Mitä eroa on 4K- ja HDR-televisioilla?

 

Kysymys: Olen ostamassa uutta televisiota ja paljon puhuttu 4K kiinnostaisi. Olen kuullut myös puhuttavan HDR-kuvasta. Mitä nämä termit tarkoittavat ja mitä kannattaa ottaa huomioon televisiota ostaessa?

 

Vastaus: Ostotilanteessa usein hämää 4K-termin varsin kirjava käyttö. 4K-termin alla on Suomessa yleisesti myynnissä Ultra HD- tai UHD-nimellä varustettuja laitteita, joiden tarkkuus on 3840 × 2160, eli 8.3 megapikseliä perinteisellä laajakuvasuhteella 16:9. Vertailun vuoksi Full HD (FHD) -television tarkkuus on 1920×1080 samalla kuvasuhteella. Toisin sanoen UDH-televisiossa on noin nelinkertainen tarkkuus perinteiseen teräväpiirtoon verrattuna. Samsungin lanseeraama SUHD käyttää samaa tarkkuutta kuin UHD.

High-dynamic-range imaging eli HDR on tekniikka jolla pyritään esittämään kuva laajemmalla dynamiikalla. Se pyrkii vastaamaan enemmän sitä, mitä silmä voi luonnossa havaita. Kuvan kirkkausalue, eli ero tummimman ja kirkkaimman alueen välillä, on laajempi. Kuva siis vaikuttaa luonnollisemmalta ja elävämmältä.

 

Mitä muuta kannattaa muistaa televisiota ostaessa?

Osa televisiolaitteista myydään kaarevalla paneelilla ja osa suoralla, mikä vaikuttaa hieman kuvan näennäiseen syvyyteen. Kaareva kuva mielletään usein hieman suuremmaksi, vaikka ruudun koko olisi sama kuin suorassa paneelissa. Tämä johtunee siitä, että kuvan reunat ovat hieman lähempänä katsojaa. Kaarevassa näytössä paras katseluetäisyys on myös tarkemmin määritelty. Siihen vaikuttaa se, kuinka jyrkästi näyttö kaartuu ja kuinka suuri näyttö on. Suoran näytön kohdalla katseluetäisyydessä on enemmän valinnanvaraa. Suosittelenkin tutustumaan molempiin malleihin, koska kaarevat näytöt ovat ainakin toistaiseksi hieman kalliimpia.

Laitetta ostaessa kannattaa myyjältä varmistaa esimerkiksi Netflixin toimivuus, sillä se on yksi helpoimpia tapoja saada 4K-sisältöä tällä hetkellä. Jos kuvaa tuo ulkoisesta lähteestä, tulisi televisiossa olla vähintäänkin 2.0-luokan HDMI-liitäntä. Mikäli kuva tulee kotiteatterivahvistimen kautta, tulee siinä olla tuki 4K-kuvan läpiviennille.

Liikkeellä on jo paljon matkapuhelimia ja kameroita joilla voi kuvata 4K-materiaalia, joka pääsee oikeuksiinsa 4K-televisiossa. Lisäksi Youtubessa on yhä enenevissä määrin 4K-videota. 4K elää vielä niin sanottua läpimurtovaihetta ja esimerkiksi vuoden 2014 laitteet eivät pysty samaan kuin uusimmat televisiot. Eli ainakin tässä tapauksessa sanonta ”vanhassa vara parempi” ei pidä paikkaansa.

 

 Vinkit antoi Omaguru-asiantuntija Sami Koivisto

 

Lue myös: Näin katsot puhelimen sisältöä televisiosta