5 tapaa tutustua virtuaalitodellisuuteen

Virtuaalitodellisuus mullistaa muun muassa kuvaamisen. Virtuaalilasien avulla katsoja pääsee keskelle kuvaa ja voi tarkastella sitä kuin olisi paikan päällä. Kerromme viisi vinkkiä virtuaalitodellisuuden katseluun ja omien VR-kuvien tekemiseen.

Teksti: Olli-Pekka Komonen

1. Virtuaalitodellisuuteen voi tutustua tietokoneella

Virtuaalitodellisuuden katselu onnistuu tavallisellakin tietokoneella ja selaimella kaksiulotteisesti. Kuvia ja videoita voi käännellä haluamaansa kuvakulmaan hiirellä.

Netissä on lukuisia sivustoja, joissa voi käydä ihastelemassa laadukkaita 360-kuvia. Esimerkiksi MythBusters-porukan haisukellusta voi seurata Youtubessa. Samasta palvelusta löytyy myös paljon muita samalla tekniikalla toteutettuja videoita, kuten Aviciin musiikkivideo.

2. Puhelimella ja tabletilla saa paremman VR-kokemuksen

Virtuaalitodellisuus tulee kätesi ulottuville ja läsnäolon tunne kasvaa huomattavasti, kun 360-kuvia ja -videoita katsotaan älypuhelimella tai tabletilla. Virtuaalista päätä ei tarvitsekaan kääntää hiirellä tai sormella, vaan puhelinta käännellään kädessä sen mukaan, minne halutaan katsoa. Aivan kuin kädessä olisi ikkuna toiseen maailmaan!

3. Kun puhelin yhdistetään virtuaalilaseihin, kuvasta tulee 3D

Virtuaalitodellisuuden kokemus mullistuu, kun puhelimesta tehdään virtuaalilasit, joilla 360-kuvaa voi katsoa kolmiulotteisesti. Halvimmillaan tätä voi jo kokeilla muutaman euron Google Cardboardilla.

Pahvisia VR-laseja käytetään niin, että puhelin työnnetään pahvikehikkoon ja kurkistetaan sisään. Kehikon linssit suurentavat kuvaa niin, että se täyttää suuren osan koko näkökentästä. Kärjistetysti: Jos VR-sisällön katseleminen tabletin näytöltä on kuin katsoisi ikkunasta toiseen maailmaan, pahvilaseja käyttäessä tuntuu siltä kuin työntäisi pään ulos samasta ikkunasta.

Muutaman kympin lisää sijoittamalla saa jo tukevammat, muovista tehdyt VR-lasit, joissa linssien sijantia voidaan säätää paremmin itselle sopivaksi.

Uusia yhä toimivampia ratkaisuja on tulossa markkinoille vuonna 2016 – esimerkiksi nörttien vuosia odottama Oculus Rift ja Sonyn Pelikonsolin kanssa yhteistyössä toimiva Sony PlayStation VR. Uusien ratkaisujen luvataan vievän kuvat, videot ja pelaamisen aivan uusiin ulottuvuuksiin.

 

4. 360-kuvia puhelimella

360-asteisten panoraamakuvien ottaminen onnistuu nykyään helposti monilla älypuhelimilla. Kun kameravalikosta on valittu panoraama-asetus, käännetään puhelinta vain hitaasti ja puhelin tekee kuvauksesta yhden 360-asteisen kuvan – helppoa!

5. Tositoimiin pääsee kaksilinssisellä kameralla

Mikäli virtuaalitodellisuuden tekemisestä innostuu tosissaan, voi hankkia siihen tarkoitukseen tarkoitetun kaksilinssisen kameran, jolla voi valokuvien lisäksi kuvata myös laadukkaita videoita. Esimerkiksi Ricoh Theta S -kamera käy hyvin tällaiseen kuvaamiseen. Helppokäyttöisen kameran ohjelmisto tekee sillä kuvatuista pätkistä automaattisesti 360-asteisia, ja valmiit kuvat ja videot voi jakaa kätevästi edelleen esimerkiksi sosiaalisen median palveluihin.

Lue myös:

Mitä laitteita lapsi tarvitsee koulua varten?

Hyvinvointisormus opettaa paremmille tavoille

Mikä on esineiden internet?