Mitä se tekoäly on? Katso kaksi esimerkkiä

Tekoäly ei tarkoita vain shakin peluuta tietokonetta vastaan tai keskustelun matkimista koneella. Kokeile itse kahta sovellusta, jotka hyödyntävät tekoälyä.

Teksti: Osku Kannisto

Tekoälyllä tarkoitetaan ohjelmoimalla luotua automatiikkaa, jota voidaan hyödyntää monissa eri tilanteissa. Tekoäly voi esimerkiksi auttaa ihmisiä selviämään askareista nopeammin ja paremmin, tai se voi toimia itsenäisesti tehden päätöksiä saamiensa tietojen pohjalta.

Tekoälyä voidaan hyödyntää yllättävissäkin tilanteissa. Kuvankäsittelyssä tekoälyllä pyritään esimerkiksi jäljittelemään vanhan ajan valokuvafilmejä erilaisten suotimien avulla. Vielä etevämmät ohjelmat pystyvät muokkaamaan valokuvista maalauksia. Yksi esimerkki tekoälystä on supersuosittu FaceApp, joka muokkaa kasvokuvia esimerkiksi nuoremmiksi ja vanhemmiksi.

Käsinkirjoitetun tekstin ja numeroiden tunnistus on ollut mahdollista jo usean vuoden ajan, ja sitä on hyödynnetty puhelimissa, tableteissa ja erilaisissa älytauluissa. Seuraava askel eteenpäin on tunnistaa piirroksista hahmoja automaattisesti.

Tulevaisuudessa tekoälyn tuomat hyödyt mullistavat arjen. Nyt tekoälyyn voi tutustua esimerkiksi näiden sovellusten kautta:

Google Autodraw

Googlen uusi, selaimessa toimiva Autodraw on käytännönläheinen esimerkki tekoälystä. Autodraw:n ohjelma pyrkii tunnistamaan käyttäjän ruudulle piirtämät kuviot piirtämisen aikana ja ehdottaa sitten niiden korvaamista paremmilla vaihtoehdoilla.

Autodraw:n käyttö on helppoa. Se toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteella selaimella ilman sovelluksen asennusta. Liikkeelle voi lähteä piirtämällä ruudulle tähden. Kun sormen irrottaa ruudulta viimeisen viivan jälkeen, löytyy yläriviltä ehdotuksia siitä, mitä on todennäköisemmin yritetty piirtää. Oman hahmotelman voi korvata yläriviltä löytyvällä paremmalla viivapiirroksella. Piirrosten värejä voi muokata.

Uuden, tyhjän piirroksen saa valittua ylälaidan kolmesta viivasta aukeavasta valikosta valitsemalla Start Over.

Kokeile Google Autodraw:ta.

DeepArt.io

Kaikista ei ole taidemaalareiksi, mutta kuvia osaa jokainen ottaa. Deepart luo valokuvista maalauksia. Sovellus käyttää ihmisaivoja matkivaa tekoälyä luodakseen maalauksista mahdollisimman realistisen näköisiä.
Käyttö on puhelimella helppoa. Sovellusta käytetään valitsemalla kuva ja siihen sopiva maalaustyyli. Maalausta ei luoda itse puhelimessa vaan kuva lähetetään nettipalvelimelle, joka analysoi sen tarkasti ja luo maalauksen. Muunnokseen kuluu aikaa kymmenisen sekuntia hyvällä nettiyhteydellä. Erilaisia tyylejä on valittavissa noin neljäkymmentä.
Deepartia voi käyttää suoraan selaimella tietokoneella. Selainversiolla on mahdollista luoda omia maalaustyylejä tai valita muiden käyttäjien tekemistä vaihtoehdoista, joita löytyy yli miljoona. Tällöin maalausta joutuu odottamaan kymmenisen minuuttia. Jos kuvasta haluaa tulostuskelpoisen tarkan version, se on maksullinen.

Kokeile Deepartia.

Tai lataa sovellus puhelimeen:

Android-versio Deepart.io
iOS-versio Deepart.io

Lue myös: 

Miten virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus muuttavat elämäämme?