Kun vaihtaa puhelinta, joutuu joskus vaihtamaan myös käyttöjärjestelmästä toiseen. Näillä vinkeillä pärjäät muutoksen kanssa.
Teksti: Tapio Berschewsky
Puhelimen vaihtaminen voi tuntua tuskaiselta operaatiolta: uuden laitteen valinta ei ole yksinkertaista, ja sitten pitäisi saada siirrettyä kaikki tärkeät, henkilökohtaiset tiedot puhelimesta toiseen. Kun muistat vaihtoa suunnitellessa seuraavat asiat, vaihto käy helpommin.
Pohditko käyttöjärjestelmän vaihtamista? Tiedä tämä
1 Androideja on joka lähtöön
Yhdeksän älypuhelinta kymmenestä, jotka tänä vuonna on maailmalla myyty, ovat olleet Android-laitteita. Android on markkinoiden selvä hallitsija.
Android-puhelimia saa halvimmillaan alle sadalla eurolla, kun taas kalleimmat maksavat noin 900 euroa. Tähän hintahaarukkaan mahtuu useita erilaisia tuotteita kymmeniltä eri valmistajilta. Android-puhelimista on mahdollista löytää sopiva malli moneen käyttötarkoitukseen ja budjettiin.
Koska Androidilla on suuri käyttäjäkunta, Android-sovelluksia valmistetaan eniten. Google Playssa on saatavilla 2,2 miljoonaa eri sovellusta Androidille.
Toisaalta valmistajien suuresta määrästä johtuen Android-käyttöjärjestelmä on jokaisessa puhelimessa vähän erilainen. Tämä hankaloittaa esimerkiksi tietoturvaongelmien korjausta ja hidastaa isojen Android-päivitysten saamista vanhoihin puhelimiin.
2 Apple on isoin yksittäinen valmistaja
Android-valmistajia on joka sormelle useita, mutta iPhoneja tekee vain yksi yritys: Apple. Se kontrolloi iOS-käyttöjärjestelmää täysin ja tekee siitä tinkimättömästi sellaisen kuin tahtoo. Apple myy toiseksi eniten älypuhelimia heti Samsungin jälkeen, mutta tekee toisaalta puhelimillaan enemmän voittoa kuin Samsung. Itse asiassa Apple on kaikilla taloudellisilla mittareilla mitattuna maailman kannattavin tekniikkayritys.
Tästä johtoasemasta se suunnittelee puhelimia, jotka ovat mukavia käyttää ja teknisesti päteviä. Applen puhelimet ovat myös varsin hintavia, mutta hankintaa voi pitää sijoituksena laatuun. Yhden valmistajan malli takaa, että puhelin saa vielä pitkään kaikki tietoturvapäivitykset heti, kun ne julkaistaan.
Vaikka iPhoneja myydään Androidiin verrattuna vain pieni määrä, niille saa App Storesta noin kaksi miljoonaa sovellusta. Tähän vaikuttaa se, että iPhonen ostajilla on usein myös varaa ostaa sovelluksia: sovellusten kehittäminen heille on kannattavaa.
3 Windows-puhelinten valikoima pienentynyt
Windows 10 Mobile korjasi valtaosan vanhempien Windows-puhelimien käyttöliittymän ongelmista. Se on mukava ja hieman erilainen käyttöjärjestelmä, mutta tällä hetkellä vastatuulessa. Joissain paikoissa se on jo lähes kadonnut markkinoilta, mutta Suomessa sille on vielä jonkinlainen tilaus – joskin valikoima on kesän jälkeen supistunut käytännössä tarjottavaan 1 –2 puhelinmalliin.
”Valikoiman raju supistaminen on kiihdyttänyt siirtymistä muihin käyttöjärjestelmiin. Varsinaista pakoilmiötä ei kuitenkaan näy, vaan käyttäjät siirtyvät muiden ekosysteemien pariin sitä mukaa kuin vanha laite tulee tiensä päähän”, kertoo liiketoimintajohtaja Jan Virkki Elisalta.
”Itse käyttöjärjestelmän ja uusien puhelimien kannalta ensi vuosi ratkaisee paljon. Vielä tällä hetkellä Suomessa iPhone- ja Windows-puhelinten kannat ovat suurin piirtein saman kokoiset”, Virkki tiivistää.
Windows Storessa on hieman alle 700 000 sovellusta, joista varsinkin peruskäyttäjä löytää kyllä olennaisimmat työkalut. Pettymyksiin kannattaa kuitenkin varautua. Esimerkiksi huikean suosittua Pokemon Go -peliä ei julkaistu Windows-puhelimille.
