Kesälomalla on vihdoin aikaa rentoutua lukemisen parissa. Kirjojen ja aikakauslehtien lukeminen onnistuu kätevästi tabletilla, ja tarjolla on myös ilmaista luettavaa.
Teksti: Osku Kannisto
Tableteille on nykyisin saatavilla laaja valikoima kirjoja ja aikakauslehtiä. Koska tabletti kulkee helposti matkassa, ei kirjoja ja lehtiä tarvitse erikseen kuljettaa mukana kesän reissuilla. Tablettiin mahtuu kokonainen kirjasto, joten luettava ei lopu kesken edes pitkään kestävän kesämyrskyn aikana.
Luettavaa saa e-kirjakauppojen ohella hankittua myös suoraan kirjastoista. Kansallisen kirjaston lisäksi monet alueelliset kirjastot tarjoavat sähköistä luettavaa, joten kannattaa tutustua kirjastojen omiin sivuihin. Kirjastojen e-kirjojen ja -lehtien lukemiseen tarvitset kirjastokortin sekä siihen liitetyn tunnuskoodin, jotka saa kirjastosta. Palvelut toimivat yleensä myös ulkomailta.
Kirjat voi ladata tabletille offline-lukemista varten. Muista tehdä se ennen langattomasta verkosta poistumista, jos tabletissasi ei ole 4G-liittymää tai olet matkaamassa ulkomaille.
Kirjoja suoraan tabletille
E-kirjojen lainaaminen kirjastosta suoraan tabletille on mahdollista useiden paikkakuntien kirjastokorteilla. Valtakunnallisesta e-kirjastosta voi selaimella käydä lainaamassa luettavaa kirjastokortin ja tunnusluvun kanssa. Kirjat voi ladata tabletille offline-käyttöön Bluefire Reader –sovelluksen kautta. Luettavaa löytyy runsaasti niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin. Kaikkia kirjoja ei kuitenkaan ole mahdollista saada luettavaksi heti, jos kaikki digiversiot ovat jo lainassa.
Uutuudet ilman jonotusta
Elisa Kirja on Suomen suosituin e-kirjojen kauppa ja paras paikka kotimaisen e-kirjallisuuden ostamiseen. Palveluun kirjaudutaan nettisivujen kautta, mutta ostettujen kirjojen lukeminen onnistuu suoraan tabletista omalla sovelluksellaan.
Valikoimasta löytyy lukemista kaikille aina lapsista eläkeläisiin, ja aihepiirejä on paljon. Palvelussa on myös runsaasti tarjouskampanjoita. Valikoimasta löytyy myös äänikirjoja.
Kotimaisia aikakauslehtiä
Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastossa on pilottikokeilussa heinäkuun loppuun saakka kotimaisten aikakauslehtien eMagz-lainauspalvelu. Palveluun kirjaudutaan Helmet-kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Palvelusta löytyy viitisenkymmentä lehteä eri aihepiireistä, esimerkiksi Apu, Kodin Kuvalehti, ET, Maku, Vauva, Tiede ja Mikrobitti. Lisäksi palveluun kuuluu Helsingin Sanomat.
Kotimaisia sanomalehtiä
Sanomalehdet löytyvät sähköisessä muodossa kattavasti ePress-palvelusta. Valitettavasti lehtiä ei voi ladata suoraan kotiin tai mökille. Niitä voi lukea ottamalla oman tabletin mukaan kirjastoon ja kirjautumalla kirjaston langattomaan verkkoon tai vaihtoehtoisesti käyttämällä kirjaston omia lukulaitteita.
Englanninkielisiä lehtiä rajattomasti
Magzter on aikakausilehtien Spotify tai Netflix. Palvelusta löytyy tuhansia lehtiä, joita saa lukea kiinteällä 7,99 €/ kk hinnalla. Englanninkielisten lehtien aihevalikoima on paljon suurempi kuin kotimaisissa julkaisuissa, sillä erikoislehtiä löytyy lähes joka aiheesta.
Palvelua voi kokeilla kuukauden ilmaiseksi rekisteröitymällä. Kaikki palvelusta löytyvät lehdet eivät kuulu kiinteän kuukausimaksun piiriin. Osa lehdistä on ilmaisjakeluja, joiden lukemiseen ei tarvita edes palvelun tilausta.
Lukuvinkkejä tabletille
Tabletilta lukeminen erittäin kirkkaassa päivänvalossa ei ole järkevää, varsinkaan lehtien kohdalla. Ruudun kirkkaus jää maksimiarvossakin himmeäksi ja kuvien värit haileiksi. Lisäksi täydellä kirkkaudella akku kuluu loppuun jopa kaksi kertaa nopeammin kuin normaalilla kirkkaudella.
Illalla tabletilla lukevan kannattaa himmentää ruudun taustavaloa, jottei silmät rasitu. IPadeista löytyy iOS 9.2-k’yttöjärjestelmän myötä Night Shift –asetus, joka on luotu iltaa ja hämärässä käyttöä varten. Sen ideana on vähentää ruudun sinistä valoa, joka pitää ihmisen virkeänä ja rasittaa silmiä pimeässä. Asetuksen saa päälle Näyttö ja kirkkaus –valikosta ja sen voi ajastaa menemään päälle itsestään.
Lue myös koodariguru ja lastenkirjailija Linda Liukkaan kirjavinkit kesälle.