Enni Rukajärven vinkit: Näin opit uutta

Enni Rukajärvi on aina uskonut määrätietoiseen tekemiseen. Se on auttanut häntä matkalla Suomen kansainvälisesti menestyneimmäksi lumilautailijaksi. Lue, mitä Enni ajattelee uusien asioiden oppimisesta.

1. Pidä mieli virkeäni opiskelemalla uusia asioita

”Uuden oppiminen antaa hienoja kokemuksia ja onnistumisen iloa. Jatkuva oppiminen pitää kaiken tekemisen mielenkiintoisena ja mielen virkeänä. Itse asiassa siisteintä elämässä on, että aina voi oppia jotakin uutta!”

2. Satsaa perusasioiden hyvään osaamiseen

”Vaikka usein tekee mieli opetella heti ne vaativimmat ja hienoimmat jutut, pitää olla malttia. Mitään uutta ei synny, jos ei osaa perusasioita kunnolla. Paras tapa päästä tavoitteisiin on edetä askel kerrallaan. Vain hyvälle perustalle voi rakentaa. Jos heti yrittää opetella liian vaikeita asioita tai jos ei toisaalta haasta itseään tarpeeksi, voi kadottaa myös motivaation oppimiseen.

Enni Rukajärvi harjoittelee hyppyä

Itsellä tämä on ollut lautailussa se tärkein juttu. Kun on hyvä peruslaskutaito, ne vaikeatkin jutut on helpompi oppia.

Esimerkiksi viimeksi oppimani cab 1080 -tempun oppimiseen auttoi, että olen tehnyt paljon cab 540 ja cab 720 -temppuja eri gräbeillä (gräb = ote lumilaudasta). Erityisesti cab 720 oli hyvä pohjatemppu, koska se lähtee ja tulee alas samalla tavalla kuin cab 1080.”

3. Älä hutiloi, jos haluat hyviä tuloksia

”Itse olen aina satsannut perusteellisuuteen. Haluan tehdä asiat kunnolla, sillä se tuo varmuutta kaikkeen osaamiseen.

Perusteelliseen tekemiseen auttavat välitavoitteet. Ne voivat olla tosi pieniäkin juttuja. Itsellä laskemisessa välitavoite voi olla esimerkiksi tempun tekeminen uudella gräbillä.”

4. Tunnista oma oppimisen tapasi

”Jokainen oppii tavallaan ja se oma tapa kannattaa etsiä ja hyödyntää. Itse opin katsomalla ja näkemällä parhaiten eli olen visuaalinen oppija.

Temppuja opetellessa katson ensin, kun joku muu tekee ne ja sitten mietin, miten itse tekisin. Laskemisen opetteluvaiheessa suorituksen kuvaaminen voi olla avuksi. Siinä näkee mitä ja miten tekee ja voi korjata mahdolliset virheet helpommin.”

5. Tee tarpeeksi toistoja mutta muista myös levätä

”Toiston merkitys on kaikessa oppimisessa tärkeä. Varsinkin taitojutuissa se on todella tärkeää. Toisaalta äärimmäisyyksiin ei kannata mennä. Pitää muistaa vastapainona myös lepo.”

Enni Rukajärvi kehoittaa treenaamaan kavereiden kanssa

6. Opiskele uutta kavereiden kanssa

”Itse saan voimaa oppimiseen jo halusta oppia uutta, kun vanha kyllästyttää. Uutta intoa oppimiseen tuo myös kavereiden kanssa yhdessä opetteleminen. Hyvä tapa on myös tehdä välillä ihan jotain muuta, jos jonkin tietyn asian opetteleminen alkaa tuntuu liian vaikealta.”

7. Älä luovuta vaikka tuntuisi vaikealta

”Uuden oppimisessa ei kannata luovuttaa. Kärsivällisyys palkitaan ihan varmasti lopussa, kun vain jaksaa yrittää. Kärsivällisyydellä onkin iso rooli uuden opettelussa.”

divider

Elisa on Enni Rukajärven pääyhteistyökumppani

Enni Rukajärvi

Vuonna 1990 Kuusamossa syntynyt lumilautailija

Saavutuksia

* 2017 Vuoden esikuva, Suomen urheilugaala

* 2016 Kaksi MM-hopeaa WST-kiertueen maailmanmestaruuskilpailuissa

* 2014 Slopestylen hopea Sotšin olympialaisissa

* 2012 TTR-kisan Slopestylen kulta.

* 2011 Naisten Slopestylen ensimmäinen maailmanmestari.

Elisa on Enni Rukajärven pääyhteistyökumppani. Yhteistyötä on tehty vuodesta 2011. Elisa haluaa antaa tukensa nuorten esikuvalle ja on vahvasti mukana Rukajärven matkalla kohti olympiakisoja.