9 syytä hankkia 5G Kotinetti: ”Nyt verkossa riittää vauhtia”

Jyväskylässä asuvan Sinkkosen perheen kodissa 5G Kotinetti varmistaa, että verkossa on vauhtia ja tilaa nelihenkisen perheen kaikkiin tarpeisiin. Lue, mikä on nyt toisin kuin ennen ja mitkä ovat perheen mielestä 9 syytä hankkia 5G Kotinetti.

Teksti: Jenni Junkala Kuvat: Kristiina Kontoniemi

Kaksikerroksisen omakotitalon yläkerrassa 9- ja 12-vuotiaat pojat pelaavat Fortnitea tai katsovat pelivideoita YouTubesta. Alakerrassa perheen vanhemmat rentoutuvat sarjojen äärellä. Aiemmin päivällä pojat ovat käyneet etäkoulua tietokoneilla ja perheen isä on tehnyt etätöitä läppärillään.

Tällainen voisi olla Jyväskylässä asuvien Sinkkosten arkipäivä. Aiemmin perheen verkkotekeminen oli 4G-mobiilireitittimen varassa ja tällainen käyttäjämäärä olisi saanut kaikkien koneet jumittamaan verkon hitaudesta.

5G Kotinetti Jyväskylä
Aiemmin perheen poikien Laurin, 12, ja Onnin, 9, pelitreffit saattoivat peruuntua, kun pleikkarin päivitys kesti tunnin. Nyt päivitys on ohi kymmenessä minuutissa.

“Sen jälkeen, kun meille tuli 5G Kotinetti, ei ole tarvinnut arvailla riittääkö kaista omiin hommiin, jos joku lapsista pelaa yläkerrassa. Nyt kaista ei lopu ja netinkäyttö on huoletonta”, perheen isä Juha Sinkkonen sanoo.

Sinkkosten omakotitalossa lähellä Jyväskylän keskustaa on ollut 5G Kotinetti maaliskuun alusta lähtien. Juha Sinkkosen mukaan netin käyttöönotto sujui mutkattomasti. Elisan asentajat kävivät kiinnittämässä Sinkkosten taloon 5G-ulkoaseman ja kaksi Deco-sisätukiasemaa, joilla verkko saatiin kuulumaan talon joka nurkassa. Netti oli saman tien toiminnassa.

“Sisätukiasemia pystyy säätämään kännykkäsovelluksella, mikä helpottaa niiden käyttöä. Aiempien tukiasemien asetuksia on pitänyt säätää selaimella.”

Nyt perhe haaveilee kolmannesta tukiasemasta, jota voisi käyttää kesällä omakotitalon piharakennuksessa. Sinkkosilla harrastetaan pelaamista ja erilaisten sarjojen ja striimien katsomista. Siksi netinkin pitää toimia ongelmitta ja kaikkialla.

5G Kotinetti
5G Kotinettiin kuuluu ulkoasema ja kaksi sisätukiasemaa. Niillä varmistetaan, että netti kuuluu kaikkialle.

“Ei siitä varsinaisesti riitaa ikinä ole tullut, että on pitänyt kikkailla, mitä laitteita pidetään netissä, mutta olen minä joskus joutunut sanomaan lapsille, että nyt wifit pois päältä, kun jääkiekkopeli on pätkinyt pahasti tv-ruudussa”, Juha Sinkkonen sanoo ja naurahtaa.

Arki on parantunut – 9 syytä hankkia 5G Kotinetti:

1. Latausnopeus on miltei kymmenkertaistunut.

“Kun aiemmin 4G:n latausnopeudet olivat 20–100 Mbps, nyt ne ovat tasaisesti 800–900 Mbps.”

2. Laitteet pysyvät yhtä aikaa langattomassa yhteydessä

“Perheen kaikki 14 laitetta voivat olla samaan aikaan wifissä. Aiemmin piti sopia, mitkä laitteista ovat wifissä, mitkä oman kännykkäyhteyden varassa.”

3. Kaikki saavat katsoa lempiohjelmiaan

“Suoratoistopalvelut toimivat kaikilla laitteita hyvällä kuvanlaadulla, vaikka jokainen katsoisi omaa ohjelmaansa.

4. Etätyöskentely on sujuvaa ja videoyhteyden laatu hyvä

“Aiemmin esimerkiksi Teams-kokouksissa äänen ja kuvan laatu laski niin alas, että netti piti jakaa puhelimen wifin kautta. Olen töissä it-alalla ja teen myös etätöitä, joissa tarvitaan VPN-yhteyttä. Se hidastuttaa yhteyttä, mutta 5G:n myötä ongelmia ei enää ole.”

5. Fortniten hahmot liikkuvat sukkelammin

“Pojat pelaavat esimeriksi Fortnitea. Parempi vasteaika helpottaa pelaamista, hahmojen liikkeissä ei ole enää viiveitä. Aiemmin ping oli parhaimmillaan noin 50 ms, nyt tasaisesti 12 ms.”

6. Ohjelmien päivityksissä ei mene hermo

“Uudet pelit ja pelipäivitykset latautuvat hetkessä. Aikaisemmin kavereiden kanssa sovitut pelisessiot saattoivat jäädä pojilta väliin, kun iso päivitys piti ladata juuri ennen pelitapaamisen alkua. 4G:lla päivittäminen saattoi kestää tunnin, nyt siihen kuluu 5–10 minuuttia.”

7. Etäkoulussa yhteys opettajaan säilyy ruudulla

“Koronatilanteen takia lapset ovat siirtyneet etäopiskeluun. Aiemmin kahden samaan aikaan pidettävän video-oppitunnin kanssa olisi 4G-yhteydessä voinut tulla ongelmia yhteyden säilyttämisessä.”

8. Talon yläkerrassakin on verkkoyhteys

Elisan 5G Kotinettiin kuuluu kaksi wifi-tukiasemaa. Näin saimme myös talon yläkertaan hyvän wifi-kattavuuden. Aiemmin sieltä löytyi paikkoja, joissa kuuluvuus oli todella huono.”

9. Ei iltaruuhkaa verkossa

“4G saattoi ruuhkautua joskus iltaisin. Silloin yksittäinenkin videostriimi pätki, ja esimerkiksi Areenasta oli vaikea katsoa ohjelmia.”

Tutustu 5G Kotinettiin

Lue lisää

5G Kotinetti ratkaisi turkulaisen perheen verkko-ongelmat

5G Kotinetti helpottaa verkossa pelaamista

5G netti kotiin: “Näin 5G Kotinetti paransi meidän perheen arkea”