Näin löydät kadonneet avaimesi

Jos avaimet tai puhelin ovat jatkuvasti hukassa, apu voi löytyä pienistä bluethooth-tekniikalla toimivista jäljittimistä.

Teksti: Olli-Pekka Komonen

Pienikokoiset, vähävirtaiset tavaroiden jäljittimet ovat ratkaisu tavaroitaan hukkaaville. Ne etsivät lähietäisyydeltä kadonneita tavaroita ja kommunikoivat kännykkäsovelluksen kanssa bluetooth-sirun kautta. Kun avaimet, reppu tai kukkaro on hukassa, jäljitin vingahtaa sijaintinsa, kun puhelimen sovellus ottaa siihen yhteyttä.

Mikäli avainnippu on pudonnut vaikkapa sohvan taakse, löytyy se äänen ansiosta helposti. Yleensä laitteissa on myös nappula, jota painamalla saa vastavuoroisesti puhelimen hälyttämään ja löytymään.

TrackR: Huolehtivainen minijäljitin

TrackR on itse asiassa kokonainen tuoteperhe erilaisia paikantimia. Perusmalli TrackR Bravo on kolikon kokoinen metalliläpyskä, jossa on avaimenperälenkki. Tarjolla on myös esimerkiksi luottokortin mallinen TrackR Wallet lompakkoon sujautettavaksi. Valmistaja lupaa laitteen kantomatkaksi noin 30 metriä. Jäljitin toimii paristoilla ja niiden vaihtoväliksi kerrotaan noin 12 kuukautta. Pariston voi vaihtaa itse.

TrackRin voi säätää myös huolehtimaan hälytyksestä, jos puhelin jää siitä liian kauaksi. Näin avaimet eivät vahingossa jää esimerkiksi työpaikalle, vaan puhelin muistuttaa niiden mukaan nappaamisesta viimeistään työpaikan pihalla. Yhteen puhelimeen voi kytkeä useita TrackReita, ja yhtä jäljitintä voi jakaa myös moneen puhelimeen. Halutessaan omat laitteet voi tilata kustomoituna, esimerkiksi oman puhelinnumeron kaiverruksella tai valokuvalla.

TrackR Bravo

Hinta: Noin 30 euroa

Toimii: Android ja iOS-laitteiden kanssa

Chipolo: Pitkän matkan äänekäs paikantaja

Kilpailija Chipolo on perusominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen TrackRin kanssa. Se ylpeilee olevansa kuitenkin kaikkein äänekkäin tarjolla olevista jäljittimistä. Valmistaja mainostaa myös kantomatkan yltävän peräti 60 metriin. Perus-Chipolon yksi paristo riittää vain kuudeksi kuukaudeksi. Chipolo Plus -mallin paristoa ei voi itse vaihtaa, mutta sen luvataan kestävän vuoden, jonka jälkeen laitteen voi vaihtaa valmistajan palvelussa uuteen. Plus-malli on myös vedenkestävä.

Kumpikaan jäljitin ei sisällä omaa gps-sirua. Molempien ohjelmat kuitenkin pitävät kirjaa, missä avaimenperä on viimeksi ollut yhteydessä puhelimeen. Jos avaimia ei löydy millään, voi kartalta katsoa missä ne ovat viimeksi olleet bluetooth-yhteydessä puhelimeen.

Sekä TrackR että Chipolo tarjoavat myös verkkopalvelua, jossa kaikki laitteen käyttäjät ovat samaa ”verkkoa”. Esimerkiksi jos avaimet ovat pudonneet jonnekin ja joku muu Chipolo-käyttäjä kävelee avainnipun ohi, päivittyy tieto sijainnista avainten omistajan puhelimeen. Muiden käyttäjien tietoja ei palvelun kautta luonnollisesti näe, pelkästään omaan omaisuuteen liittyvät sijaintitiedot.

Chipolo

Hinta: Noin 25 euroa

Toimii: Android ja iOS-laitteiden kanssa

Flic-älynappula löytää puhelimen ja tekee paljon muutakin

Yksi ratkaisu kadonneen puhelimen syndroomaan on Flic-älynappula. Se on nimensä mukaisesti langaton nappula, jonka voi kiinnittää vaikka jääkaapin oveen tai sohvapöytään. Jos puhelin on usein hukassa, sen ohjelmoida hälyttämään Flic-nappia painaessa. Flic-sovellus on huomattavasti monipuolisempi kuin pelkkien jäljittimien sovellukset, eli sitä voi käyttää moneen muuhunkin asiaan kuin puhelimen etsimiseen. Flicin voi esimerkiksi säätää lähettämään automaattisesti tekstiviestin: näin lapsi voi nappia painamalla lähettää vaikkapa vanhemmille tiedon kotiintulostaan. Tai napilla voi määrätä Spotifyn laittamaan suosikkikappaleen soimaan, tai ohjata älytelevisiota. Eräs helposti käyttöön otettava toiminto on oman sijainnin automaattinen lähettäminen nappia painamalla. Yhteen nappulaan voi ohjelmoida kolme eri toimintoa, yhden painallukselle, toisen tuplapainallukselle ja kolmannen pitkälle.

Flic

Hinta: 34 euroa

Toimii: Android ja iOS-laitteiden kanssa