Näin valitset hyvän kamerakännykän

Jos puhelimessa on ainoa kamerasi, siihen kannattaa satsata. Lue, mitkä kännykkäkameran ominaisuudet ovat olennaisia.

Teksti: Osku Kannisto

 

1. Megapikseleiden määrällä on merkitystä

Puhelimen kameran megapikselien määrä kertoo, millä tarkkuudella kuva tallennetaan puhelimen muistiin. Iso pikselimäärä pystyy tallentamaan yksityiskohtaisemman kuvan. Jo kuuden tai kahdeksan megapikselin tarkkuus riittää helposti aina A4-tulosteisiin saakka. Suuremmasta tarkkuudesta on konkreettisesti hyötyä, kun kuvia rajataan jälkeenpäin. Tällöin lisäpikseleiden ansiosta kuvasta voidaan rajata käyttöön yhä pienempiä alueita ja kuva säilyy silti käyttökelpoisena. Megapikselimäärä ilmoitetaan aina puhelimen ominaisuuksissa.

2. Laaja kuvakulma on paras

Kännykkäkameroiden tallentaman näkymän laajuus määräytyy kameran polttovälin perusteella. Laaja kuvakulma on usein toimivin, jos halutaan, että mahdollisimman paljon mahtuu kuvaan. Suppealla kuvakulmalla saa parhaat potretit lähietäisyydeltä ja enemmän yksityiskohtia kaukaa kuvatessa.

Jos haluaa molemmat, onnistuu se kahden eri polttovälin kameralla varustetulla puhelimella, kuten iPhone 7 plus ja Samsung Galaxy Note 8. Niillä kuvatessa käyttäjä voi valita laajakulman tai tiukemman rajauksen kuvanlaadun ja tarkkuuden kärsimättä.

3. Kuvanvakaaja poistaa tärinän

Kuvanvakaaja (IS) on yksi kännykkäkameran merkittävimmistä ominaisuuksista, mutta se löytyy vain kalliimmista puhelimista. Kuvanvakaajan tehtävänä on korjata käden tärinän aiheuttama tahaton sumeus pois kuvista ja mahdollistaa paremmat kuvat hämärässä.

Kuvanvakaaja voi olla sähköinen tai optinen (OIS), joista optinen on parempi vaihtoehto. Videoita kuvatessa optinen kuvanvakaaja on vielä tärkeämpi ominaisuus, koska tärisevää videota ei katsele kukaan mielellään.

4. Zoom on hyödyksi lähinnä videokuvauksessa

Puhelinkameroissa ei ole perinteisten kameroiden aitoa zoomia. Puhelinten digitaalinen zoom vain suurentaa kohdetta, mutta samalla kuvan tarkkuus kärsii. Samaan lopputulokseen pääsee itse rajaamalla ja suurentamalla kuvaa jälkikäteen kuvaeditorissa. Zoomia ei siis kannata käyttää kuvia ottaessa puhelimella. Parempaan lopputulokseen päästään vain siirtymällä lähemmäs kohdetta. Videokuvauksessa digitaalisesta zoomista on hyötyä, koska rajausta ei voi suorittaa helposti jälkikäteen.

5. Kaksoissalama varmistaa tunnelmakuvat

Puhelimen kameran salama on sijoitettu pääkameran viereen puhelimen taakse. Perusmalleissa on vain yksi led-salama, jolla lähikohteeseen saadaan kirkasta, valkoista valoa. Parempi vaihtoehto on kaksoissalama, joka sovittaa valon värin vallitsevaan valaistukseen sopivaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että hehkulampun keltaista sävyä ja kuvan tunnelmaa ei tuhota lisävalolla. Tuplasalaman tunnistaa valkoisesta ja yleensä oranssista led-lampusta takakameran vieressä. Se on mainittu myös puhelimen ominaisuuksissa.

6. Selfie-kamerasta on hyötyä vain harvoille

Jos puhelimien ominaisuuslistalla mainitaan kaksi erillistä megapikselilukemaa, esimerkiksi 12MP ja 5MP, ensimmäinen tarkoittaa puhelimen taakse sijoitettua pääkameraa ja jälkimmäinen etuosan selfie-kameraa. Hyvästä selfie-kamerasta on hyötyä lähinnä bloggaajille, joille itsen kuvaaminen on tärkeää. Videopuheluihin riittää vaatimattomampikin etukamera.

7. Valitse hämäräkuvaukseen sopiva kamera

Laadukkaan ja keskinkertaisen kameran erot tulevat selkeimmin esille hämärässä. Laadukkaalla kameralla saa hämärässä käyttökelpoisia kuvia, mutta keskinkertaisella kameralla vain kohinaisia kuvia. Ongelman voi ratkaista käyttämällä salamaa, mutta se vie kuvista helposti tunnelman. Kuvanvakain, hyvä valovoima ja pidennetty valotusaika ovat ainoat toimivat ratkaisut kuvanlaadun parantamiseen. Hämäräkuvausominaisuuksiltaan hyvistä puhelimesta kannattaa tiedustella myyjältä.

Tutustu kamerakännyköihin.

Näin kuvaat hyviä lomavideoita.

Käsittele kuvat paremmaksi puhelimella.

Näin saat tunnelmallisia joulukuvia.