5 apuria musiikkiopintoihin

Haluatko oppia soittamaan pianoa tai kitaraa? Tai treenaatko rytmissä pysymistä? Testasimme joukon aloittelevan muusikon apureita. 

Teksti: Osku Kannisto

yousician

Kun haluat päästä heti soittamaan

Yousician on mainio sovellus pianon- ja kitaransoiton opiskeluun. Soiton opiskelua ei aloiteta teorialla ja nuottien opiskelulla – puhelin vain kiinnitetään nuottitelineeseen, katsotaan opetusvideo ja sitten päästään soittamaan. Soittajan ei tarvitse soitella yksin, vaan taustalla soi musiikki, jota oma soitto tukee. Sovellus hyödyntää puhelimen tai tabletin mikrofonia, joten soittoon soveltuu normaali, viritetty piano. Ilmaisversion päivittäistä käyttöaikaa on rajattu, mutta kymmenellä eurolla kuussa saa kaiken vapaaseen käyttöön. Yousicianin avulla soiton opiskelu on aidosti hauskaa.

Androidille
iOSille

por_metronome

Kun etsit kadonnutta rytmiä

Soitto- ja nuotinlukutaitojen kehittyessä on välillä hyvä harjoitella yksinsoittoa. Tällöin rytmissä pysyminen on tärkeää. Pro Metronome on monipuolinen tempotehdas. Perinteinen metronomi nakuttaa tasaisesti, mutta tässä sovelluksessa eri tahdeille tulevat iskut voi määritellä erilaisiksi. Nakutusäänen voi muuttaa mieluisammaksi eri vaihtoehtojen avulla. Tahtilajin voi valita vapaasti eksoottisempiinkin kappaleihin sopivaksi.

Androidille
iOSille

boss_tuner

Kun haluat saada soittimesi vireeseen

Kitaran viritys ääniraudan avulla korvakuulolta ei takaa tarkkoja tuloksia. Ilmainen Boss Tuner -sovellus käyttää puhelimen mikrofonia sävelkorkeuden määritykseen. Ulkoasultaan sovellus näyttää aidolta kitaravirittimeltä, mikä luo fiilistä. Sävelkorkeuden löytäminen on helppoa korkeus- ja nuotti-ilmaisimien avulla. A-nuotin referenssitaajuuden voi valita vapaasti 415-465 Hz:n väliltä, joten kitaran saa sovitettua eri kokoonpanoihin. Bonuksena on virtuaalinen äänirauta, jota voi halutessaan hyödyntää pohjasäveltä varten. Sopii myös muiden soitinten viritykseen.

Androidille
iOSille

functional_ear_trainer

Kun haluat treenata sävelkorvaasi

Korvakuulolta soittamista opettelevan on hyvä ymmärtää hieman nuottien teoriaa. Intervallien tunnistus korvakuulolta vaatii harjoittelua eikä usein onnistu kokeneemmaltakaan soittajalta. Functional ear trainer -sovelluksella voi treenata kuuntelukykyään ja oppia teoriaa käytännössä. Opittuja taitoja voi hyödyntää kuuntelemalla kappaleita ja yrittämällä sitten soittaa niitä pianolla ilman nuotteja.

Androidille
iOSille

musicnotes

Kun haluat siirtää nuottisi digitaaliseen muotoon

Tabletille voi varastoida lähes loputtomasti nuotteja kuvina tai pdf-tiedostoina. Niiden selaukseen on pelkän kuvasovelluksen sijaan mukavampi käyttää erillistä sovellusta. Musicnotes Sheet Music Player on monipuolinen vaihtoehto nuoteista soittamisen opiskeluun. Sovelluksen omissa kappaleissa soitettavat nuotit näkyvät selkeästi punaisina. Tempon voi säätää vapaasti harjoittelua varten. Sovellukseen voi tuoda myös omia nuotteja pdf-muodossa. Sovellus toimii myös puhelimessa, jollei nuottien pieni koko tuota ongelmia. Nuotit voi tulostaa mobiililaitteelta paperille.

Androidille
iOSille
Windowsille

Tarvitsetko kaiuttimia tai kuulokkeita? Tutustu vaihtoehtoihin.