Tunnista sienet varmasti – testaa näitä apureita

Puhelin on sienimetsällä näppärin apuväline  heti sieniveitsen jälkeen. Puhelimen avulla tunnistat sienet ja muistat apajat seuraavilla retkillä.

Teksti: Osku Kannisto

Sienien poimiminen on nyt helpompaa kuin koskaan. Kun puhelimeen lataa sienestyssovelluksen, ei tarvitse metsässä arvailla, mikä lajike on kyseessä. Lisäksi metsään uskaltaa mennä, kun voi karttapalvelusta tarkistaa sekä oman sijainnin että välimatkan ja reitin takaisin kotiin. Testaa esimerkiksi näitä sovelluksia:

sieniopas

Sieniopas

Sienioppaan avulla tunnistat sienet metsässä helposti. Sieniä voi tunnistaa syöttämällä sovellukseen sienen värin, muodon, lakin pintarakenteet ja kuivuuden. Näiden tietojen perusteella saa näkyviin joukon vaihtoehtoja. Lisäksi sieniä voi selata nimen perusteella. Jokaisesta sienestä on selkeä suomenkielinen kuvaus, josta käy ilmi sekä tunnistus, kasvupaikka että valmistusohjeet.

Androidille
iOSille
Windowsille

svampguiden

Svampguiden

Jos tarvitset sienitietoja ruotsiksi, Svampguiden on monipuolinen vaihtoehto sieniretkille. Sen avulla sienien tunnistus käy kyllä-/ei-kyselypohjaisesti. Sienien tietoja voi selailla vapaasti. Lisäksi parhaat sienipaikat voi merkitä ohjelman muistiin.

Androidille
iOS: ei tarjolla Suomen appstoressa

 

mush-2

Mush – Sienipaikkani

Hyvät sienipaikat on mukava merkitä talteen vastaisuuden varalta. Mush – Sienipaikkani -sovelluksen avulla voit ottaa hyvistä sienipaikoista kuvat ja gps-koordinaatit talteen puhelimen muistiin. Niitä on helppo selailla isolta satelliittikarttanäkymältä, jota voi zoomata sormien avulla. Paikoille voi antaa tarkemmat kuvaukset siitä, mitä sieniä sieltä on löytynyt.
Sienipaikkojen gps-koordinaatit voi taltioida myös monilla muilla sovelluksilla, jotka mahdollistavat sijaintitietojen jakamisen.

iOSille

Yleistä sienitietoutta ja reseptejä löytyy netistä runsaasti. Yksi mielenkiintoinen sivusto on Sienimies.fi, josta löytyy tietoa itse sienistä, niiden käytöstä ja reseptejä.