4 Käyttöjärjestelmää vaihtaessa menetät maksulliset sovelluksesi
Kun siirryt käyttöjärjestelmästä toiseen, esimerkiksi Androidista iOSiin tai Windows Mobilesta Androidiin, menetät vanhalle puhelimellesi ostamasi maksulliset sovellukset. Jos olet ostanut sovelluksen Androidille Play Storesta, et omista saman sovelluksen maksullista versiota iPhonella. Sama pätee riippumatta mistä käyttöjärjestelmästä vaihdat mihin.
Jos olet käyttänyt paljon rahaa sovelluksiin, jotka ovat sinulle välttämättömiä, käyttöjärjestelmän vaihtaminen ei välttämättä kannata. Vähintäänkin silloin tulee tiedostaa se, että puhelimen hinnan lisäksi rahaa palaa myös samojen tai samankaltaisten sovellusten ostamiseen uudelle alustalle.
Digitaalisen pääoman siirto
5 Käytä valmistajan työkalua, jos lähdet Androidista iPhoneen
Uuden iPhonen ostaja pääsee erittäin helpolla Android-puhelimesta siirryttäessä. Applen valmistama virallinen ja erinomainen Move to iOS -ohjelma on saatavilla Play Storesta vanhaan Android-puhelimeesi. Sen avulla siirrät helposti yhteystiedot, viestihistorian, kuvat ja videot, sekä sähköpostit ja kalenterit.
Move to iOS osaa jopa asentaa uuteen iPhoneen kaikki ne Androidilla käyttämäsi ilmaisohjelmat, joista on saatavilla iPhone-versiot App Storesta. Tämä on helpoin käyttöjärjestelmien välinen siirtymä, muissa on enemmän tekemistä. Sovellus tulee asentaa sekä vanhaan että uuteen puhelimeen ja seurata sen ohjeita.
Lisätietoja Move to iOS:n käytöstä löydät Applen virallisilta tukisivuilta
6 Androidiin tultaessa tärkein on Google-tili
Jos taas siirryt iPhonelta Androidille, tärkeimmät työkalusi tietojen siirtoon ovat Googlen eri työkalut. Valokuvat siirtyvät helposti Google Photos -sovelluksella. Kontaktit on kätevintä siirtää asentamalla iPhoneen Gmail ja kirjautumalla sinne.
iTunesiin tallennettu musiikkikirjasto siirtyy Androidiin esimerkiksi käyttämällä tietokonetta välikappaleena. Asenna tietokoneelle iTunes sekä Google Play Music Manager. Siirrä Googlen sovelluksella iTunes-musiikkisi pilveen, jonka jälkeen voit kuunnella niitä puhelimellasi. Voit siirtää Play Music Managerilla 50 000 erillistä kappaletta Googlen pilveen.
Muiden sisältöjen kuten vanhojen tekstiviestien siirtäminen iPhonelta Androidille on hankalampaa ja vaatii yleensä kolmansien osapuolien sovellusten käyttämistä ja enemmän ymmärrystä tietokoneiden ja puhelimien käytöstä.
Lisätietoja Androidille siirtymisestä voit lukea Androidin viralliselta tukisivulta.
7 OneDrive on Windows-puhelimissa avainsana
Jos olet poistumassa Windows-puhelimista, tärkein työkalusi on OneDrive. Ottamalla sen käyttöön puhelimessasi ja antamalla sille oikeudet varmuuskopioida tietojasi saat kontaktit ja valokuvat siirrettyä pilveen. Kun tämän jälkeen asennat uudelle Android-puhelimelle tai iPhonelle OneDriven, annat sille kaikki oikeudet, ja kirjaudut siihen sisään samalla tunnuksella kuin vanhalla puhelimella, voit tuoda kontaktit ja kuvat uuteen puhelimeesi.
OneDrivelle voit myös siirtää muut vanhan puhelimesi tiedostot helposti, jolloin kaikki vanhan puhelimen sisältö on tallessa ja pääset siihen käsiksi tietokoneella tai uudella puhelimella OneDrive -ohjelmiston avulla.
Jos et koe myöhemmin tarvitsevasi OneDriveä, voit siirtymän jälkeen poistaa sen uudelta puhelimelta turvallisesti ja sen sijaan varmuuskopioida kuvat ja kontaktit Androidilla Google-tiliin ja Google Photosiin, tai iPhonella iCloudiin.
OneDrive on myös järkevin tapa siirtää tiedot iPhonelta Windows-puhelimeen.
Jos siirryt Androidista Windows-puhelimeen, voit käyttää Microsoftin Switch to Windows Phone -sovellusta. Asenna se vanhaan Androidiin Play Storesta ja uuteen Windows-puhelimeen Windows Storesta. Se siirtää kuvien ja kontaktien lisäksi myös tekstiviestit.
