Automatkailijan parhaat sovellukset

Autoilijan hyötysovellukset tarjoavat tietoa keliolosuhteista ja voivat pelastaa ylinopeussakoilta. Valitsimme neljä sovellusta ja sivustoa, jotka kannattaa ladata älypuhelimeen.

Teksti: Pauli Reinikainen

1. Kelikamerat: Säätietoa autoilijoille

Ennen matkalle lähtöä on hyvä olla tietoinen vallitsevasta kelistä tien päällä. Tähän tarkoitukseen sopii Kelikamerat-sovellus, josta voi tarkistaa Liikenneviraston tiekamerakuvia ja tiekohtaisen sääennusteen kuten tienpinnan lämpötilan.

Käyttäjä pääsee sovelluksesta sijainnin mukaan valittuihin häiriötiedotteisiin. Tiekameroiden ohella Kelikamerat tarjoaa nettikamerakuvaa eri kaupungeista ja hiihtokeskuksista. Sovelluksen käyttöön suositellaan nopeaa datayhteyttä.

Maksuton.

iOS

2. Waze: Helppoa navigointia autoilijoille

Nykyään Googlen omistama Waze on yksi suosituimmista maksuttomista navigointisovelluksista. Toisin kuin monet muut tarjolla olevat navigointisovellukset, Waze tarjoaa vahvan sosiaalisen elementin. Käyttäjät voivat jakaa toisilleen tietoa esimerkiksi tiellä eteen tulleista onnettomuuksista, tietöistä ja poliisiratsioista. Näin sovellus kehittyy koko ajan tarkemmaksi ja tarjoaa ajantasaista tietoa. Hauskana yksityiskohtana Wazeen voi valita ääniopastuksen tunnettujen julkisuuden henkilöiden äänillä. Karttapohjat Wazessa eivät ole aivan Google Mapsin tasolla.

Maksuton.

iOS

Android

3. Easypark: Helppo maksusovellus parkkeejalle

Silloin kun parkkeeraus onnistuu vain maksamalla, Easypark helpottaa ja nopeuttaa pysäköintiä selvästi. Kun sovellus on ladattu älypuhelimeen, siihen kirjataan maksukorttitiedot ja oman auton rekisterinumero. Pysäköinnin jälkeen auton kojelaudalle laitetaan Easypark-tekstillä varustettu lappunen (tilaamalla saatavilla myös Easypark-tarroja) ja valitaan oikea alue sovelluksen gps-sijaintitoiminnon avulla. Tämän jälkeen valitaan haluttu pysäköintiaika. Aikaa voi pidentää sovelluksesta missä tahansa, kunhan parkkipaikan enimmäispysäköintiaika ei ylity.

Maksuton.

iOS

Android

4. Way.fi: Taukopaikkoja luotaaville

Matkan viihtyvyyden kannalta levähdyspaikoilla on iso merkitys, etenkin jos pidempää matkaa taitetaan yhdessä lasten kanssa. Way.fi on verkkosivusto, joka listaa ravintoloita, kahviloita, majoituspalveluita ja huoltoasemia valitulta paikkakunnalta. Sivustolle on koottu omia suosituksia ja oma osionsa on varattu viimeksi lisätyille kohteille. Way ei tarjoa mobiilisovellusta, mutta on hyvä tapa löytää levähdyspaikka halutulta alueelta.

Way