6 sovellusta, jotka kehittävät lapsen musikaalisuutta

Moni lapsi nauttii musiikista ja erilaisten äänten tuottamisesta. Musiikki onkin hyvä ja kehittävä harrastus kaiken ikäisille lapsille. Näiden sovellusten avulla perheen pienimmät voivat harjoitella musiikin tekemistä itse tabletilla.

Teksti: Osku Kannisto

Tahtoisitko herätellä lapsesi musikaalisia kykyjä? Rytmitajun, sävelkorvan ja jopa soittotaitojen harjoittamiseen löytyy useita sovelluksia. Vuorovaikutteisen musiikin opiskelun voi aloittaa jo puolentoista vuoden iässä, ja harrastus voi parhaimmillaan jatkua läpi elämän. Aivan alkuvaiheessa musiikista pääsee nauttimaan interaktiivisesti erilaisten eläinhahmojen kanssa. Taitojen kehittyessä voi säveltää omaa musiikkia tai opiskella vaikka pianonsoittoa.

Musiikkikäytössä ylivoimaisin tabletti on iPad. Sen sovellustarjonta on todella monipuolista. Applen oma Garage Band soveltuu helppoon musiikin tekoon, mutta on liian hankala lapsille. Alla esitellyt sovellukset toimivat tabletin lisäksi myös iPhoneissa.

toca_band

Toca Band

Musiikkiharrastus on hyvä aloittaa nuorena. Toca Band on leikkimielinen sovellus, jota oppii käyttämään jo alle kaksivuotiaat lapset. Alalaidan soittajista valitaan ruudulle kokoonpano, jossa on mukana niin rytmisoittimet kuin laulajatkin. Ruudun eri rivit vaikuttavat soittajan aktiivisuuteen. Soolopaikalle valitun hahmon soittoon voi vaikuttaa aktiivisesti.

iOSille 

easy_music

Easy Music

Nuorille käyttäjille suunnattu Easy Music tarjoaa leikkimielisiä musiikkiharjoituksia, joissa yhdistetään melodioita ja rytmejä kuvassa näkyviin elementteihin. Sävellysosiossa lapsi pääsee tuottamaan omaa musiikkia koskettelemalla ruudulla olevia kohteita. Sovellus on suomennettu, mutta ohjeet saa vain kirjallisena.

Androidille
iOSille

loopimal

Loopimal

Loopimal yhdistää hauskasti tanssivat eläimet ja musiikin. Lapsi valitsee ruudulle yhdestä neljään eläinhahmoa, joilla jokaisella on viisi erilaista tanssiliikettä ja melodiaa. Näitä yhdistellään ruudulle tahtiruudukkoon sopivan kokonaisuuden löytämiseksi. Soveltuu hyvin nuorillekin käyttäjille.

iOSille

figure

Figure

Vähän vanhemmat lapset pystyvät luomaan omaa musiikkia visuaalisella Figure-sovelluksella. Sovellus pyörittää käytännössä neljän tai kahdeksan tahdin looppia, johon kootaan rummut, basso ja melodia. Soittimet valitaan vaihtoehdoista. Melodiat luodaan valmisasteikoilta, joiden monipuolisuuteen voi vaikuttaa helposti. Sovellus houkuttaa lapset hyvin nopeasti kokeilemaan kaikkia säätövaihtoehtoja todella helpon käyttöliittymänsä ansiosta. Tästä sovelluksesta pitävät myös vanhemmat!

iOSille

cheeky_fingers

Cheeky Fingers

Pianosointujen opettelu ja muistaminen tuottavat ongelmia pidemmänkin aikaa harrastaneelle, mutta varsinkin nuorelle opiskelijalle. Cheeky Fingersin avulla saat sormet oikeille koskettimille haastavimmissakin soinnuissa sointumerkkien ja pohjasävelen takaa. Sovellusta voi hyödyntää musiikin tekemisessä sovelluksen ehdottamien, melodisesti yhteensopivien sointujen avulla.

Androidille
iOSille

note_trainer

Note Trainer

Pianonsoiton opiskelun voi aloittaa tabletilla. Note Trainerilla voit harjoittaa niin oikean kuin vasemman käden koskettimia sekä sointuja. Nuottipituuksien harjoitteluun Note Trainer ei kuitenkaan sovellu. Tilastotiedoista voi katsella, miten hyvin koskettimet löytyivät.Tablettiharjoittleusta onkin hyvä siirtyä oikean pianon ääreen.

Androidille
iOSille

 

Katso myös: 6 sovellusta laulamisen harjoitteluun