Keskittymiskyky kateissa? Nämä 3 sovellusta auttavat

Katosiko keskittymiskyky älylaitteiden myötä? Käännä asia toisinpäin ja valjasta puhelin keskittymiskyvyn tueksi lataamalla nämä kolme sovellusta.

Teksti: Elina Jäntti

Jos keskittymiskyky on kateissa:

Pomodoro Keeper

Hypitkö töissä tai kotona tehtävästä toiseen sen sijaan että paneutuisit yhteen asiaan kerrallaan? Pomodoro-tekniikka, eli suomeksi “tomaattimenetelmä”, voi auttaa keskittymään. Tekniikka toimii näin: työskentelet 25 minuuttia, pidät 5 minuuttia taukoa, ja neljän 25-minuuttisen pomodoron eli “tomaatin” jälkeen pidät pidemmän tauon. Pomodoro Keeper -sovellus (tai Android-laitteille samantyyppinen Clear Focus: Pomodoro Timer) on simppeli apuväline menetelmän toteuttamiseen: kirjaa ajastimeen tehtävät, jotka sinun täytyy suorittaa, ja paina start. Ajastin mittaa työskentelyajat ja tauot, ja sen avulla on helppo paitsi seurata työskentelyaikoja ja tavoitteiden toteutumista, myös päästä keskittyneeseen flow-tilaan.

Ilmainen perusversio.

iOS

Android

Jos haluat treenata aivojasi:

Elevate

Tutkijoiden mukaan aivoja voi ja kannattaa opettaa keskittymään, ja se onnistuu tekemällä mentaalisia harjoituksia. Aivotutkimuksen pohjalta kehitetty Elevate Brain Training lupaa kehittää kognitiivisia taitoja ja erityisesti keskittymistä säännöllisten harjoitusten avulla. Alussa käyttäjän taso testataan 2-4 minuuttia kestävällä testillä, jonka jälkeen sovellus tekee käyttäjälle yksilöllisen aivotreeniohjelman. Se sisältää erilaisia aivopähkinöitä ja pelillisiä harjoituksia.

Perusversio ilmainen.

iOs

Android

Jos lapsen on vaikea keskittyä:

Memory & Attention

Pyöriikö lapsi penkissä kuin väkkärä tai unohtaa, mitä oli tekemässä? Lastenpsykologin suunnittelema Memory & Attention -muistipelisovellus on suunnattu 4-7-vuotiaille lapsille, joilla on keskittymisvaikeuksia tai joiden huomiokyky herpaantuu helposti. Seitsemän  minipeliä kehittävät muistin eri osa-alueita ja harjoittavat keskittymiseen tarvittavia taitoja sekä muun muassa tarkkaavaisuuden kohdistamista. Sovelluksessa on suomenkieliset ohjeet ja eri vaikeustasoja.

Android

Vinkkejä antoivat pedagoginen asiantuntija Antti Peltoniemi Oppimiskeskus Valterista sekä filosofi, tietokirjailija ja oppimispeliyritys Lightneerin toimitusjohtaja Lauri Järvilehto.

Lue myös

Näin katsot puhelimen sisältöä televisiosta

Sovellukset, jotka kehittävät ajattelua – lue vinkit lapsille ja aikuisille

Digitaalisten palveluiden saavutettavuus on jokaisen oikeus