Näin pääset lääkäriin puhelimella

Lääkärin vastaanotolle pääsee nykyään kännykällä milloin vain. Lue, missä vaivoissa yhteyttä etälääkäriin kannattaa käyttää ja miten sovellukset toimivat.

Teksti: Elina Jäntti

Yksityislääkärin vastaanotolle voi päästä nykyään myös älypuhelimella ja tabletilla. Ulkomaisia etälääkärisovelluksia on ollut markkinoilla jo useita vuosia. Suomessa etälääkäripalveluita tarjoavat ja kehittävät useat yksityiset lääkärikeskukset.

Miten etälääkärisovellukset toimivat?

Tavallisesti sovellus ladataan älypuhelimeen tai tabletille kuin mikä tahansa muu sovellus. Suomalaisiin etälääkärisovelluksiin rekisteröidytään yleensä pankki- tai mobiilitunnistautumisella, eli ne vaativat vahvaa tunnistautumista. Kirjautumisen voi tämän jälkeen tehdä salasanalla. Poikkeuksena on lääkärikeskus Doctagonin sovellus, johon voi kirjautua ilman tunnistautumista: sovelluksessa videovastaanottoa varten vaaditaan henkilötunnus, ja vastaanoton yhteydessä lääkäri tarkistaa kuvallisen henkilötodistuksen sekä Kela-kortin.

Sovellukset eivät ole usein virka-aikoihin sidottuja vaan toimivat kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Niissä vastaavat tavallisesti terveysasemien omat lääkärit, jotka kyselevät samoja kysymyksiä kuin fyysiselläkin vastaanotolla. Lääkäri voi tehdä diagnoosin videoyhteyden, puhelun, kuvan, videotiedoston tai muun liitetiedoston perusteella.

sohvalla

Mitä palveluita etälääkärisovellukset tarjoavat?

Sovelluksilla voi varata ajan lääkärille tai ottaa päivystävään lääkäriin vähintään chat-yhteyden. Sovelluksesta riippuen vastaanottajana on joko yleislääkäri tai esimerkiksi lääkäriaseman sairaanhoitaja tai fysioterapeutti.

Etälääkärissä saa hoitoa ja -ohjeita erityisesti helppohoitoisimpiin vaivoihin: esimerkiksi chat-vastaanotoilla tyypillisimpiä yleislääkärin hoidettavia sairauksia ovat allergiaoireet, virtsatieinfektiot, ihottumat ja hoito-ohjeiden saanti jo todettuihin vaivoihin. Myös esimerkiksi nuhakuume, vatsatauti, silmätulehdus, hyönteisten puremat tai selkävaivat voivat hoitua etäyhteydellä.

Lääkäri voi antaa etävastaanoton pohjalta jatkohoito-ohjeita, sähköisen reseptin tai lähetteen tarkempiin tutkimuksiin, uusia reseptin tai käydä läpi tutkimustuloksia. Palvelut eivät sovellu vakavien sairastumisten hoitoon eikä etävastaanotoilla määrätä esimerkiksi uni-, psyyke- tai vahvoja särkylääkkeitä.

Sovelluksiin voi myös kirjata ja niistä voi selata omia terveystietojaan.

Kenelle etälääkärisovellukset sopivat?

Etälääkäri sopii ihmiselle, jonka täytyy päästä lääkäriin nopeasti, joka ei tarvitse fyysisiä tutkimuksia, joka asuu kaukana lääkäripalveluista tai jonka vaiva vaatii pitkäaikaista seurantaa, jota voi tehdä etäyhteydellä. Etälääkäri voi auttaa myös monissa lasten vaivoissa.

Valviran mukaan lääkärin velvollisuus on arvioida, soveltuuko hoidettava vaiva etänä hoidettavaksi vai täytyykö potilaan tulla fyysiselle vastaanotolle.

Mitä lääkärikäynti sovelluksella maksaa?

Hinnat vaihtelevat ja riippuvat sovelluksesta, vastaanottoajan pituudesta ja käytetyistä palveluista. Esimerkiksi Terveystalon Yhteys lääkäriin 24/7 -palvelussa hinta on 39 € Kela-korvauksen jälkeen. Pelkkä reseptin uusiminen on edullisempaa. Doctagon-sovelluksessa videovastaanoton hinta on alkaen 29 € / käynti Kela-korvauksen jälkeen. Kela-korvaukset vähennetään yleensä hinnoista, kun Kela-kortti on esitetty.

Oma Terveys

iOS

Android

Windows

Doctagon

iOS

Android

OmaMehiläinen

iOS

Android

 

Juttuun on haastateltu myynti- ja markkinointijohtaja Jani Nurisaloa Doctagonista sekä viestintäpäällikkö Jenni Rantasta Terveystalosta.