6 x sovellus laulamisen harjoitteluun

Pelottaako, että joudut laulamaan joulupukille, vaikka et osaa? Älä huolehdi, oikeasti jokainen oppii laulamaan harjoittelemalla. Etsimme parhaat laulusovellukset, joiden avulla laulat tiesi pukin sydämeen.

Teksti: Olli-Pekka Komonen Kuva: iStock

Pelimäisyydestä pitäville: Vocalist lite

Vocalist Lite tarjoaa pelimäistä laulunopetusta ja laulutunteja sekä kattavan tekstipohjaisen oppaan laulamisen teknisistä perusteista. Ohjelmalle voi kertoa alussa oman äänialansa, jota aloittelija ei välttämättä edes tiedä. Onneksi alkuun pääsee ilman tätä tietoa.

Aloittelevalle laulajalle on hyötyä ohjelman sointutilasta, jossa voi laulaa sointukuvioiden perässä. Pelimoodi toimii kuten pelikonsolien suositut karaoke- ja bändipelit eli nuotit täytyy laulaa monotonisesti oikein, ei kuten ”aidosti” lauletaan tulkitsemalla. Ohjelman omat äänet pätkivät testatessa hieman oudosti. Ohjelma on herkkä taustan häiriöäänille, joten sen käyttäminen vaatii hiljaisen ympäristön.

Ilmainen, lisäkappaleet maksullisia

iOsille

Androidille

Perusteet tunteville: Learn to sing − Sing sharp

Learn to Sing tarjoaa käyttökelpoisia harjoituksia, jos perustason lauluosaaminen on kunnossa. Ohjelma arvioi käyttäjänsä äänialan mittarilla, eikä sitä tarvitse valmiiksi tietää. Äänenavaukseen on tarjolla muutamia perusniksejä, kuten skaalojen laulamista ja nimenomaan äänenavaukseen tarkoitettuja kappaleita. Sovelluksen karaokeosuuteen helpotusta tuo metronomi, joka antaa neljä iskua ennen kuin varsinainen biisi alkaa. Tämä helpottaa huomattavasti oikean tempon löytämistä.

Ilmaiseksi itseään mainostava Sing Sharp on ilmaisversiona lähinnä demo. Tarjolla on vain muutamia biisejä. Lisää saa ostaa rahalla. Mainosten poistamisesta pitää maksaa kolme dollaria. Vuosijäsenyys opiskeluun maksaa kympin.

Ilmainen, mainosten poistaminen, vuosijäsenyys ja lisäkappaleet maksullisia.

iOsille

Androidille

Musiikin soittoa tukevat sovellukset

Äänenavaukseen: Singing Vocal Warm Ups − Singer’s Friend

Singer’s Friend on nimensä mukaisesti tarkoitettu laulajille, jotka jo osaavat jotain. Sen avulla on helppo tarkistaa, miltä asteikkojen pitikään kuulua eri korkeudelta laulettuina. Asteikkoja Singer’s Friendin valikoimista löytyy kattavasti. Mikäli käytössä ei ole esimerkiksi pianoa, on sovellus näppärä työkalu skaalojen treenaukseen ja lämmittelyyn. Minkäänlaista palautetta ohjelma ei anna laulusuorituksesta, joten asioita pitää osata jo paljon sitä hyödyntääkseen.

Hinta 3,99 euroa

iOsille

Alan harrastajille: Voice Coach

Voice Coachin takaa löytyy maineikas amerikkalainen lauluvalmentaja Brett Manning, joka on tehnyt yhteistyötä mm. country- ja poplaulaja Taylor Swiftin ja Paramoren laulajan, Hayley Williamsin kanssa. Mikäli Manningin tunneille Nashvilleen on liian pitkä matka, voi miehen opit ottaa onkeensa mobiilisovelluksella.

Voice Coach opastaa perinteiseen tapaan, mutta virtuaalisen pianon kanssa. Harjoitukset käydään läpi puhuen ja tekstimuodossa, ja niiden tempoa voi helposti säätää haluamakseen. Sointuharjoitusten toiminto on hieman erikoinen. Ohjelma näyttää alussa laulettavan soinnun, mutta harjoitus lähtee kuitenkin soimaan eri paikasta kuin esitetty sointu. Voice Coach soveltuu myös jo perusteet osaaville laulajille, ja toimii apuna lämmittelyssä.

Hinta 2,99 euroa

iOsille

karaokemikrofoni

Esiintymiskuumeiselle: Yokee

Jos on jo varma omista laulunlahjoistaan ja haluaa vain esiintyä koko maailmalle, kannattaa kokeilla Yokee-sovellusta. Sen avulla voi laulaa karaokea valtaisasta kappalevalikoimasta. Laulamisen lisäksi Yokeessa on pelitilat soittamiselle: ohjelmasta löytyy superhelppo piano ja Guitar Hero -pelejä muistuttava kitaransoittotila. Omat esitykset saa myös helposti talteen ja jaettua sosiaalisen median palveluihin, Youtube-staraksi nouseminen ei ole koskaan ollut helpompaa.

Ilmainen, sovelluksen sisäisiä ostoksia.

iOsille

Androidille

Huvitteluun: Sing Along Christmas Carols for Free

Vaikka oman laulutaidon treenaaminen ei kiinnostaisikaan, sovelluksen avulla voi lämmitellä joululaulajaisia varten. Sing Along Christmas Carols toimii karaoke-periaatteella. Pianosäestyksen sekä ohjatusti etenevien sanoitusten avulla voi treenailla englanniksi joululauluja. Helppo karaokesovellus johdattelee joulun tunnelmaan. Sovelluksessa voi myös valita itselleen sopivan tempon ja ostaa lisälauluja.

Ilmainen, 50 lisälaulua 4,99 €

iOsille

Ohjelmien arvioinnissa auttoi huippuartistien kanssa yhteistyötä tekevä vocal coach Hanna-Maria Helenius.

Lue myös: 6 sovellusta, jotka kehittävät lapsen musikaalisuutta