Katosiko keskittymiskyky? Nämä 5 sovellusta auttavat

Häiritsevätkö älylaitteet keskittymistä? Käännä asia toisinpäin ja lataa laitteeseen sovellus, jonka avulla voi keskittyä paremmin.

Teksti: Elina Jäntti

Jos keskittyminen herpaantuu helposti:

Pomodoro Keeper

Hypitkö töissä tai kotona tehtävästä toiseen sen sijaan että paneutuisit yhteen asiaan kerrallaan? Pomodoro-tekniikka, eli suomeksi “tomaattimenetelmä”, voi auttaa keskittymään. Tekniikka toimii näin: työskentelet 25 minuuttia, pidät 5 minuuttia taukoa, ja neljän 25-minuuttisen pomodoron eli “tomaatin” jälkeen pidät pidemmän tauon. Pomodoro Keeper -sovellus (tai Android-laitteille samantyyppinen Clear Focus: Pomodoro Timer) on simppeli apuväline menetelmän toteuttamiseen: kirjaa ajastimeen tehtävät, jotka sinun täytyy suorittaa, ja paina start. Ajastin mittaa työskentelyajat ja tauot, ja sen avulla on helppo paitsi seurata työskentelyaikoja ja tavoitteiden toteutumista, myös päästä keskittyneeseen flow-tilaan.

Ilmainen, Pomodoro Keeperin pro-versio 1,99 €.

iOS

Android

Jos et pysty pitämään näppejäsi erossa somesta:

FocusLock

Plim! Piip! Kun puhelin piippaa jatkuvasti some-viestejä, on vaikea olla tarttumatta siihen, ja taas ajatus katkeaa. FocusLock-sovellus sulkee haluamasi some-sovellukset määräajaksi ilman, että joudut poistamaan ilmoituksia jokaisen sovelluksen asetuksista erikseen. Sovellus lainaa hieman pomodoro-tekniikan ideaa, sillä lukitut sovellukset ovat “poissa päältä” 25 minuuttia kerrallaan ja avautuvat 5 minuutin tauon ajaksi. Halutessasi voit myös muokata aikoja. Sovelluksessa valitaan kellonajat, joiden välillä lukitus toimii, ja sovellukset, jotka halutaan lukita. Jos yrität avata Instagram-kuvaketta tai muita addiktion kohteita auki, puhelimen ruudulle ilmestyy iso teksti: App Locked.

Ilmainen.

Andoid

Jos haluat treenata aivojasi:

Elevate

Tutkijoiden mukaan aivoja voi ja kannattaa opettaa keskittymään, ja se onnistuu tekemällä mentaalisia harjoituksia. Aivotutkimuksen pohjalta kehitetty Elevate Brain Training lupaa kehittää kognitiivisia taitoja ja erityisesti keskittymistä säännöllisten harjoitusten avulla. Alussa käyttäjän taso testataan 2-4 minuuttia kestävällä testillä, jonka jälkeen sovellus tekee käyttäjälle yksilöllisen aivotreeniohjelman. Se sisältää erilaisia aivopähkinöitä ja pelillisiä harjoituksia.

Perusversio ilmainen, laajennettu versio 4,99 € kuussa.

iOs

Android

Jos päässä on miljoona asiaa:

Extended Mind

Jos päässä pyörii sekaisin hoidettavia hommia, ideoita ja aikatauluja, on helppo stressaantua. Harhailevat ajatukset voi ulkoistaa Extended mind -sovellukseen, joka auttaa järjestelemään tietoja ja keskittymään olennaiseen. Sovellus toimii vähän kuin yksinkertainen kynä ja paperi -lista sillä erotuksella, että listat ovat organisoidusti yhdessä paikassa. Sovellukseen voi muun muassa listata hoidettavat asiat, ruksata hoidetut yli ja kirjata ideoita yläotsikoiden alle. Mustavalkoinen, riisuttu ulkoasu tukee ideaa: sovelluksen käyttäminen häiritsee omaa ajattelua mahdollisimman vähän.

iOS

Android

Jos lapsen on vaikea keskittyä:

Memory & Attention

Pyöriikö lapsi penkissä kuin väkkärä tai unohtaa, mitä oli tekemässä? Lastenpsykologin suunnittelema Memory & Attention -muistipelisovellus on suunnattu 4-7-vuotiaille lapsille, joilla on keskittymisvaikeuksia tai joiden huomiokyky herpaantuu helposti. Seitsemän  minipeliä kehittävät muistin eri osa-alueita ja harjoittavat keskittymiseen tarvittavia taitoja sekä muun muassa tarkkaavaisuuden kohdistamista. Sovelluksessa on suomenkieliset ohjeet ja eri vaikeustasoja.

iOs

Android

Vinkkejä antoivat pedagoginen asiantuntija Antti Peltoniemi Oppimiskeskus Valterista sekä filosofi, tietokirjailija ja oppimispeliyritys Lightneerin toimitusjohtaja Lauri Järvilehto.

Tutustu myös: Näiden viiden sovelluksen avulla syöt paremmin.