Nämä 9 elokuvaa kannattaa katsoa vaikka lomapäivinä. Mukana on herättäviä näkökulmia aikamme ilmiöihin ja nautinnollista laatuviihdettä.
Teksti: Hanna Kangasniemi
Hyvän tuulen elokuvia
The Grand Budapest Hotel: Viehättävä ja tyylikäs komedia
Wes Andersonin The Grand Budapest Hotel on yhtaikaa hulvaton komedia ja melankolinen kunnianosoitus menneelle ajalle. Takaumien kautta kerrotaan maineikkaan kylpylähotellin karismaattisen vastaanottovirkailijan (Ralph Fiennes) ja hänen suojattinsa, pikkolo Zero Moustafan (Tony Revolori), vaiheikkaista seikkailuista sotien välisenä aikana. Esteettisesti upeassa elokuvassa on loistokkaita, suorastaan henkeäsalpaavia kohtauksia, suloista herkkyyttä, herkullista sanailua ja ilahduttavia yksityiskohtia. Elokuva, josta jää hyvä mieli.
Captain Fantastic: Lämminhenkinen perheleffa
Matt Rossin Captain Fantastic ilahduttaa tavanomaisesta poikkeavalla perheasetelmalla. Yhteiskuntakriittiset vanhemmat ovat kasvattaneet lapsilaumansa luonnonmukaisesti metsässä, nykysivilisaatiosta erillään mutta sivistykseen tukien. Perhettä kohdannut tragedia vie joukkion kuitenkin vierailulle mäkkäreiden, videopelien ja näkemysristiriitojen maailmaan ja edessä on itsetutkiskelun aika.
Jos unohtaa muutaman naiivin kohtauksen, Captain Fantastic on mainio leffa menetyksen käsittelystä ja omissa kuplissaan elävien ihmisten kohtaamattomuudesta. Se kertoo myös vallasta ja vastuusta sekä ihmisten perusoikeuksien kunnioittamisesta myös perheen kesken. Eikä se päästä ketään helpolla. Erinomaisen Viggo Mortensenin tähdittämä elokuva sopii koko perheen leffailtaan. Keskusteltavaa siitä varmasti riittää.
Mieleenjääviä muotokuvia
Amy: Koskettava dokumentti laulajan tragediasta
Dokumentti vain 27-vuotiaana kuolleesta laulaja Amy Winehousesta on traaginen kuvaus nuoresta, lahjakkaasta ihmisestä odotusten ja julkisuuden ristipaineessa. Erityisen vaikuttavan ja koskettavan elokuvasta tekee se, että suuri osa siitä on aitoja koti- ja kännykkävideoita, valokuvia ja äänitteitä suoraan Amyn elämästä.
Näemme, miten julkisuus, mediat ja hyväksikäyttävä lähipiiri vievät Amya kohti tuhoa. Dokumentti saa katsojan pohtimaan vääjäämättä myös omaa suhdettaan raadolliseen julkkisuutisointiin.
Asif Kapadianin dokumentti kannattaa katsoa jo musiikin takia, sillä Winehouse kuuluu lyhyestä urastaan huolimattaan soul- ja jazz-laulajien kermaan.
Miekkailija: Elokuva valintojen merkityksestä
Klaus Härön 50-luvun Viroon, Neuvostoliiton aikaiseen Haapsaluun sijoittuva Miekkailija on taidokkaasti kuvattu ja osoittelematon elokuva valintojen merkityksestä. Virolaisen miekkailijan Endel Nelisin kokemuksiin väljästi perustuva tarina kuvaa pienelle virolaiselle paikkakunnalle salaista poliisia pakenevaa miestä. Liikuntakerhon vetäjäksi pestautuva mies alkaa opettaa paikallisille lapsille näiden toiveesta miekkailua silläkin uhalla, että erikoinen laji tekee hänestä silmätikun. Puoliorvot lapset saavat Endelistä kaipaamansa isähahmon ja miekkailusta itsetuntoa, mutta valinnoilla on myös hintansa. Hieno ajan ja ihmisten kuvaus.
Tositapahtumiin perustuvia draamoja
The Big Short: Jäätävä kuvaus finanssikriisin taustoista
Tositapahtumiin perustuva The Big Short on silmiä avaava − yhtaikaa hauska ja kaamea − ruohonjuuritason kuvaus vuosien 2007−2008 finanssikriisiin johtaneista tapahtumista Yhdysvalloissa.
