Loppu näppäilylle: näin otat käyttöön puheohjauksen

Tiesitkö, että voit tehdä helppoja Google-hakuja puhumalla puhelimellesi tai tabletillesi? Sano vain “Ok, Google” ja kysy mitä tahdot tietää. 

Kosketusnäytöt ovat moneen tarkoitukseen erinomaisia, mutta kirjoittaminen sujuu niillä hieman hitaasti. Monet nykyaikaiset tabletit ja puhelimet ymmärtävät tosin myös puhetta, ja niitä voi ohjata naputtelun sijaan juttelemalla selvällä suomenkielellä.
Eri järjestelmissä puheentunnistus toimii hieman eri tavoin, mutta näillä ohjeilla saat Android-käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimen tai tabletin (esim. Samsung, Huawei) ymmärtämään sinua. Jatkossa voit tehdä laitteellasi helposti puhehakuja ja unohtaa pitkien hakusanojen kirjoittamisen.

digivinkki-puhehakuvinkkijuttudigivinkki-puhehakuvinkkijuttu-kuva2

 

Näin otat puheohjauksen käyttöön Android-laitteessasi

 1. Hae Play Storesta uusin versio Google-sovelluksesta.
 2. Avaa Google-sovellus.
 3. Paina vasemmasta yläkulmasta kuvaketta, jossa on kolme vaakasuoraa viivaa. Tämä avaa sovelluksen valikon.
 4. Valitse “Asetukset”. Saat eteesi asetusvalikon.
 5. Valitse “Puhe”. Saat eteesi puhetoimintojen asetukset.
 6. Valitse “Kielet”. Lisää ruksit kohtaan “English (Generic)” sekä “Suomi”. Jos tahdot lisätä muita kieliä, valitse myös ne. Paina lopuksi “Tallenna” oikeasta alakulmasta. Jos et valitse englantia, et voi antaa puhekomentoja milloin tahansa, vaan ainoastaan Google-sovelluksesta. Englanti tarvitaan sanojen “Ok, Google” tunnistamiseen.
 7. Valitse “‘Ok Google’ -tunnistus”. Saat eteesi puhehakujen asetukset.
 8. Valitse “Google-sovelluksesta” ja “Kaikissa näytöissä”. Eteesi aukeaa pääosin englanninkielinen sivu. Paina alareunan “Aloita” -nappia. Tämä avaa työkalun, jolla opetetaan Googlelle miten juuri sinä sanot tarvittavat “Ok, google” -sanat, joilla haku myöhemmin käynnistetään.
 9. Näyte annetaan kolme kertaa. Kun olet valmis antamaan ääninäytteen paina “Start recording”. Huomaa, että ääninäyte kannattaa antaa paikassa, joka on vapaa muusta melusta. Etsiydy mieluiten huoneeseen, jossa olet yksin näytteen antamisen ajan.
 10. Sano “Ok, Google” englanniksi ääntäen, eli kutakuinkin “Oukei, guugl.  Jos Google ymmärtää ääntämyksesi, ensimmäinen “Kuunnellaan…” rivi muuttuu muotoon “Valmis.” Toista sama kolmesti. Saat eteesi sivun, joka kertoo lyhyesti käyttöönotetusta ominaisuudesta. Paina alareunasta nappia “Valmis”.
 11. Kokeile uutta hakua. Palaa ensin kotiruutuun painamalla kotinappia. Sano sitten “Ok, Google” samaan tapaan kuin aiemmassa kohdassa. Tämä avaa hakutoiminnon.
 12. Kysy mitä haluat tietää joko suomeksi tai englanniksi tai jollain näiden lisäksi käyttöön otetulla kielellä. Jos Google ei ymmärrä kysymyksen merkitystä, se tekee siitä tekstihaun selaimessa. Jos se ymmärtää kysymyksen merkityksen, se pyrkii vastaamaan suoraan.

Puhehaku ymmärtää monenlaisia suoria kysymyksiä ja osaa myös käyttää puhelintasi. Sillä voi esimerkiksi soittaa kaverille tai avata jonkin sovelluksen pelkällä puheella. Kokeile kaikenlaista!

Huom! Tekemäsi puhehaut talletetaan nimettömästi ja niitä saatetaan analysoida palvelun parantamista varten. Mahdollisen analyysin suorittaa joku Googlen tai sen alihankkijan palveluksessa oleva ihminen. Vieras ihminen saattaa siis joskus kuulla tekemäsi puhehaut tai sen mitä ympäristössäsi puhuttiin silloin kun teit haun. Muista tämä ennen kuin teet puhehakuja yksityisistä aiheista.

Linkki ilmaiseen Google-sovellukseen

Artikkelin neuvot on testattu Android 6 -puhelimella. Mikäli Android-versiosi on joku muu, saattaa käyttöönotossa olla pieniä eroja.