5 tapaa tutustua virtuaalitodellisuuteen

Virtuaalitodellisuus mullistaa kuvaamisen. Virtuaalilasien avulla katsoja pääsee keskelle kuvaa ja voi tarkastella sitä kuin olisi paikan päällä. Kerromme viisi vinkkiä virtuaalitodellisuuden katseluun ja omien VR-kuvien tekemiseen.

Teksti: Olli-Pekka Komonen

 

1. VR-todellisuuteen voi tutustua tietokoneella

Virtuaalitodellisuuden katselu onnistuu tavallisellakin tietokoneella ja selaimella kaksiulotteisesti. Kuvia ja videoita voi käännellä haluamaansa kuvakulmaan hiirellä.

Netissä on lukuisia sivustoja, joissa voi käydä ihastelemassa laadukkaita 360-kuvia. Esimerkiksi MythBusters-porukan haisukellusta voi seurata Youtubessa. Samasta palvelusta löytyy myös paljon muita samalla tekniikalla toteutettuja videoita, kuten Aviciin musiikkivideo. 360-videoita löytyy kootusti myös Facebookista.

 

2. Puhelimella ja tabletilla saa paremman VR-kokemuksen

Läsnäolon tunne kasvaa huomattavasti, kun 360-kuvia ja -videoita katsotaan älypuhelimella tai tabletilla. Virtuaalista päätä ei tarvitsekaan kääntää hiirellä tai sormella, vaan puhelinta käännellään kädessä sen mukaan, minne halutaan katsoa. Aivan kuin kädessä olisi ikkuna toiseen maailmaan!

 

3. Kun puhelin yhdistetään virtuaalilaseihin, kuvasta tulee 3D

Virtuaalitodellisuuden kokemus mullistuu, kun puhelimesta tehdään virtuaalilasit, joilla 360-kuvaa voi katsoa kolmiulotteisesti. Halvimmillaan tätä voi jo kokeilla muutaman euron Google Cardboardilla.

Pahvisia VR-laseja käytetään niin, että puhelin työnnetään pahvikehikkoon ja kurkistetaan sisään. Kehikon linssit suurentavat kuvaa niin, että se täyttää suuren osan koko näkökentästä. Kärjistetysti: Jos VR-sisällön katseleminen tabletin näytöltä on kuin katsoisi ikkunasta toiseen maailmaan, pahvilaseja käyttäessä tuntuu siltä kuin työntäisi pään ulos samasta ikkunasta.

Muutaman kympin lisää sijoittamalla saa jo tukevammat, muovista tehdyt VR-lasit, joissa linssien sijantia voidaan säätää paremmin itselle sopivaksi.

Uusia yhä toimivampia ratkaisuja on tulossa markkinoille vuonna 2016 – esimerkiksi nörttien vuosia odottama Oculus Rift, Sonyn Pelikonsolin kanssa yhteistyössä toimiva Sony PlayStation VR ja matkapuhelinvalmistaja HTC:n sekä pelijätti Valven yhteistyön hedelmä HTC Vive. Uusien ratkaisujen luvataan vievät kuvat, videot ja pelaamisen aivan uusiin ulottuvuuksiin.

 

4. Cardboard Camera: jokamiehen 360-kuvia puhelimella

VR-pahvilasit kehittänyt Google on juuri julkistanut myös Cardboard Camera -ohjelman. Sen avulla 360-kuvien ottaminen on äärimmäisen helppoa millä tahansa Android-puhelimella. Puhelinta vain käännetään hitaasti ja ohjelma tekee kuvauksesta yhden 360-asteisen kuvan, jota voi katsella tietokoneen selaimella, puhelimella tai virtuaalilaseilla.

 

5. Tositoimiin pääsee jo kaksilinssisellä kameralla

Mikäli virtuaalitodellisuuden tekemisestä innostuu tosissaan, voi hankkia siihen tarkoitukseen tarkoitetun kaksilinssisen kameran, jolla voi valokuvien lisäksi kuvata myös some-kanaville riittävän tasoista videota. Esimerkiksi Ricoh Theta S -kamera käy tällaiseen kuvaamiseen.

Helppokäyttöisen kameran ohjelmisto tekee sillä kuvatuista pätkistä automaattisesti 360-asteisia, ja valmiit kuvat ja videot on helppo jakaa edelleen sosiaalisen median palveluissa. Valitettavasti muutaman satasen hintaisen kameran tarkkuus ei riitä kunnollisten, virtuaalilaseilla katseltavien videoiden tekoon. Huippulaatua varten tarvitaan Nokia OZO –pallokamera, jonka hintalapussa komeileekin sitten jo 55 000 euron hintalappu.

 

Elisa Kulmassa voi kesäkuun ajan kokeilla, miltä virtuaalitodellisuus tuntuu. Katso, miten Mt. Everestin valloitus onnistui virtuaalilasit päässä.