8 Siirrä kaikki muukin pilven kautta – ja kysy apua jos et osaa
Salli vanhasta puhelimestasi kaikkien käyttämiesi mutta aiemmissa kohdissa mainitsematta jääneiden palvelujen pilvitallennukset. Sen jälkeen siirrä kaikki tieto kultakin tililtä pilveen. Älä luovu vanhasta puhelimesta tai tyhjennä sitä ennen tämän tekemistä.
Kun olet valmis ja ottanut uuden puhelimen käyttöön, asenna siihen samojen palvelujen ohjelmat ja aktivoi vanhat tilisi. Näin tietosi siirtyvät helposti uuteen puhelimeen. Kun olet varmistanut, että kaikki vanhat tietosi ovat tallella ja pääset niihin käsiksi kuten ennenkin, voit tyhjentää vanhan puhelimen ja kierrättää sen tai toimittaa sen eteenpäin uudelle käyttäjälle.
Jos et usko osaavasi tietojen siirtoa itse, neuvoa kannattaa kysyä jo laitetta ostaessa.
Ensiaskeleet uuden puhelimen kanssa
9 Opettele uusi käyttöjärjestelmä heti kunnolla
Applen puhelinten yksinkertaisuus tai Androidin muokattavuus voi tulla yllätyksenä. Kun ostat uuden puhelimen, vietä ilta tai pari sen uusiin ominaisuuksiin tutustuen. Älä jätä puhelimen opettelua vain kotinäppäimen painamiseen ja sovellusten käynnistämiseen. Kokeile valmiit ohjelmat läpi ja tutustu nappien toimintoihin kunnolla. Käy myös asetusvalikot läpi ja muokkaa niistä löytämäsi asiat itsellesi sopiviksi.
Kun maltat käyttää aikaa puhelimeen tutustumiseen, on varsinkin uuden käyttöjärjestelmän omaksuminen helpompaa ja nopeampaa. Vältyt monelta tulevalta turhautumiselta, kun tiedostat esimerkiksi, miten Windows-puhelimen ja Androidin takaisin-nappi eroavat toisistaan, miten puhelimesta suljetaan tarvittaessa virheellisesti toimiva sovellus, mistä uusia sovelluksia haetaan ja miten voit muokata tapoja, joilla älypuhelimesi esittää sinulle tietoa.
Käytä hyväksesi myös lähteet, joista saat tietoa puhelimen ominaisuuksista ja ohjeita käyttöön.
10 Tutustu sovellustarjontaan ja asenna tarvittava
Uusi käyttöjärjestelmä tarkoittaa myös uutta sovelluskauppaa sekä uusia sovelluksia ja palveluja. Isoimmat palvelut kuten Facebook, Twitter, Instagram, Skype ja muut löytyvät kaikille, mutta kaikkia samoja pienempiä sovelluksia ei välttämättä ole saatavilla. Varsinkin Androidin ja iPhonen valikoimista löytyy kuitenkin yleensä jokin ratkaisu kaikkiin tyypillisiin sovellustarpeisiin, ja Windows Phonellakin tarjontaa on enemmän kuin moni luulee.
Kun olet asentanut tarvitsemasi, katso vielä läpi sovelluskaupan suosituimpien sovellusten listat ja asenna kaikki tarpeeksi kiinnostava. Tutustu myös verkossa Elisan julkaisemiin juttuihin, joissa suomalaiset asiantuntijat testaavat erilaisia sovelluksia.
Bonusvinkki: Muistettavaa ensimmäisen älypuhelimen hankkijalle
Jos ostit juuri ensimmäisen älypuhelimesi, onnittelut. Taskusta löytyvä helppokäyttöinen netti ja sen eri palvelut tukevat liikkuvaa elämää mainiosti. Ota kuitenkin huomioon pari seikkaa.
Ensinnäkin, kosketusnäytöllä kirjoittaminen voi olla varsinkin aluksi selvästi hitaampaa kuin näppäinpuhelimella kirjoittaminen. Ota aikaa kosketusnäppäimistöön totutteluun ja tarkasta jokaisen viestisi sisältö ennen lähetystä. Vahinkopainallukset ja automaattikorjaus aiheuttavat tunnetusti välillä todella noloja tilanteita.
Toiseksi, ymmärrä että älypuhelimesi akku todennäköisesti loppuu paljon nopeammin kuin mihin olet tottunut. Opettele säännölliset latausrutiinit, kanna laturia mukanasi ja harkitse varavirtalähteen hankintaa. Lue vinkkejä älypuhelimen akun lataamiseen täältä.