Adam McKayn elokuvan keskiössä on samastuttavat antisankarit, pelurit, jotka kaatoivat pankit ja kuittasivat voitot. Christian Balen esittämä sijoittajanero keksii ennen muita asuntokuplan ja lainanottajien maksukyvyttömyydestä syntyvät seuraukset. Aloitteleva sijoittajakaksikko mentoreineen saa sattumalta jackpotin. Ahdistunut sijoittaja (Steve Carell) tiimeineen puolestaan perkaa vinkin saatuaan esiin totuuden pankkien holtittomaan lainanannin seurauksista maksukyvyttömien ihmisten parissa ja hyötyy siitä.
Saamme todistaa vaihe vaiheelta sen häijyn mekanismin, jolla maailmanluokan talouskriisi syntyi. Miten kultakuoriin käärittyä ilmaa oli luvattoman helppo myydä ja miten juonikkaat kuviot voivat syytää miljoonia ihmisiä ihmisiä tyhjän päälle. Tositapahtumista viihdyttävää taustoitusta janoaville.
Teit meistä kauniin: Ajankuva 90-luvun nuorista ja Apulannan synnystä
Apulanta-bändin alkuvaiheita kuvaava Teit meistä kauniin on hykerryttävä ja nostalginen sukellus 90-luvulle. Elokuvassa heittäydytään antaumuksella paitsi bändin sympaattisesti kompastelevaan alkuun, myös teini-ikäisten ikiaikaisiin ongelmiin, sukupolvien väliseen railoon sekä tunnelmiin suomalaisessa pikkukaupungissa, jonka perheiden ylle lama loi synkän varjonsa.
Teini-ikäisiä Sipeä (Teppo Manner), Tonia (Tatu Sinisalo), Anttia (Roope Salminen) ja Tuukkaa (Iiro Panula) esittävät näyttelijät ovat erityisen uskottavia rooleissaan. Myös ohjaaja Tuukka Temonen on pistänyt itsensä peliin kuvaamalla teini-Tuukan varsinaisena kaupungin kauhukakarana, jolla on napit vastakkain kaikkien kanssa.
Niille, jotka haluavat nauttia hauskan hetken 90-luvun suomalaisen nuoriso- ja punkrock-kulttuurin tunnelmissa.
Hienostunutta ihmissuhdedraamaa
45 vuotta: Vaikuttava avioliittokuvaus
45 vuotta on hienovaraisesti näytelty (pääosissa Charlotte Rampling ja Tom Courteney) älykäs brittidraama pariskunnasta, jonka suhde joutuu vaakalaudalle, kun miehen menneisyydestä paljastuu salaisuus. Liiton 45-vuotisjuhlan kynnyksellä vaimo saa tietää asiasta, joka on hänen tietämättään vaikuttanut pariskunnan elämään perustavanlaatuisella tavalla. Andrew Haigh'n ohjaama elokuva on niille, joita kiehtovat ihmissuhteiden syvälliset pohdinnat ilman valmiiksi pureskeltuja vastauksia.
Carol: Elokuva vahvoista naisista
Carol on elokuva kahden vahvan naisen rakkaudesta 50-luvun Amerikassa. Valokuvaajan urasta haaveilevan Theresen (Rooney Mara) ja miehestään eroa tekevän Carolin (Cate Blanchett) suhdetta koettelevat Carolin omistushaluisen ex-miehen ikävät edesottamukset. Elokuva on ohjattu ja näytelty herkällä silmällä. Suuret tunteet näkyvät pienissä eleissä. Todd Haynesin kaunis elokuva rakkauden voimasta.
Näyttävää toimintaa
Mad Max– The Fury Road: Komea seikkailu maailmanlopun maisemissa
Jos kotona on iso tv-ruutu ja toimintaelokuvat kiinnostavat, Mad Max – The Fury Road on hyvä valinta. Maailmanlopun Sci-fi-elokuvien kuvamaailmalle aikoinaan mallin luoneet 1970- ja 80-lukujen Mad Maxit ovat jo klassikoita. George Millerin neljäs Mad Max pärjää kuitenkin edeltäjilleen, sillä sen toimintakohtaukset, stuntit ja visuaalinen sirkustelu ovat omaa luokkaansa. Tarina jää hurjan menon jalkoihin, mutta yksinäisen seikkailijan roolin Mel Gibsonilta lunastanut Tomas Hardy ja Charlize Theron vahvana vapaustaistelija Furiosana vakuuttavat. Näyttävän toiminnan ystäville.