Näin matkustat turvallisemmin

Syysloma lähestyy? Muista nämä turvallisuutta lisäävät digivinkit, kun lähdet reissuun.

Teksti: Elina Jäntti

1. Ota passista sähköinen kopio talteen

Ota valokuva passistasi ja talleta se paikkaan, johon pääset käsiksi myös ilman älypuhelinta, esimerkiksi työsähköpostiin, joka on VPN-yhteyden takana. Voit tallettaa kopion myös tietoturvaltaan luotettavaan pilvipalveluun. Vaihtoehto on suojakoodia vaativa usb-tikku. Jos kaikki henkilöpaperit katoavat matkalla, voit mahdollisesti todistaa henkilöllisyytesi passin kopiolla tai selittää henkilöllisyytesi helpommin suurlähetystössä, josta uutta passia haetaan. Jos passi on varastettu, jotkut lentoyhtiöt saattavat päästää lennolle, kun mukana on poliisin todistus varkaudesta ja passin kopio.

2. Tee matkustusilmoitus verkossa

Jos lähdet omatoimimatkalle, harkitse matkustusilmoituksen tekemistä. Matkustusilmoitus tarkoittaa omien henkilö-, yhteys- ja matkustustietojen antamista ulkoministeriölle hätätapauksia ja kriisitilanteita varten. Ulkoministeriö suosittelee, että ilmoitus tehdään varsinkin kriisialueille matkustaessa, mutta siitä voi olla hyötyä myös muilla alueilla liikkuessa. Valmismatkoilla ilmoitusta ei tarvita, koska matkanjärjestäjällä on tiedot matkaille lähtijöistä.

Ilmoituksen voi tehdä netissä tai tekstiviestillä. Palveluun rekisteröitymällä voi päivittää tietojaan.

3. Selvitä matkakohteen turvallisuustilanne

Ulkoministeriön mobiilisivustolle on listattu eri maiden matkustustiedotteita ja ajankohtaista tietoa maiden turvallisuustilanteesta. Sivustolta voi selvittää muun muassa ajankohtaisia rikollisuusriskejä, tietoja ympäristökatastrofeista ja yleisiä tietoja terveysriskeistä sekä liikennesääntöjä ja paikallisen hätänumeron. Sivustolta voi hakea myös kohdemaassa sijaitsevan Suomen edustuston osoitteen. Matkustustiedotteita voi tilata myös tekstiviestillä. Jos matkustuskohde on vakuutusyhtiön riskilistalla, kannattaa tarkistaa matkavakuutuksen voimassaolo kohteessa.

Matkakohteen tilanteesta löytyy ajantasaista ja luotettavaa tietoa myös useista palveluista: esimerkiksi Facebookin Nettikonsuli antaa nopeita vastauksia mieltä askarruttaviin matkaturvallisuusaiheisiin kysymyksiin, Matkustusturvallisuus-sivustolta löytyy tarpeellista turvallisuusinfoa ja Maailma yllättää -karttapalvelusta voi tarkistaa muiden matkailijoiden jakamia tietoja turvallisuudesta ja turvattomuudesta maailmankartalta.

4. Talleta lentoliput lentoyhtiön sovellukseen

Paperisten lentolippujen häviämistä ei nykyään tarvitse pelätä, koska suurin osa lipuista on sähköisiä. Jos pidät e-lippua vain mobiililaitteessa, tallenna se niin, että saat sen käyttöön myös offline-tilassa. Hyvä keino on tallentaa lippu talteen esimerkiksi lentoyhtiön omaan sovellukseen. Esimerkiksi Finnair-sovellus kertoo matkan etenemisestä ja ilmoittaa muutoksista. Norwegianin Travel Assistant -sovelluksen avulla voi päästä myös turvatarkastuksen läpi jonojen ohi.

Joidenkin maiden maahantulotarkastuspisteissä tai joillakin lentokentillä ei ole sallittua käyttää mobiililaitteita, ja tällöin lentoyhtiön chek-in-tiskiltä täytyy hakea paperinen tarkistuskortti (boarding pass). Kun tekee lähtöselvityksen netissä, saa yleensä tiedon siitä, tarvitaanko kentällä paperista tarkistuskorttia. Maahantuloviranomaiset tarkastavat tavallisesti vain passin ja/tai viisumin. Tarkista lentoyhtiöstäsi, mikä on yhtiön ja kohdemaan käytäntö. Akun loppumisen varalta voi olla hyvä printata lentolippu myös paperille.

5. Varmista laitteittesi tietoturva ulkomailla

Puhelin sisältää paljon tietoa, joka voi joutua ulkomailla vääriin käsiin. Jos matkalle lähtee mukaan myös läppäri, tietoturva-asiat kannattaa hoitaa ennen matkaa. Tarkista, että käyttämäsi ohjelmistot on päivitetty, laitteissa on asianmukainen tietoturvaohjelmisto ja tiedot on varmuuskopioitu. Pin- ja näytönlukituskoodit kannattaa ottaa käyttöön. Varkauksien varalta puhelimen paikannuspalvelun asetukset kannattaa säätää ja palvelua testata ennen matkalle lähtöä. Myös läppärin kiintolevyn voi salata, niin sisältöön ei pääse käsiksi sen ollessa kiinni, jos kone vaikka varastetaan. Esimerkiksi Windowsissa voidaan kiintolevyn sisältö salata BitLockerilla.

Tutustu myös puhelimen wifi-asetuksiin ennen matkaa ja säädä asetukset niin, ettei puhelin liity salaamattomiin kaikille avoimiin langattomiin verkkoihin, joissa voi olla tietoturvariskejä. Ulkomaille matkustaessa voi harkita VPN-ohjelmiston asentamista älypuhelimelle tai tietokoneelle: se muodostaa laitteen ja palvelua tarjoavan tahon välille salatun yhteyden liikenteen suojaamiseksi. Palvelua tarjoavia tahoja voi hakea esimerkiksi hakusanoilla “VPN palvelu”. Mikäli käytät ulkomailla työkännykkää tai -läppäriä, varmista työpaikan ohjeistus ulkomaille matkustamisesta. Useilla organisaatioilla on käytössä oma VPN-ratkaisu, jonka kautta työntekijä voi tehdä etätöitä turvallisesti.

Vinkkejä antoivat vastuuvirkamies Iiris Strandman sekä tiiminvetäjä Jorma Mussalo Ulkoasianministeriöstä, kyberturvallisuusasiantuntija Aleksi Tarhonen Viestintävirastosta ja Inka Ikonen Finnairin viestinnästä.

 

Tutustu myös sovelluksiin, jotka tekevät matkastasi paremman.

Lue lisää vinkkejä matkalle.

Elisan matkapuhelinliittymiin voi tehdä ulkomaankäytön rajoituksia. Lue lisää täältä.