Kerää perheen ja sukulaisten tiedot yhteen paikkaan ja rakenna digitaalinen sukupuu. Näiden sovellusten avulla se onnistuu helposti.
Teksti: Elina Jäntti
Sukututkimuksesta on tullut digiajan myötä puuhaa, joka kiinnostaa nuorempiakin. Verkossa ja mobiilissa on useita palveluita, joiden avulla voi alkaa rakentaa sukupuutaan ja selvittää juuriaan. Lisäksi verkossa omiin sukutietoihin pääsee helposti käsiksi erilaisten sukutietokantojen avulla.
Digitaalisen sukupuun tekemisestä kiinnostuneen kannattaa muistaa muutama perusasia:
1. Kysy lupaa tietojen luovutukseen. Sukupuun rakentamista varten sovelluksiin kirjataan henkilöistä muun muassa nimi sekä syntymäaika ja -paikka. Kun kirjaat sovelluksiin elossa olevien sukulaistesi tietoja, muista kysyä lupa tietojen luovuttamiseen. Tietosuojan vuoksi henkilöillä on oikeus päättää omien tietojensa käsittelystä.
2. Suhtaudu tietoihin varauksella. Sukupuusovellukset tarjoavat toisten käyttäjien sukupuista henkilöitä, jotka saattavat olla sukulaisiasi tai esivanhempiasi. Näistä tiedoista puuttuvat tavallisesti lähdemerkinnät, joten tietoihin kannattaa suhtautua varauksella: sovellus saattaa ehdottaa sukulaisuussuhteita virheellisin perustein.
3. Käytä verkon tietokantoja. Jos haluat mennä sukututkimuksessa syvemmälle, etsi tietoa verkon tietokannoista, joita tuottavat arkistot, yhdistykset ja harrastajat. Tietoja sukulaisista voi löytää esimerkiksi Kansallisarkiston Suomen sodissa 1939–1945 menehtyneiden tietokannasta ja Suomen sotasurmat 1914–1922 –tietokannasta.
4. Tutki alkuperäislähteitä. Sukututkimuksessa keskeisimpiä lähteitä ovat kirkonkirjat, joita on verkossa digitoituna yli 100 vuotta vanhemmalta ajalta. Suomen sukututkimusseuran HiSki-tietokanta on hakutyökalu kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloihin. Digitoituja alkuperäisiä kirkonkirjoja on Kansallisarkiston Digitaaliarkistossa sekä Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen sivuilla. Jos tietoja ei löydy digitaalisista lähteistä, kirkkoherranvirastosta voi pyytää sukuselvityksen.
Sukupuun rakentamista voi kokeilla näillä kolmella sovelluksella:
1. MyHeritage
MyHeritage-sovelluksessa sukupuun rakennus alkaa heti kirjautuessa. Sovellukseen syötetään oma nimi ja syntymäaika, jonka jälkeen sukupuutaan voi alkaa kasvattaa lisäämällä siihen vanhemmat, isovanhemmat ja muita sukulaisia.
Myös valokuvia voi ladata. Research-toiminnon avulla voi hakea muiden käyttäjien lisäämiä tietoja sukulaisistaan nimen ja syntymävuoden perusteella. Sovellukseen voi lisätä ilmaiseksi yhteensä 250 sukulaista. Sovellus hakee muiden käyttäjien tiedoista sekä ulkomaisista historiallisista tiedoista, kuten sanomalehtiarkistoista, osumia omaan sukupuuhun, mutta osumien avaaminen on maksullista.
MyHeritage on tiettävästi Suomessa käytetyin sukupuusovellus, koska MyHeritage.com-verkkopalvelu toimii suomen kielellä. Suomalaiskäyttäjä löytää sovelluksella myös enemmän suomalaisia sukuverkostoja. Sovellus toimii niin tietokoneella kuin mobiilisovelluksena ja synkronoi tietoja eri alustojen välillä. Perusversio, jossa voi rakentaa sukupuunsa itse ja tehdä nimihakuja, on ilmainen. Laajennetut versiot ja lisähaut alkaen 16,99 e/kk tai 149,99 e/vuosi.
2. Ancestry
Perustoiminnoiltaan samantyyppinen kuin MyHeritage: Ancestry-sovelluksessa sukupuu rakennetaan syöttämällä siihen omat tiedot ja sukulaisten nimet, syntymäajat sekä -paikat. Halutessaan voi lisätä valokuvia. Tietojen perusteella palvelu käy läpi hyvin laajoja tietokantoja ja yrittää löytää vihjeitä sukulaisista.
Ancestry-sovelluksella on maailmanlaajuisesti huomattavasti enemmän käyttäjiä sekä käytössä enemmän tietokantoja kuin monella muulla sukupuusovelluksella, ja siksi se on tehokkaampi työkalu kuin muut, jos suomalainen käyttäjä haluaa etsiä esimerkiksi amerikkalaisia sukulaisiaan. Erityisesti yhdysvaltalaisten tietokantojen käyttö on Ancestryssä hieman edullisempaa kuin vaikkapa MyHeritagessa. Ancestry.com tarjoaa myös mahdollisuutta ostaa dna-kartoituksen, jonka perusteella sukulaisia etsitään dna:n perusteella.
Tietokannat ja muut lisäosat alkaen 0,99 e/haku.
3. FamilySearch – Tree
FamilySearch – Tree -sovellus sopii oman sukupuun rakentamisen lisäksi erityisesti sukumuistojen säilömiseen. Siihen voi lisätä paitsi perustietoja sukulaisista, myös henkilöiden tärkeitä elämän etappeja kuten tietoja ammatista, sotilasarvosta tai muita titteleitä. Myös äänitiedostoja voi ladata.
FamilySearch ei käytä historiallisia tietokantoja, mutta etsii osumia toisten käyttäjien tiedoista, mikäli käyttäjä haluaa jakaa tietonsa. Sovellus pyrkii varmistamaan tietojen oikeellisuuden pyytämällä käyttäjän perustelun sille, miten tieto on varmistettu. Käyttöliittymänä on hieman monimutkaisempi kuin Ancestry tai MyHeritage, mutta täysin ilmainen.
Juttua varten on haastateltu Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtajaa P.T. Kuusiluomaa.