Näin aloitat Facebookissa kuin vanha tekijä

Teksti: Osku Kannisto

1. Miksi liittyä Facebookiin?

Facebook tarjoaa mahdollisuuden olla yhteydessä niin läheisiin kuin löytää vanhoja ja uusiakin ystäviä. Facebookissa pääsee myös nopeasti kiinni siihen, mitkä uutiset ja aiheet puhututtavat ystäväpiiriä.

Facebookissa voi osallistua tai perustaa ryhmiä, joissa voi vaikka kierrättää tavaroita tai jakaa kokemuksia samanhenkisten kanssa kiinnostipa sinua sitten puutarhanhoito tai koirien kasvattaminen. Facebookissa on myös helppo ja nopea saada vinkkejä ja ratkaisuja monenlaisiin ongelmiin. Ystäväpiirin parviäly on usein tehokas.

Juhla- ja tapahtumakutsuja tulee usein Facebookin kautta ja voit tehdä itsekin ryhmiä, joissa kutsut ystäviä syntymäpäiville tai järjestät vaikka luokkakokouksen. Palvelu toimii myös päiväkirjana, kun omia tapahtumia kirjaa palveluun säännöllisesti.

2. Näin liityt Facebookiin

Palveluun on helppo liittyä, kun rekisteröit sähköpostisi osoitteessa www.facebook.com. Facebookia voit selaimen lisäksi käyttää älypuhelimessa tai tabletissa, kun lataat Facebook-sovelluksen ja kirjaudut siihen.

Vinkki! Yksityisyysasetuksista voit valita, kenelle tilapäivitykset näkyvät. Useimmat käyttäjät merkitsevät kaikki päivitykset sellaisiksi, että vain omat Facebook-kaverit näkevät ne.

3. Kerro itsestäsi

Facebookissa on usein käyttäjiä samalla etu- ja sukunimellä, joten omien tietojen ja ajanmukaisen kuvan lisäys on tärkeää. Näiden tietojen avulla ystäväsi löytävät sinut ja voivat varmistaa, että heille saapunut kaveripyyntö on juuri sinulta. Käyttäjäkuvaan kannattaakin siis valita ainakin aluksi tunnistettava kasvokuva.

Tietoihin kannattaa lisätä mahdollinen aiempi sukunimi esimerkiksi sulkuihin, jotta vanhatkin ystävät löytävät sinut. Koulu- ja työpaikkahistorian täydennys helpottaa vanhojen ystävien löytämistä. Perhetietojen täydennys puolestaan varmistaa, kenestä on kyse. Puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta ei tarvitse jättää näkyviin kuin vahvistetuille ystäville. Koska Facebook tallentaa sähköpostiosoitteen kuvana, esimerkiksi roskapostirobotit eivät saa osoitetta ongittua.

Vinkki! Aktiivisen käyttäjän tilapäivityksistä ja tykkäyksistä saa selville paljon käyttäjän harrastuksista, kiinnostuksen kohteista ja jopa poliittisesta suuntautumisesta.

3. Lisää kavereita

Facebookista ei ole iloa, jollei siellä ole ystäviä. Ystäviä voi etsiä sähköpostin, puhelinnumeron ja nimen perusteella. Kun kaveri löytyy, hänelle lähetetään kaveripyyntö. Jos annat Facebookille pääsyn osoitekirjaasi, Facebook ehdottaa sinulle kavereita, joiden yhteystiedot täsmäävät osoitekirjasi kanssa. Kun ystävä vahvistaa pyynnön, alkavat hänen tietonsa näkyä sinun omassa uutisvirrassa eli Facebookin päänäkymässä. Samalla tavoin ystävät voivat lähettää sinulle kaveripyyntöjä, jotka on sinun vahvistettava.

Ystäviksi ei tarvitse huolia kaikkia halukkaita, vaan valita oma ystäväpiiri aivan, kuten normaalielämässäkin. Parasta on lähteä liikkeelle perheestä ja ydinystävistä ja edetä heistä esimerkiksi suositusten perusteella. Kaveripyyntöön voi liittää tekstin, jossa voi kertoa itsestään.

Vinkki! Kavereita kannattaa voi aluksi etsiä tutkimalla jo kavereiksi liittyneiden ystävälistoja ja poimimalla niistä yhteisiä ystäviä.

4. Mitä tilapäivityksissä kerrotaan?

Facebook on erinomainen tapa kertoa kootusti ystäville asioista. Viestit kirjoitetaan tilapäivityksinä. Niihin voi kirjoittaa kuulumisiaan, jakaa kuvia tai paikkatietoja. Ystävillä on mahdollisuus kommentoida päivityksiä. Tilapäivityksiä voi myös muokata jälkikäteen, jos haluaa tarkentaa sanomaa tai lisätä vaikka kuvan. Ne voi myös poistaa. Kun ystäviä alkaa olla enemmän, voi tilapäivityksiä kohdentaa vain osalle heistä asetuksia muokkaamalla.

