Älypuhelimella otetuista kuvista saa helposti parempia, kun löytää sopivat työkalut. Testasimme kuvienkäsittelysovelluksen, joka sopii aloittelevallekin kuvankäsittelijälle.
Teksti: Osku Kannisto
Jos älypuhelimella otettujen kuvien käsitteleminen paremmaksi ei ole tuttua puuhaa, harjoittelu kannattaa aloittaa mahdollisimman helppokäyttöisellä sovelluksella. Testasimme ilmaista Snapseed-sovellusta, joka on monipuolinen ja käännetty kokonaan suomeksi.
Toimi näin:
Aloita Snapseedin käyttö lataamalla sovellus sovelluskaupastasi. Jos sinulla on Android-puhelin (esimerkiksi Samsung, Huawei, Oneplus), lataa sovellus täältä. Jos puhelimesi on iPhone, lataa sovellus täältä.
Avaa sovellukseen haluamasi kuva ja aloita kuvankäsittely valitsemalla kynävalikosta työkalu tai suodatin, esimerkiksi kuvan säätö. Valinnan jälkeen valitse säätö liikuttamalla sormea pystysuorassa ruudulla. Näin voit valita, haluatko säätää esimerkiksi kuvan kirkkautta, lämpöä tai varjoja. Itse säädön voimakkuus valitaan tämän jälkeen liikuttamalla sormea ruudulla vaakasuunnassa. Sormea vasemmalle liikuttaessa säätö heikkenee ja oikealle liikuttaessa kasvaa.
Kun säätö on tehty, voi tehdä muut samasta työkalusta löytyvät säädöt ja lopuksi tallettaa muutokset alareunan v:n muotoisella oikein-näppäimellä. Jos haluat käsitellä kuvaa enemmän, valitse uusi työkalu tai suodatin. Lopuksi tallenna kuva valitsemalla tallenna.
Kokeile kolmen esimerkkikuvan avulla:
Teimme kolme käytännön harjoitusta, joihin voit tutustua alla. Tekstissä kerrotaan, mitä korjauksia kuviin on tehty. Harjoitukset on tehty esimerkeiksi siitä, mitä eri ongelmia kuvista voi korjata helposti jälkeenpäin.
Saat esimerkeistä enemmän hyötyä, kun avaat vastaavan ongelman sisältävän oman kuvasi ja käsittelet sen. Ohjeissa annetut numeroarvot eivät ole absoluuttisia, joten luota vapaasti omiin silmiisi säätöjä tehdessä ja kokeile vapaasti muitakin säätöjä.
Jos luet tätä juttua puhelimella, voit halutessasi ladata harjoittelua varten esimerkin kuvan pitämällä sormea pitkään kuvan päällä ja valitsemalla tallenna. Tämän jälkeen voit avata saman kuvan Snapseediin ja kokeilla muutosten tekemistä itse.
Hämärässä otettu valokuva
Kuvien valottaminen oikein on vaikeaa hämärässä. Täydellistä rajaustakaan ei useimmiten saa ottohetkellä. Onneksi sekä rajauksen että valotuksen voi korjata jälkeenpäin.
1. Rajaa kuva
Valitse työkaluista rajaa. Valitse alhaalta alkuperäinen kuvasuhde, jotta kuva säilyttää muotonsa. Rajaa kuva sormilla kehysten reunoista vetämällä siten, että oikean yläkulman valoläikkä ei hallitse kuvaa ja oleelliset kohteet täyttävät kuvan paremmin. Vahvista säätö alalaidan oikein-merkillä.
2. Korjaa valotus
Valitse Työkalut – Kuvan säätö. Säädä Kirkkaus +70 ja Varjokohdat +60. Viimeistele värit säätämällä Ilmapiiri +30 ja Värikylläisyys +30. Näin tytön kasvot ja vaatteet toistuvat selkeinä. Jos haluat korostaa kuvan kylmyyttä, valitse vielä Lämpö -10. Vahvista säädöt.
3. Terävöitä kohteet
Valitse Työkalut – Yksityiskohdat. Säädä Rakenne +20, jolloin tyttö ja lumiukot erottuvat selkeämmin. Vahvista säätö. Nyt kuva on valmis ja sen voi tallentaa ja jakaa eteenpäin.
Tylsä maisemakuva
Maisemakuvan tarkoitus on useimmiten luoda illuusio koetusta, eikä sen tarvitse olla realistinen. Juuri tämän vuoksi useimmat postikorttikuvat näyttävät upeilta verratessa niitä omiin otoksiin. Tylsistä ja kuolleista sävyistä pääsee vaivatta eroon pienellä käsittelyllä. Käsitellessä kannattaa zoomata lähemmäs kohdetta tuplaklikillä, jotta säädön vaikutukset näkee paremmin.
1. Dramatisoi kuvan dynamiikkaa
Valitse Suodattimet – HDR Scape. Säädä Suodattimen vahvuus asentoon +70 ja Värikylläisyys +30. Kuvan talot ja taivas muuttuvat huomattavasti selkeämmiksi.
2. Väritys kohdalleen
Valitse Työkalut – Valkotasapaino. Viilennä sävyjä Värilämpötila -25 ja Sävytys +30. Kuvan värit muuttuvat hieman maalausmaisiksi.
3. Kontrastin hienosäätö
Halutessasi voit vielä kokeilla säätää kuvan kontrastia. Valitse Työkalut – Käyrät. Tartu ruudussa valkoisen viivan alapäähän ja vedä luotu piste hieman viivan alapuolelle. Tee sama ylös hieman viivan yläpuolelle. Säädöt korostavat kuvan kontrastia hallitusti.
4. Korosta yksityiskohtia
Valitse Työkalut – Yksityiskohdat. Säädä Rakenne +50 ja Terävöinti +10. Nyt talot erottuvat taustasta selkeästi ja kuva on valmis tallennettavaksi.
Huonosti valottunut kuva
Auringonpaisteessa varjot luovat kuvaan jännitettä, mutta samalla ne saattavat kääntää kuvan asettelun päinvastaiseksi kuin tarkoitit. Oheisessa kuvassa tausta kaappaa huomion kasvoilta, koska kasvot ovat jääneet vähäiseen valoon.
1. Paikallinen valotuksen korjaus
Valitse Työkalut – Valikoiva. Klikkaa sormella naamaa niin, että siihen tulee K-kirjain. Siirrä sormesi pois kasvoilta ja liikuta sormea muussa kohdassa oikealle säätäen Kirkkaus +70. Seuraavaksi valitse sormella alaspäin vetämällä Värikylläisyys ja siirrä se arvoon +50. Nyt kasvot ovat reilusti valoisammat ja värit pirteämmät.
2. Värien viimeistely
Valitse Työkalut – Kuvan säätö. Säädä Ilmapiiri +30, Lämpö +10 ja Värikylläisyys +15. Nyt kuvan pitäisi olla aurinkoista talvipäivää vastaava ja kasvot etualalla erottuvat selkeänä. Tallenna lopputulos.