Helsingissä vieraillut menestyskirjailija tietää, että todellisuus on usein rikoskirjallisuutta kauheampaa.
Teksti: Noora Kunttu Kuvat: Paula Virta
”Murha Tukholmassa on sokeeraavampi kuin murha Moskovassa tai Meksikossa, koska Ruotsi on ollut turvalliseksi mielletty maa. Asia on tosin muuttumassa”, sanoo kirjailija Jens Lapidus.
Lapidus istuutuu kirjahyllyn eteen kustantajansa tiloissa Helsingin keskustassa. Hän miettii syitä sille, miksi ruotsalaiset, Ruotsiin sijoittuvat rikosromaanit ovat pitkään olleet niin ylivertaisen suosittuja Pohjoismaissa ja maailmalla.
Tämä mies tyylikkäässä puvussaan kirjoittaa karmaisevia jännäreitä, joissa nopean rikastumisen toivossa ajaudutaan lain pimeälle puolelle ja maailmoihin, jotka ensin häikäisevät loisteliaisuudellaan ja seuraavaksi lyövät polvilleen brutaalisuudellaan. Lapiduksen kirjoja on myyty pelkästään Ruotsissa yli miljoona kappaletta, maailmalla useita miljoonia.

Lapiduksen uusin suomennettu kirja on Top Dog. Se on itsenäinen jatko-osa myyntimenestyksille Vip-huone ja Sthlm delete. Kirjan pääosassa on edellisistä romaaneista tuttu työpari eli asianajaja Emelie Jansson ja ammattirikollinen Najdan ”Teddy” Maksumic. He jatkavat nuoria tyttöjä hyväksikäyttävän verkoston jahtaamista.
Lapidus kuljettaa kirjassaan mukana myös kahta muuta tärkeää ja koskettavaa henkilöhahmoa. Teddyn veljenpoika Nikola tasapainottelee tavallisen ja rikollisen elämän välillä. Toinen tarina seuraa parikymppistä Roksanaa, joka haluaa piireihin mutta sotkeentuu huumekauppaan.
Ongelmat muhivat Tukholman lähiöissä
Herregud, kuinka synkkänä, armottomana ja väkivaltaisena Tukholman alamaailma näyttäytyy Top Dogissa.
Jens Lapidus, onko se oikeastikin tuollainen?
“Kirjoitan asioista, jotka joko ovat tapahtuneet tai jotka voisivat tapahtua”, vastaa Lapidus.
“Todellisuus on jopa pahempaa kuin kirjallisuus. Jengiväkivalta Tukholman lähiöissä on kärjistynyt. Laittomia aseita saa nykyisin helpommin kuin ennen. Ongelmalähiöiden nuoret ovat entistä epätoivoisempia ja näköalattomampia. Ruotsin lähiöissä on alamaailmoja, joissa pätevät omat lakinsa ja joissa ei poliisille puhuta. Siksi rikosten tutkiminen on poliisille entistä vaikeampaa”, kertoo Lapidus, joka on koulutukseltaan juristi. Ennen kirjailijan uraansa Lapidus toimi puolustusasianajajana Sollentunan käräjäoikeudessa.
Kirjoitan asioista, jotka joko ovat tapahtuneet tai jotka voisivat tapahtua.
Meille tavallisille turisteille Tukholma esiintyy samanlaisena kuin aina: on keskustan ostoskadut, kivat kahvilat ja sisustusputiikit ja ruotsalaiset ihmiset, jotka tuntuvat olevan pitkiä, reippaita ja loputtoman ystävällisiä.
“Se on Tukholman keskusta. Kun menet keskustasta metrolla kahdeksan pysäkkiä etelään tai pohjoiseen, maailma on toinen. Saatat saapua jengisotien lähiöön, jossa tapahtuu arkipäivisin asioita, jotka tapahtuessaan hyvinvoivassa keskustassa saisivat aikaan pääministerin hätätilanjulistuksen”, kertoo Lapidus.
Pahan alku on rahan epätasainen jako
Lapiduksen kirjojen henkilöhahmoja riivaa usein hirveä helpon rahan himo. Mutta olemmeko me kaikki valmiita tekemään vähintääkin arveluttavia asioita rahan takia?
“Kaiken pahan alkuperä on rahan epätasainen jakaantuminen maailmassa. Mutta en usko, että meistä kaikista voisi tulla rikollisia rahanahneuden takia. Ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa kohtaloonsa ja tehdä valintoja. Nämä valinnat minua kiinnostavat kirjailijana loputtomasti, ja niitä tutkin kirjoissani.”
3 tapaa ajautua rikoksen teille à la Top Dog
Huono esimerkki
NIKOLAN TIE. “Ruotsissa on ihmisryhmiä, joilla ei ole koulutusta eikä mahdollisuutta saada työtä. Heidän sosiaalisissa verkostoissaan ei käydä palkkatöissä. Romaanihenkilöni Nikola on tällaisen ihmisryhmä edustaja. Hän on pääsemässä kiinni normaaliin työelämään, kun kostoa ja kunniaa arvostavat ympyrät alkavat houkuttaa.”
Helpon rahan houkutus
ROKSANAN TIE. ”Roolihenkilöni Roksana on nuori nainen, joka ajautuu rikollisille poluille ensin ajattelemattomuuttaan, sitten ahneuttaan. Tämä perustuu juttuun, joka minulla oli asianajajana. En väitä, että näin päädyttäisiin yleisesti alamaailmaan, mutta ajattelemattomuus ja helpon rahan houkutus voivat viedä pois kaidalta tieltä ja vaarallisin ympyröihin.”
Luksuksen himo
PEDERSONIN TIE. “Yleinen tapa päätyä lain toiselle puolelle on se, että ihminen haluaa rahaa, luksuselämää, autoja, kelloja, kaikkea materiaa, johon ei keskivertopalkka riitä. Lisäksi rahaa halutaan nopeasti. Romaanihenkilöni Hugo Pederson edustaa tätä tyyppiä. Tosielämässä esimerkiksi Panaman paperit paljastivat. että kaikki eivät todellakaan halua maksaa veroja eivätkä antaa osuuttaan yhteiskunnalle.“