5 erikoista keksintöä – tarvitsetko sinä näitä?

Las Vegasin jokavuotisilla CES-kuluttajaelektroniikkamessuilla esitellään vuoden kuumimmat uutuudet. Poimimme messutarjonnasta erikoisimmat arkea parantavat älylaitteet.

Osku Kannisto, valmistajat

 Sleep Number 360 Smart Bed -älysänky esiteltiin CES messuilla 2016

1. Sleep Number 360 Smart Bed – laadukkaampaa nukkumista

Älysänky tekee nukkumisesta laadullisesti parempaa sekä nukkujalle että vierustoverille. Sänky mukautuu nukkujan painoon ja asentoon pitkin yötä säätäen tukea sinne, minne sitä tarvitaan. Lämmittimien ansiosta sinun ei ikinä tarvitse mennä kylmään sänkyyn nukkumaan. Jos nukkuja kuorsaa, sänky osaa automaattisesti nostaa päätyä ylöspäin, mitä partneri varmasti arvostaa. Älysovellus kertoo aamulla unen laadun ja keston.

 

Willow:in kehittämä rintapumppu

2. Willow Breast Pump – maito talteen missä vain

Willow:n kehittämä rintapumppu on selkeä edistysaskel perinteisiin verrattuna. Akkukäyttöinen älypumppu on yksinkertainen koota ja käyttää. Se sujahtaa rintaliivin sisään eikä tarvitse ulkopuolisia johtoja tai pumppausta toimiakseen. Sitä voi käyttää vaikka samalla tekisi töitä. Kännykkäsovelluksen avulla pumppu voi seurata esimerkiksi pumpatun maidon määrää.

 

Kuri-robotti kommunikoi silmän liikkeiden ja erilaisten äänien avulla

3. Kuri – eleillä kommunikoiva perherobotti

Kommunikointiin ei tarvitse aina käyttää sanoja. Kuri-robotti kommunikoi silmän liikkeiden ja erilaisten äänien avulla. Se osaa liikkua kotona pyöriensä avulla, väistellen esteitä ja mattoja, ja oppii perheenjäsenten huoneet ja päivärytmin. Kuri voi toimia herätyskellona ja kodin turvamiehenä lähettäen tarpeen tullen viestejä puhelimeen. Se tunnistaa perheenjäsenet kasvojen ja äänen perusteella sekä tottelee puhekomentoja. Vaikka Kuri ei kommunikoi puhumalla, se voi soittaa musiikkia tai vaikkapa lukea iltasadun lapsille. Hauska idea allergisen lapsen lemmikiksi.

 

Aira -lasien kautta sokea voi saada neuvoja näkevältä ihmiseltä esimerkiksi liikkuessaan kaupoungilla.

4. Aira – opastuslasit sokeille

Vaikka Google Glass -älylasit eivät menestyneet, voi älylaseista olla paljonkin hyötyä erikoistilanteissa. Aira-älylasit on suunnattu sokeille. Lasien kautta sokea voi saada neuvoja näkevältä ihmiseltä, joka toimii tarvittaessa sokean silminä. Lasit välittävät yhteyden toiseen päähän niiden käyttäjän näkymän ja paikan reaaliajassa. Silminä toimiva yhteyshenkilö pystyy auttamaan esimerkiksi sopivan kävelyreitin löytämisessä tai vaikka valitsemaan sopivan annoksen ruokalistalta.

5. The Smartcane – älykävelykeppi senioreille

Älykävelykeppi voi avustaa esimerkiksi muistisairaista vanhuksista huolehtivia omaisia. Kävelykeppi osaa kertoa vanhuksen paikan gps-tietojen avulla ja lähettää viestejä omaisille automaattisesti, ilman ulkoisten laitteiden apua. Jos keppiä ei ole käytetty esimerkiksi kahteen päivää, keppi lähettää tästä ilmoituksen. Akkukesto on useita viikkoja. Laite tuntuu ja näyttää normaalilta kävelykepiltä.

Nämä laitteet ovat myynnissä tai tulossa keväällä myyntiin Yhdysvalloissa. Toistaiseksi laitteita ei myydä Suomessa.