7 asiaa, jotka kannattaa tietää tekoälystä ja roboteista

Tekoäly ja robotit ovat kumppaneitamme matkalla tulevaisuuteen. Nämä 7 asiaa meidän kaikkien tulee tietää tekoälystä ja roboteista juuri nyt.

Teksti: Matti Lintulahti

1. Tekoäly on osa arkeamme

Lähes jokaisella meistä on tekoäly taskussa älypuhelimen muodossa. Tekoäly on tietokone tai ohjelma, joka toimii älykkääksi luokiteltulla tavalla. Tekoälyä ovat esimerkiksi hakukoneet, oikolukuohjelmat, käännöskoneet ja taskulaskimet. Tekoäly löytyy jokaisesta robotista.

Kotien yleisimmät robotit ovat robotti-imurit ja teollisuudessa kokoonpanorobotit. Itsekseen kulkevat nelikopterit ovat yleistymässä vauhdilla.

2. Näissä asioissa tekoäly on hyvä

Tekoäly on hyvä asioiden havainnoimisessa erilaisten sensorien avulla ja asioiden ennakoinnissa datan perusteella.

Uusimmat tekoälyt, kuten IBM Watson ja Google Deep Mind, oppivat aikaisemmista kokemuksistaan ja ihmisten toimintaa matkimalla. Näillä avuin esimerkiksi Google Deep Mind voitti Go-lautapelissä ihmisen.

Tekoäly on kuitenkin huono tekemään päätöksiä. Kaikki tekoälyn päätökset pitää olla koodattuna tekoälyn koodiin. Esimerkiksi robottiautot kyllä näkevät todella hyvin ympärillään olevia esteitä ja ihmisiä, mutta eivät kykene ilman koodia päättämään, mihin törmäävät, jos eivät pysty väistämään tai pysähtymään. Moraalinen päätös jää ihmisen koodattavaksi, jos auton pitäisi vaikka valita, pelastaako törmäystilanteessa jalankulkijan vai autossa istuvat.

koodaus

3. Koodauksen ymmärtäminen on tärkeää

Koska tekoälyn koodi päättää, miten ja millaisia päätöksiä tekoäly tekee, ihmisten on tärkeä ymmärtää koodausta. Näin he ymmärtävät myös alati yleistyvien automatisoitujen laitteiden toimintaperiaatteita.

4. Tekoäly muuttaa yhteiskuntaa ja ihmisiä

Tekoäly on jo muuttanut yhteiskuntia ja ihmisiä. Esimerkiksi se, miten vanhemmat nykyisin kasvattavat lapsiaan digitaalisten kommunikaatiovälineiden avulla ja voivat olla matkapuhelinten avulla yhteydessä lapsiinsa milloin vain, on muuttanut lasten itsenäisen oppimisen ja päätöksenteon merkitystä.

Tekoäly voi myös muuttaa ihmisten käyttäytymistä, kun se ohjaa ihmisiä tietyntyyppisiin valintoihin tarjoamalla ratkaisuja datan perusteella..

Tulevaisuudessa muutoksen vauhti vain kiihtyy. Tekoälyn uskotaan korvaavaan paljon työpaikkoja, mutta samalla syntyy uusia. Muutos pistää yhteiskunnat kuitenkin miettimään uusiksi, miten kaikille löytyy töitä ja toimeentuloja myös robottien yleistyessä.

5. Tekoäly ei ole inhimillinen

Ihmisillä on taipumus inhimillistää tekoälyä esimerkiksi sanomalla, että robotit vievät työmme. Osa ihmisistä haluaa inhimilliseltä näyttäviä robotteja, mistä voi seurata vaatimuksia samoista oikeuksista roboteille kuin ihmisillä on. Bathin yliopiston professori Joanna Bryson pitää tätä vaarallisena kehityksenä. Tekoälyn ei ole inhimillinen, vaan se on kone, joka toimii sen omistajan tai valmistajan vastuulla. Jos tekoälyn ajatellaan ihmisen kaltaisena olevan vastuussa tekemisestään, se vapauttaa tekoälyn valmistajat ja omistajat vastuusta.

6. Reaaliaikainen kääntämisessä tekoälyllä menee nyt lujaa

Yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista tekoälyn sovelluksista on reaaliaikainen kääntäminen. Kun ihmiset ymmärtävät paremmin toistensa kieliä ja pystyvät lukemaan kaikenkielistä kirjoitusta, se voi muuttaa yhteiskuntia suurestikin. Esimerkiksi Google paransi marraskuussa 2016 merkittävästi Google Kääntäjän perustalla olevaa tekoälyään.

7. Tekoälyä hyödyntävät robotit yleistyvät odotettua hitaammin

Tekoälyä hyödyntävät robotit yleistyvät kuitenkin odotettua hitaammin. Tähän on kolme syytä. Teknologian kehittyminen demoista markkinoille kestää edelleen useimmiten 10-15 vuotta. Tekoälyn kehittyminen vaatii isoa satsausta perustutkimukseen, mutta siihen on vaikea saada rahoitusta. Lainsäädäntö ei ole valmis tekoälyn laajamittaiselle hyödyntämiselle. Nykysäännöt hidastavat esimerkiksi liikenteen automatisaatiota On säädettävä esimerkiksi, kuka on vastuussa, jos tekoäly tekee kohtalokkaan virheen.

Artikkeli perustuu Elisan toimittajille järjestämään Robotics revolution -tilaisuuteen, jossa luotiin katsaus tekoälyn ja robottien tulevaisuuteen. Tilaisuus järjestettiin marraskuussa 2016. Tilaisuudessa puhuivat Bathin yliopiston tekoälyä tutkiva professori Joanna Bryson, Aalto Yliopiston robotiikan erikoisasiantuntija David Leal Martinez ja robotiikan ja automaation johtaja Ville Takanen Elisalta.

Tiedätkö, miten liikenne muuttuu vuoteen 2030 mennessä?