Lukulasit puhelimeen ja 3 muuta hyödyllistä apuria

Puhelin korvaa tarvittaessa myös lukulasit ja kuulolaitteen. Katso tästä sovellukset, joista on hyötyä iäkkäille.

Teksti: Osku Kannisto

1. Näe paremmin

Puhelinta voi käyttää lukulasien korvikkeena. Tämä onnistuu pelkästään kamerasovelluksella zoomaamalla lähemmäs kohdetta. Lukukokemus paranee vielä, kun käyttää tehtävään suunniteltua sovellusta.

Pocket Glasses on helppokäyttöinen lukuavustin, josta on apua esimerkiksi pikkuruisella tekstillä tulostettuja käyttöohjeita lukiessa. Puhelimen salamavaloa voi käyttää lukulamppuna ja valita zoomauksen napin painalluksella. Luettavan tekstin voi lukita ruudulle, joten puhelinta ei tarvitse pitää jatkuvasti tekstin päällä. Tekstiä voi tarvittaessa terävöittää. Jos puhelimen ruutu tuntuu pieneltä, voi sovelluksen asentaa myös tabletille.

Suurennuslasi on vastaava sovellus Android-laitteille.

iOS 

Android

2. Jumppaa aivojasi

Muisti ja nokkeluus heikkenevät, jollei aivoja harjoita säännöllisesti. Aivoterveydeksi! on suomalainen sovellus aivosolujen päivittäiseen jumppaan.

Sanaleikki värikkäillä sanoilla pistää aivot sopivasti solmuun ja vaatii keskittymään kunnolla. Muistipeli puolestaan on tuttu ja turvallinen valinta, jota voi pelata myös lastenlasten kanssa. Sudoku tarjoaa treeniä loogiseen ajatteluun.Peliharjoituksilla kerätään yhteispisteitä viikottain, ja omaa pistekehitystä voi seurata pidemmällä aikavälillä.

Vastaava englanninkielinen sovellus on Lumosity, jonka saa myös Androidille. Se tarjoaa haastavampia harjoituksia, mutta vaatii rekisteröitymisen, ja aktiiviharjoittelu on sillä maksullista. Lumosityn harjoitukset ovat myös varsin vaativia.

iOS 

Android

3. Tunne lääkkeesi

Kaapista löytyvien lääkkeiden tiedot löytyvät puhelimella nopeasti. Lääkkeeni-sovelluksella napataan kuva lääkepurkin viivakoodista tai syötetään lääkkeen tai sen vaikuttavan aineen nimi hakukenttään. Hakutuloksista löytyvät tiedot lääkkeiden vaikuttavista aineosista sekä niiden käyttötarkoituksesta.Samalla selviää, onko kyseessä reseptilääke. Haetut tiedot voi lähettää sovelluksesta suoraan sähköpostilla eteenpäin.

iOS

Android

4. Paranna kuuloasi

Puhelin toimii kuulolaitteen tavoin, kun siihen asentaa Petralex Hearing Aid -sovelluksen. Lisäksi tarvitaan kuulokkeet.

Sovellus luo taajuuksiin perustuvan profiilin molemmille korville toistamalla ensin testisignaaleja kuulokkeista. Profiileja voi luoda eri käyttötarkoituksiin ja paikkoihin sopiviksi.

Asetuksista voi hyvin yksityiskohtaisesti säätää, miten ja millaista ääntä sovellus vahvistaa: korostaako se esimerkiksi hiljaisia ääniä tai toistaako se matalia taajuuksia heikennetysti. Sovellus osaa toimia muiden ohjelmien taustalla, joten sen ei tarvitse olla aktiivisena ruudulla jatkuvasti.

Petralex toimii hyvin myös illalla televisiota katsellessa, kun television äänenvoimakkuuden voi pitää hiljaisella niin, ettei se häiritse muita.

iOS

Android