Voiko kitaraa oppia soittamaan sovelluksen avulla?

Voiko sovelluksen avulla todella oppia soittamaan? Testasimme maailmalla mainetta niittävän kotimaisen Youcisian-sovelluksen. Lue, oppiko testaaja soittamaan kitaraa?

Teksti: Elina Jäntti

Mikä Sovellus: Youcisian

Suomessa kehitetty Youcisian on pelimäinen musiikin opetussovellus, jonka avulla voi harjoitella neljän eri soittimen soittoa: kitaran, pianon, ukulelen tai basson. Oppimispolkuja ja harjoituksia löytyy eri tasoisille soittajille vasta-alkajista ammattilaisiin. Kuukauden kokeilu ilmainen, sen jälkeen eri maksuvaihtoehtoja riippuen siitä, harjoitteletko yhtä vai kaikkia soittimia ja maksatko viikon vai koko vuoden kerrallaan: esimerkiksi yksi soitin 4,99 € viikossa, 19,99 € kuussa tai 119,99 € vuodessa.

Miten sovellusta käytetään?

Sovellusta käyttääkseen on oltava soitin, jota aikoo opetella. Sovellus kuulee soiton mobiililaitteen mikrofonin avulla ja antaa soitosta palautetta, joten sen on annettava käyttää puhelimen tai tabletin mikrofonia.

Aluksi valitaan soitin ja oma taitotaso neljästä vaihtoehdosta (Mitä osaat: En mitään, perusteita, paljon, melkein kaiken). Sovellus etenee askel askeleelta eteenpäin: ensin näytetään lyhyt opetusvideo aiheesta, sitten tehdään perusharjoituksia ja sitten edetään kappaleiden soittoon. Soitonopettaja ja sovelluksen kirjalliset ohjeet neuvovat käyttäjää koko ajan.

Pelimäisyys syntyy siitä, että kappaleiden soittaminen pisteytetään: pisteiden määrä riippuu siitä, onnistutko soittamaan oikean soinnun oikeassa tahdissa.

Yousician -sovelluksella harjoittelun voi aloittaa perusteista

Miten sovellus opettaa?

Olen aina halunnut oppia soittamaan kitaraa, mutta en ole koskaan päässyt soittotunneille. Valitsen alhaisimman lähtötason, koska olen täysin aloittelija. Ensimmäisillä videoilla lähdetään ihan perusteista: mukava soitonopettaja John näyttää oikeanlaisen kitaransoittoasennon ja rennon käsiotteen, jolla tartutaan kitaran kaulasta ja saadaan sormet asettumaan kielille. Muistan yhtäkkiä yläasteen musiikintunnit, joilla puristin kitaran kieliä niin, että sormenpäihin jäi verenpunaiset vaot. John taitaa osata nämä hommat paremmin kuin Eki.

Ilahdun myös, kuinka helposti ja nopeasti saan vanhan kitaran vireeseen sovelluksen virittimellä: minun ei tarvitse kuin kuunnella ohjeita ja näppäillä kieliä, ja sovellus näyttää havainnollisesti, milloin kielet ovat vireessä. Sävelkorvaa ei tarvita – onneksi, sillä en omista sellaista – ja virittimeen voi palata milloin tahansa.

Ilahdun myös, kuinka helposti ja nopeasti saan vanhan kitaran vireeseen sovelluksen virittimellä: minun ei tarvitse kuin kuunnella ohjeita ja näppäillä kieliä.

Aluksi opetellaan näppäilemään kieliä taustamusiikin tahdissa. Opetus etenee vähän samalla tapaa kuin Guitar Hero -pelissä: kappaleen edetessä ruudulla pomppii pallo, joka osuu tahdissa sille kitaran kielelle, jota minun tulee kulloinkin näppäillä. Kielen numero ja väri kertovat, minkä nauhan kohdalta kieltä tulisi painaa ja millä sormella. Jos soitan väärää kieltä, aluksi kappale pysähtyy ja odottaa kunnes olen löytänyt oikean kielen.

