Näin saat kaiken irti Spotifysta – lue 10 vinkkiä

Oletko jo Spotifyn käyttäjä? Hyödynnätkö palvelua parhaalla mahdollisella tavalla? Lue Omagurun vinkit helpompaan ja toimivampaan musiikin kuunteluun.

1. Valitse sopiva Spotifyn tilityyppi

Jos käytät Spotifyta yksin, riittää yhden käyttäjätilin Spotify. Ilmainen Spotify-tili sopii palveluun tutustumiseen, mutta siinä joutuu kuuntelemaan mainoksia kesken kappaleiden, eikä offline-kuuntelu ole mahdollista. Ilmaisversiossa voi niin ikään kuunnella kappaleita vain satunnaisesti ja kappaleita voi hypätä eteenpäin vain kuusi kertaa tunnissa.
Premium-tili (9,99 €/kk) poistaa mainokset, mahdollistaa rajattomasti skippauksia sekä kuuntelun offline-tilassa. Premium-versiossa on laajempi musiikkivalikoima ja se mahdollistaa hyvän äänenlaadun.
Perhe Premium (14,99 €/kk) sopii, kun samassa perheessä on kaksikin käyttäjää. Parhaimmillaan siihen saa kuusi käyttäjää yhdellä laskulla. Jos jollain perheestä on jo Spotify-tili, ladatut musiikit, musiikkisuositukset sekä soittolistat säilyvät.

2. Vaihda äänenlaatu paremmalle tasolle

Äänenlaadun voi nostaa maksullisessa Spotifyssa korkeammalle tasolle helposti. Paina tilin nimeä ruudun oikeassa yläreunassa ja valitse sieltä ”asetukset”. Laita ”Laadukas suoratoisto” (High quality streaming) päälle. Sama säätö kannattaa tehdä myös puhelimella kohdasta ”kirjasto” ja painamalla oikeasta yläkulmasta rattaan kuvaa. Asetuksien kohdasta ”Musiikin äänenlaatu” voit päättää äänenlaadun. Huomaa, että mitä korkeamman äänenlaadun valitset, sitä enemmän kuuntelu kuluttaa mobiilidataa.

3. Hyödynnä valmiit soittolistat

Jos Spotifyn yli 30 miljoonan kappaleen tarjonnasta on vaikea valita mieleistään, Spotify tarjoaa valmiita soittolistoja. Ne voivat olla esimerkiksi uutuudet tai sinulle viikoittain räätälöity soittolista, ”Viikon suositukset”, kuuntelutottumuksiesi, musiikkilajin tai jopa tunnetilan mukaan.

4. Kuuntele musiikkia myös ilman nettiyhteyttä

Spotifyn Premium -versiot tarjoavat myös mahdollisuuden musiikin lataamiseen, jotta voit kuunnella musiikkia nettiyhteyden puuttuessa tai takkuillessa.
Musiikin voi tallentaa valitsemalla mieleisen kappaleen ja painamalla ”Tallenna omaan kirjastoon” tietokoneella tai ”Tallenna” mobiililaitteella. Tarkista, että Kirjaston alla Kappaleet-kohdassa on ”Lataa”-kohta valittuna niille laitteille, joihin haluat kappaleen ladata.

5. Tunnista tuntemattomat kappaleet

Jos kuulet kivan kappaleen, mutta et tiedä sen nimeä tai esittäjää, kannattaa ladata puhelimeen Shazam-niminen sovellus, joka tunnistaa ympärillä soivaa musiikkia. Shazamin voi myös linkittää Spotifyhin, jolloin voit kätevästi lisätä kappaleet omaan soittolistaasi, ettei niitä tarvitse etsiä uudelleen.

6. Hallitse kuuntelua eri laitteilla

Spotify Perhe -versiolla musiikkia voi kuunnella useammalla laitteella samaan aikaan. Ilman Perhe-versiota kirjauduttuessa sisään useammalle laitteelle samanaikaisesti palvelu kysyy, millä laitteella kuuntelua halutaan jatkaa. Valittaessa ”Jatka” -painike, kuuntelu jatkuu sillä laitteella, millä kuuntelu aloitettiin ensimmäiseksi.

7. Kokeile pikanäppäimiä

Näppäimistön pikanäppäimillä hallitset Spotifyä kätevimmin: Välilyönti pysäyttää soivan kappaleen tai jatkaa toistoa, Ctrl (tai CMD) + oikea nuoli siirtyy seuraavaan kappaleeseen ja vasen nuoli edelliseen, Ctrl (tai CMD) + nuoli ylös nostaa äänenvoimakkuutta kun taas nuoli alas laskee sitä. Ctrl (tai CMD) + Shift + nuoli alas laittaa äänenvoimakkuuden suoraan nollaan.

8. Jaa musiikkivinkkejä muille

Spotifystä voi vetää suoraan kappaleita hiirellä vaikkapa Facebook-julkaisuun tai sähköpostiviestiin niin halutessaan. Ohjelma luo automaattisesti linkin kyseiseen kappaleeseen ystävien kuunneltavaksi.

9. Löydä kadonnut soittolista

Jos olet vahingossa poistanut maailman parhaan soittolistan, voit palauttaa sen Spotifyn sivuilla. Kirjaudu sisään ja valitse ”Soittolistojen palautus” tai ”Recover playlists”. Valitse haluamasi soittolista painamalla ”Palauta” tai ”Restore” näppäintä.

10. Ota kaikki irti kaiuttimilla

Valitse kaiuttimet tilanteen mukaan: Tyylikäs monikaiutinjärjestelmä sopii kotiin optimaaliseen musiikin kuunteluun. Matkakaiutin on kätevä keittiössä tai vaikka puutarhassa musiikista nauttimiseen.
Suoratoistokaiutimilla, kuten Klipsch The Three, on mahdollisuus soittaa musiikkia suoratoistopalveluista käyttäen Bluetoothia tai WiFiä. Kätevästi mukana kulkee myös JBL Xtreme 2 -matkakaiutin, joka kestää vetisiäkin olosuhteita, mahdollistaa puheluiden vastaanottamisen ja tarjoaa jopa 15 tuntia soittoaikaa ladattavalla akulla.

Jos kaipaat apua oikeiden lisälaitteiden valitsemiseen, voit kysyä apua asiantuntijalta.

Vinkit antoi Elisan Omaguru-asiantuntija Taneli Pursiainen.

 

Lue lisää:

Spotify tahdittaa 71-vuotiaan viikkosiivousta

Spotifyn perheversio sopii musiikista nauttiville perheille