Näin saat kävelystä enemmän irti ja keräät askelia

Kun kävely on muutakin kuin liikuntaa, siitä tulee entistä hauskempaa. Tee kävelystä tutkimusmatka tai aseta itsellesi tavoitteita ja ota sovellukset avuksi.

Teksti: Noora Valkonen

1. Kerää askelia ja kilometrejä

Kun alkaa seurata päivittäisiä askelia tai kilometrejä, niitä alkaa himoita lisää. Jokainen askel edistää terveyttä mutta innostaa myös ylittämään itsensä. iPhone-puhelinten (5s ja uudemmat mallit) omassa terveys-sovelluksessa on käytännöllinen askelmittari. Se tallentaa päivittäisten askeltesi ja kulkemiesi kilometrien ja nousemiesi portaiden määrän automaattisesti. Sovellusta ei tarvitse edes avata: riittää että puhelin on taskussa ja päällä. Terveysohjelman grafiikka näyttää askeleet päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuositasolla.

Terveys-ohjelmalla voi seurata myös muun muassa unta ja ravintoa ja sen voi liittää muihin terveyssovelluksiin sekä Apple Watchiin ja Bluetooth-sykemittariin.

Apple Terveys

Accupedo on helppokäyttöinen sovellus, joka näyttää ottamasi askeleet, kilometrit, nopeuden ja kalorinkulutuksen. Sovellus taltioi askeleet automaattisesti. Sen voi kuitenkin sulkea tarvittaessa, jolloin puhelimen akku ei kulu. Näyttöä voi muokata omien mieltymysten mukaan. Sovelluksen voi synkronoida suositun MyFitnessPalin kanssa. Maksullisessa pro-versiossa (4,99€) ei ole mainoksia.

Accupedo -askelmittari

iOS

Android

2. Löydä uusia kävelyreittejä

Nomadi-sovelluksesta voit etsiä erilaisia kävelyreittejä sekä kaupungissa että luonnossa. Sovellus pullistelee tietoa: karttoja, tarinoita, kuvia ja videoita. Voit selata eri reittivaihtoehtoja ja syventyä niihin myös ilman verkkoyhteyttä. Reittejä löytyy ympäri maailmaa pienimmistä kesäkohteista isompiin kaupunkeihin. Sovellus on ilmainen.

Nomadi

iOS

Android

3. Lähde aarteenetsintään

Geokätköily on niin koukuttava harrastus, että siinä kävelykilometrejä kertyy aivan huomaamatta. Geokätköily on rasioiden eli geokätköjen etsintää GPS:n tai mobiilisovelluksen avulla. Löydettyäsi kätkön kirjaat käyntisi kätkössä olevaan lokikirjaan ja palautat kätkön takaisin samaan piiloon seuraavan geokätköilijän löydettäväksi.

Geocaching-sovelluksen avulla aloittelijakin pääsee helposti geokätköilyn pariin, mutta se sopii hyvin myös edistyneille harrastajille.

Sovellus tarjoaa perustoiminnon lisäksi vinkkejä geokätköilyyn sekä tietoa muista kätköjen metsästäjistä. Reaaliaikainen haku näyttää lähistön kätköt.

Sovellus on ilmainen, mutta vasta jäsenmaksulla saa kunnolla työkaluja: Silloin voit seuloa esiin tietynlaisia kätköjä, etsiä kaikkein haastavimpiakin rasioita ja laatia kätkölistoja myöhempää etsintää varten. Kartat toimivat ilman verkkoyhteyttä.

Geocaching, 1 kuukauden jäsenyys 10,99 €, vuoden jäsenyys 32,99 €.

iOS

Android

4. Tunnista kasveja ja eläimiä

NatureGate-sovellus on luontokävelyistä pitävän kaveri. Sovellus auttaa tunnistamaan niin kasveja, lintuja, perhosia kuin kalojakin. Kasvien tunnistustyökaluja ovat esimerkiksi värit, terälehtien määrä, muoto ja lajin kasvupaikka. Lintuja voit tunnistaa myös äänten perusteella.

Sovelluksen avulla voit myös tallentaa lajihavaintosi ja jakaa ne sosiaalisessa mediassa. Kukkien tunnistus on ilmainen, muu lajitunnistus maksullista. Toimii myös ilman verkkoyhteyttä.

Sovelluksen sisäiset ostot 3,49‒5,49 €

iOS

5. Ota kartat avuksi ja löydät perille

Älä eksy kävelyreitillä – tai käytä karttaa uusien polkujen löytämiseen. Ilmainen, nopea ja tarkka MapsMe-kartasto auttaa kävelijää. Löydät kätevästi sekä kävelyreittejä, ravintoloita että kauppoja ja tarvittaessa vaikka WC:n. Jos kadulla ei ole nimeä jollain kielellä, sovellus translitteroi sen latinankielisiksi kirjaimiksi. Voit myös etsiä sujuvimman reitin pisteestä A pisteeseen B. Karttojen käyttö ei vaadi verkkoyhteyttä.

MapsMe

iOS

Android

6. Kuuntele kirja tai kertaa kieltä kävellen

Kokeile pyydystää kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Kävellessä ehtii kuunnella vaikka podcasteja tai kirjan, jota ei koskaan ehdi lukea. Kieliharjoittelu käy myös kävellessä kuin vettä vaan, kun nappaat kuunneltavaksi vieraskielisen kirjan. Tätä ovat monet testanneet ja kehuneet hyväksi keinoksi vahvistaa kielitaitoa.

Elisa Kirjan äänikirjat

Elisa Kirja ruotsinkieliset äänikirjat

Vinkkejä kiinnostavien podcastien pariin.

 

Lue myös:

Liikuntasovellukset innostivat 76-vuotiaan reippailemaan ja seuraamaan omaa aktiivisuutta

Tunnetko nämä liikkujalle sopivat laitteet?