moves

4. Kerää askelia työpäivän aikana: Moves

Suomalaisten kehittämä Moves-sovellus sopii työntekijöille, joita motivoi suoritusten laskeminen ja oman edistymisen seuraaminen.

Sovellus muuttaa älypuhelimen aktiivisuusmittariksi ja laskee sekä visualisoi käyttäjän aktiivisuuden päivän aikana. Sovellus tallentaa kaikki liikkeet, kun puhelin on taskussa tai laukussa, ja seuraa käyttäjää paikkatiedon avulla.

Päivän aikana eri paikoissa kertyneestä aktiivisuudesta muodostuu visuaalinen aikajana, josta näkee yhdellä silmäyksellä, jos työpäivä kului paikallaan istuskellessa.

Hyvä keino saada itsensä kävelemään portaat hississä seisoskelun sijaan ja ottamaan happihyppely lounaan jälkeen.

Android

iOS

powernap_app

5. Rentouttavia ääniä torkkujen taustaksi: Power Napp App

Tutkimusten mukaan 10 minuutin päiväunet virkistävät muistia ja parantavat työtehoa. Torkkuihin työpäivän keskellä kannustaa Power Nap App -sovellus, joka antaa hyviä kikkoja lyhyiden päivätorkkujen ottamiseen (“Juo kahvikuppi ennen kuin torkut, kofeiinin ansiosta tunnet itsesi herätessäsi virkeämmäksi”) ja joka herättää torkkujan viimeistään 30 minuutin päästä lempeällä äänellä. Torkkujen taustalle voi valita rentouttavan äänimaiseman. Ilmainen.

iOS

Tutustu myös muihin arkea parantaviin sovelluksiin.