Miten estän Windowsia keräämästä tietojani?

Windows 10 kerää erilaista tietoa tietokoneen käytöstä Microsoftille. Voit määrittää asetuksista mitä tietoja haluat Windowsin keräävän.

Pääset muokkaamaan Tietosuoja-asetuksia mieleisiksi seuraavalla tavalla. Avaa Käynnistä-valikko ja valitse sieltä ”Asetukset”.

Asetuksista valitaan kohta ”Tietosuoja”. Otsikoista ensimmäisenä on ”Yleiset asetukset”. Näiden alta voi ottaa pois päältä kohdan ”Lähetä Microsoftille tietoja kirjoittamisestani, jotta kirjoittamista ja käsinkirjoitusta voidaan parantaa tulevaisuudessa”, jos et tätä halua.

Seuraava kohta on ”Sijainti”, josta voit määrittää, annatko laitteelle luvan kertoa sijaintisi sovelluksille. Huomaathan, että jotkut sovellukset tarvitsevat sijaintitiedon toimiakseen. Esimerkiksi navigointisovellukset ja sääsovellukset tarvitsevat tätä.

Kohdasta ”Puhe, käsinkirjoitus ja kirjoittaminen” löytyy ”Tutustu minuun”-ominaisuus. Jos se on päällä, Microsoft kerää tietoa puhe- ja käsinkirjoitustavoista sekä kirjoitushistoriasta.

Sovellukset käyttävät tietojasi

Tilitiedoista merkittävin asetus on ”Salli sovellusten käyttää nimeäni, kuvaani ja muita tilin tietoja”. Mikäli et halua, että käyttämilläsi sovelluksilla on oikeudet käyttää nimeäsi, kuvaasi ja muita tietoja, voit ottaa asetuksen pois päältä.

Palaute ja diagnostiikka -kohdasta löytyvät ”Palautetiheys” ja ”Diagnostiikka”. Oletuksena palautetiheys on automaattinen. Windows kysyy välillä sinulta palautetta erilaisiin Windowsin ominaisuuksiin liittyen. Jos et halua tätä, voit ottaa asetuksen pois päältä.

Diagnostiikka-tiedoissa on oletuksena täydet tiedot eli Windows lähettää Microsoftille täydet vikatiedot, jos koneessasi ilmenee virheilmoituksia. Tämän asetuksen voi laittaa perustasolle, mutta sitä ei saa kokonaan pois päältä.

Edellä mainittujen lisäksi Tietosuoja-asetuksista voit määrittää sovellukset, joille annat oikeuden käyttää esimerkiksi laitteesi mikrofonia, kameraa ja yhteystietoja. Esimerkiksi Skypelle kannattaa jättää oikeudet mikrofoniisi ja kameraasi, jos haluat soittaa videopuheluita Skypen kautta.

Mikäli tarvitset apua asetusten kanssa, asiantuntija auttaa mielellään.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun