Televisiota hankkiessa on opeteltava sarja uusia kirjainyhdistelmiä. Tarvitsetko sinä UHD-tv:n? Tämän luettuasi tiedät.
Teksti ja kuvat: Osku Kannisto
Jos lähdet tv-ostoksille, törmäät moniin kirjainyhdistelmiin. Yksi näistä on UHD. Se tarkoittaa samaa kuin Ultra HD eli ultra high definition: ultrateräväpiirto. Muutama tv-valmistaja käyttää myös lyhennettä 4k, joka tarkoittaa kotikäytössä samaa kuin UHD, ja sama merkitys on myös lyhenteellä 2160p, joka kuvaa television vaakaerottelurivien määrää.
Menikö monimutkaiseksi? Tämä sinun pitää UHD:sta tietää:
1. Terävä, terävämpi, UHD. Ultra HD tarkoittaa 3840×2160 pisteestä muodostuvaa tarkkuutta. Tavallisten tv-kanavien ja dvd-levyjen erottelukyky on 720×576 pikseliä, eli kuvassa on 720 vaakariviä ja 576 pystyriviä. Pikselien määrä on siis yhteensä noin 415 000. HD-kanavilla ja blu-ray-elokuvissa käytetään vastaavasti 1920×1080 tarkkuutta, joka on noin 2 074 000 pikseliä.
Ultra HD nostaa erottelukyvyn tuplaksi sekä vaaka- että pystysuunnassa. UHD-kuva on 3840×2160 eli noin 8 294 000 pikseliä.
2. Kuva näyttää todemmalta. UHD-kuvassa on noin 20-kertainen tarkkuus tavalliseen digikanavaan ja 4-kertainen tarkkuus full HD- eli täysteräväpiirtoon verratessa. Eron huomaa parhaiten yksityiskohdissa ja kaukana olevissa kohteissa. UHD-tarkkuus lisää kuvan realistisuutta ja syvyysvaikutelmaa luonnollisesti.
3. Hyötyä isossa televisiossa. Tarkkuudesta on eniten hyötyä isossa televisiossa. Koska pikselimäärä on full HD -tarkkuuteen verratessa nelinkertainen, näyttää UHD-kuva samalta katseluetäisyydeltä yhtä tarkalta kuin puolet pienemmältä full HD -televisiolta. Toisin sanoen 40 tuuman television voi korvata 80-tuumaisella yksityiskohdista tinkimättä. Pienissä televisioissa tarkkuudesta on vähemmän hyötyä. Kun katsoo esimerkiksi 55-tuumaista UHD-televisiota kolmen metrin etäisyydeltä, on vaikea havaita eroa full HD -televisioon. 65-tuumaisissa ja sitä isommissa televisioissa eron huomaa pitkältäkin katsellessa.
4. TV-kanavat eivät ole vielä UHD. Ultra HD -televisiolähetyksistä ei vielä ole tietoa, mutta terävämpää sisältöä löytyy jo runsaasti muualta kuten Netflixistä ja Youtubesta. Kameratermein ultra HD -tarkkuus vastaa kahdeksaa megapikseliä, joten UHD-television ruudulta voi katsoa puhelimella kuvattuja kuvia jopa täydellä tarkkuudella.
Näitä tarvitset Ultra HD -videoiden katseluun
1. UHD/4k-televisio. Televisiota hankkiessa tarkista, että se tukee UHD-tarkkuutta. UHD ja 4k takaavat tuen. Varmista myös, että televisio tukee hdcp2.2-kopiosuojausta, jotta UHD-tarkkuutta voi tuoda ulkoiselta kuvanlähteeltä, kuten Ultra HD Blu-ray -soittimelta.
2. YouTube ja Vimeo. UHD-tarkkuuden videoita voi katsella ilmaiseksi YouTubesta ja Vimeo-videopalvelusta. Vanhemmissa UHD-televisioissa oma YouTube-soitin, joka ei välttämättä osaa näyttää videoita täydellä tarkkuudella, mutta uusissa malleissa ongelmasta on päästy eroon. Vanhaan UHD-televisioon tarkemmat videot saa liittämällä tietokoneen hdmi-liitäntään ja katsomalla videoita sen kautta.
3. 4k-kamera tai puhelin. UHD-videoita voi kuvata itse 4k-tarkkuuden kameralla tai puhelimella. Kuvattuja videoita voi katsella usb-tikun kautta suoraan television sisäisellä mediasoittimella. Huom! Myös valokuvat näyttävät erinomaiselta UHD-tarkkuuden televisioissa, ja niitä voi katsella usb-tikulta.
4. Netflix-tilaus. Helpoimmin UHD-tarkkuudesta pääsee nauttimaan tilaamalla Netflixin kalleimman paketin, joka maksaa 11,99 €/kk. Edullisemmat paketit eivät sisällä UHD-tarkkuutta. Sisältöä on nykyään erittäin runsaasti.
5. Ultra HD Blu-ray -soitin. Ultra HD Blu-ray -elokuvista pääsee nauttimaan ultra HD Blu-ray -soittimella. Näitä soittimia ei pidä sekoittaa 4k Blu-ray-soittimiin, jotka vain skaalaavat Blu-ray-elokuvat UHD-tarkkuudelle. Soittimia löytyy toistaiseksi Samsungilta ja Panasonicilta. Myös uusi Microsoft Xbox One S -pelikonsoli osaa toistaa UHD-levyjä.
6. Ultra HD blu-ray -levyjä. Ultra HD Blu-ray -soitin toistaa UHD-tarkkuuden levyjä. Levyt ovat fyysisesti samankokoisia kuin aiemmat Blu-ray- ja dvd-levyt, mutta niille mahtuu enemmän dataa. UHD-levyjä ei voi katsella vanhoissa Blu-ray-soittimissa, mutta elokuvista on usein tavallinen Blu-ray-versio UHD-version mukana paketissa. UHD-levyn paketin tunnistaa mustasta väristä – se eroaa mustalla kuorellaan normaaleista sinikoteloisista Blu-ray-levyistä.