Miksi Windows Explorer kaatuu jatkuvasti?

Kysymys: Miten voin poistaa ”Windows Explorer shut down” -ongelman koneeltani? Olen kokeillut netissä olevia vinkkejä ilman tulosta. Kaatumisongelma esiintyy jo koneen käynnistyessä, mutta myös omiin tiedostoihin mentäessä.

Vastaus: Windows Explorer eli Windowsin resurssienhallinta, prosessinimeltään explorer.exe, on Windowsin graafista käyttöliittymää, kansioiden selailua ja tiedostojen hallintaa ohjaava ohjelma. Jos Windows Explorer kaatuu heti koneen käynnistyessä tai joka kerta kun avaat oman tiedostokansiosi, on koneessa todennäköisesti useampiakin ongelmia.

Koneen kiintolevyn kunto on syytä tarkistaa ja koneesta olisi hyvä poistaa tarpeettomat ohjelmat, joita kukaan ei käytä. Lisäksi turhien väliaikaistiedostojen puhdistus ja muu siivoaminen, Windowsin päivitys sekä kiintolevyn eheytys olisivat tarpeellisten toimien listalla.

Ongelma voi myös johtua Windowsin kyvyttömyydestä käsitellä jotakin tiedostotyyppiä avaamassasi kansiossa, etenkin jos kyseistä tiedostotyyppiä käsittelevään oletusohjelmaan on tullut jokin vika. Tällöin jonkin toisen ohjelman asentaminen oletusohjelmaksi (esimerkiksi VLC Media Player Windows Media Playerin tilalle) saattaa ratkaista ongelman.

Jos mikään näistäkään ei auta, koneesi Windows saattaa olla sen verran pahasti jumiutunut, että koko kone pitäisi asentaa uudelleen. Ota tarvittaessa yhteyttä asiantuntijaan ongelman kartoittamiseksi ja ratkaisun löytämiseksi.

 

Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen

 Lisää tietoa: www.omaguru.fi