Hihkun innoissani, kun onnistun osumaan oikeille kielille. Soitosta saa pisteitä ja palautetta, ja mikä parasta, Johnin miellyttävällä äänellä, joka kertoo menikö soitto putkeen vai pitäisikö ottaa uusiksi. Kuin joku tsemppaisi vieressä! Toisena treenipäivänä iskee ärsytys. Kappaleet etenevät yhtäkkiä hirmu nopeasti ja John soimaa kerta toisensa jälkeen: “Höh. Olen varma että pystyt parempaan.” Kiroilen sovellukselle ja viskaan kitaran nurkkaan.

Yousicianin tilille tallentuu päivittäinen eteneminen

Huomaan silti odottavani salaa seuraavaa treenihetkeä. Pelimäinen lähestymistapa koukuttaa ja uppoudun sovelluksen pariin useina päivinä lähes tunniksi kerrallaan. Youcisianin seuraan on helppo palata vaikka joka päivä, koska sillä voi treenata kerrallaan myös lyhyen hetken, ja harjoittelu jatkuu aina siitä, mihin se on jäänyt. Uusia harjoituksia tulee sitä mukaa, kun edistyn, ja jos soitto takkuaa, voin palata takaisin kertaamaan.

Vaikka harjoitukset tuntuvat välillä avuttomalta rämpytykseltä eikä oppi konkretisoidu heti, huomaan outoa edistystä jo muutamassa päivässä: en katso sormia enää ihan koko aikaa. Viikon käytön jälkeen on mahtavaa huomata, että näppäily alkaa tulla selkärangasta, sormet löytävät kuin itsestään oikeille kielille enkä joudu pinnistelemään enää yhtä paljoa kuin alussa. Puolisoni nauraa, kun soittelen suurieleisesti ja kuvittelen olevani rokkitähti.

Siihen on vähän matkaa, sillä soittoni ei kuulosta aina kovin kauniilta. Kun yritän pysyä liian nopeasti etenevän biisin tahdissa, kielet rämisevät karmealla tavalla. Vieressä istuvat lapset pitelevät korviaan. Pieni miinus onkin, että vaikka sovelluksen avulla oppisi soittamaan oikeaa sointua ja rytmiä, sillä ei välttämättä opi soittimen oikeaa sointia. Plussaa on, että sovelluksesta voi valita “practise mode” -tahdin, jossa kappaleita tapaillaan hitaammin – ja että soitto-ope on mukavaa, ei-painostavaa sorttia.

Omaa etenemistä Yousicianissa on helppo seurata

Sovellus koukuttaa ennen kaikkea taistelemaan itsensä kanssa. Omaa kehittymistään voi seurata tilastoista, joita sovellus omasta harjoittelusta kerää. Youcisian myös lähettää viikoittain sähköpostilla yhteenvedon soittoajasta, edistymisestä, harjoittelun tuloksista ja tulevista harjoitteista. Se ei tietenkään korvaa oikeaa opettajaa, mutta on sille mainio vaihtoehto – tai täydentäjä: jotkut musiikinopettajat käyttävät jo Youcisiania motivoidakseen erityisesti lapsia harjoittelemaan.

Itse olisin halunnut harjoitella sointuja, mutta taitoni eivät vielä riitä. Sointuihin sovelluksessa pääsee vasta, kun läpäisee näppäilyä testaavat taitotestit. Tärkein on kuitenkin tapahtunut: olen saanut soittokipinän. Vielä minä Johnille näytän.

Yksi soitin 119,99 € / vuosi, 19,99 € / kuukausi ja 4,99 € viikko.

Kaikki soittimet 179,99 € / vuosi, 29,99 € kuukausi, 7,49€ /viikko.

iOS

Android

Kokeile myös

Rytmien treenaamista: Rhythm Sight Reading Trainer

Pianon soiton opettelua imitoimalla: Pianoforall.