Mitä kannattaa huomioida, kun hankkii uuden television?

1. Käyttötarkoitus

Mikäli televisio on kotona jatkuvassa käytössä, kannattaa valita energiatehokas malli. Mökille voi käydä vanhempikin malli. Television energiatodistuksesta näkee, mihin luokkaan se sijoittuu eli paljonko se kuluttaa virtaa.
Jos televisiossa käytetään netti- ja suoratoistopalveluita, television älyominaisuuksista (Smart TV) on iloa. Älytelevisiosta voi katsella ilman lisälaitteita esimerkiksi Yle Areenaa, Youtubea ja Netflixiä.

2. Katselutila

Ostettavan television ruudun sopivaan kokoon vaikuttaa katseluetäisyys. Esimerkiksi 42-tuumaisen television katseluun suositellaan noin 2,7 metrin etäisyyttä (katseluetäisyys on noin 1,4 kertaa ruudun halkaisija).

3. Oheislaitteet

Mikäli televisioon kytketään oheislaitteita, kannattaa katsoa, että siinä on tarpeeksi liitäntöjä esimerkiksi pelikonsolille ja muille laitteille. Nykyiset laitteet kytketään HDMI-liitäntöihin, mutta vanhempia laitteita varten tarvitaan usein komponenttiliitäntä tai Scart-liitäntä.

4. Kuvanlaatu

Television kuvan tarkkuus on tärkeä tekijä uutta televisiota valitessa. Ultra HD (UHD) ja 4K koetaan samaksi asiaksi, mutta todellisuudessa Ultra HD on 3840 × 2160 pikseliä ja 4K 4096 × 2160. Lisäksi OLED-tekniikalla varustettu televisio on varsinkin värien toistossa paras. Erityisesti musta on mustaa.

5. Antennitaloudelle oikea viritin

Myös oikeat virittimet on löydyttävä, koska antennilähetystekniikka muuttuu vuonna 2020. Television DVB-T-jakelutekniikka korvataan DVB-T2-jakelutekniikalla, joka mahdollistaa HD-kanavien jakelun antenniverkossa.
Pelkkä HD Ready -merkintä ei takaa, että laitteella pystyisi vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä antenniverkossa, jos T2-viritin puuttuu.

Mikäli tarvitset apua uuden televisiosi valinnassa, asiantuntija auttaa tarvittaessa.

Televisiosta pimeni kuva, mitä voin tehdä? 
Sanasto nettitelevision käyttäjille