Linkkien ja toisten tilapäivitysten jakamisessa kannattaa olla varovainen. Uutisvirtaan saattaa ilmaantua huipputarjouksia ja varoituksia, jotka todellisuudessa ovat huijausviestejä.

5. Kommentointi synnyttää keskustelun

Omaan uutisvirtaan ilmestyviä ystävien päivityksiä on yleensä mahdollista kommentoida. Yksinkertaisin kommentti on vain tykätä kaverin päivityksestä. Kirjoitetut viestit näkyvät vain alkuperäisen ystävän Facebook-kavereille.

Kaikkiin tilapäivityksiin ei tarvitse omaa kommenttiaan kirjoittaa. Kommentteja voi kirjoittaa myös käyttäjien aikaisempiin tilapäivityksiin. Niihin pääsee käsiksi siirtymällä ystävän Facebook-sivulle ja selaamalla siellä olevaa uutisvirtaa.

Ystävillä on oikeus mielipiteisiinsä eikä niitä kannata tuomita Facebookissakaan. Viestejä voi keventää käyttämällä erilaisia hymiöitä, kuten sydäntä tai iloista naamaa viestin perässä. Kommentit nostavat omia tilapäivityksiä ystävien uutisvirrassa.

6. Tuunaa tilisi tarpeisiin sopivaksi

Facebookin oletusasetukset ovat nykyään varsin hyvin kohdallaan. Aktiivinen Facebook-käyttäjä kuitenkin pian kyllästyy jatkuviin sähköposti-ilmoituksiin kaikesta aktiviteetista. Ilmoitukset saa vähenemään siirtymällä Asetusten Ilmoitukset-välilehdelle ja kiristämällä ilmoitukset esimerkiksi vain tärkeisiin tai vain käyttäjätiliä ja turvallisuutta koskeviin viesteihin.

Kaveriringin kasvaessa voi luoda myös valmisryhmiä, joille päivitykset voi aina ryhmäkohtaisesti jakaa. Halutessasi voit myös vaatia itsellesi oikeuden vahvistaa muiden käyttäjien viestit ja kuvat, joihin sinut on Facebookissa liitetty eli tagattu.

7. Yllätä ystävät

Harva Facebookia puhelimessa käyttänyt on löytänyt uuden erikoistoiminnon, joka aukeaa sormea vasemmalta oikealle vetämällä uutisvirran päällä. Tällöin aukeaa efektivideosivu, jolla oman kuvan päälle saa vaikka mitä mielenkiintoista ja ajanmukaista. Näillä efekteillä voit muuttaa itsesi supersankariksi, velhoksi tai vaikka kissaksi sormenpainalluksella.

8. Kun kaverit alkavat ärsyttää

Välillä vanha tai uusi tuttava saattaakin osoittautua erilaiseksi kuin olit kuvitellut. Esimerkiksi hänen kommenttinsa tilapäivityksiisi alkavat ärsyttää tai jatkuva spammaus eli turhien viestien jakaminen tai kirjoittelu alkaa tukkia oman uutisvirtasi kiinnostavimmilta jutuilta. Onneksi kaveruussuhteen purkaminen Facebookissa on helpompaa kuin oikeassa elämässä. Siihen on kaksi vaihtoehtoa: joko poistaa hänet kokonaan ystävistä tai karsia hänet omasta uutisvirrasta ja jättää omat päivitykset jakamatta hänelle. Tämä onnistuu tilapäivityksen oikean yläkulman painikkeesta.

divider

Suomalaiset ovat aktiivisia kuvien jakajia

Suomalaiset kuuluvat Euroopan kärkeen älypuhelimella toimivien pikaviestien käyttömäärissä, mutta sosiaalisen median käytössä he jäävät vielä jälkeen esimerkiksi tanskalaisista ja ruotsalaisista.

Kun naapureistamme tanskalaisista 48 prosenttia käyttää Facebookia älypuhelimella viikoittain, suomalaisista siellä viihtyy samassa ajassa 36 prosenttia. Kuvien ja videoiden jakajina suomalaiset ovat kuitenkin kärkikastia. Suomalaisista jakaa älypuhelimellaan sosiaaliseen mediaan vähintään kuukausittain kuvan tai videon jopa 27 prosenttia, kun kakkosina tulevista ruotsalaisista vain 19 prosenttia pistää kuvansa jakoon.

Aktiivisimpia Facebookin käyttäjiä ovat 26–40-vuotiaat. Yli 65-vuotiaista 20 prosenttia käyttää Facebookia päivittäin. 51–65-vuotiaat käyttävät Facebookia päivittäin jo suurin piirtein saman verran (30 %) kuin 15-17-vuotiaat (29 %).

Elisan Prior Konsultoinnilla teettämä Suomi kommunikoi -tutkimus tehtiin toukokuussa 2017. Kyselytutkimukseen vastasi 1316 suomalaista 15–75-vuotiaista älypuhelimen käyttäjää.

Katso, miten perustat fiksusti toimivan ja suositun Instagram-tilin.