Näin saat kotiisi helposti nopeamman kiinteän laajakaistan

Nopea laajakaista omakotitaloon tai rivitaloon ei välttämättä vaadi rahan sijoittamista valokuituun ja kaivuutöihin. Jos valokuituverkko on jo kotisi lähellä, uusi tekniikka mahdollistaa reilusti nopeamman laajakaistan hankkimisen helposti ja nopeasti.

Teksti: Matti Lintulahti

1. Jopa 100 Mbit/s huippunopeus ilman suuria muutostöitä Korttelikuidulla

Todella nopea laajakaista (jopa 100 Mbit/s) voidaan saada omaan taloon valokuitua ja perinteistä kuparista puhelinkaapelia yhdistämällä. Tätä tekniikkaa kutsutaan lyhenteellä VDSL2. Siinä internet-yhteys tulee lähelle kotia valokuitua pitkin, ja viimeiset sadat metrit netti kulkee kuparikaapelia pitkin.

Kun valokuitu ulottuu alle 300 metrin päähän kodista, VDSL2-yhteyden nopeus on 100 Mbit/s. Kun kuparikaapelin pituus on yli 300 ja alle 700 metriä, internet-yhteyden nopeus on 50Mbit/s.

Vielä 850 metrin pituisella kuparikaapeliyhteydellä saavutetaan 30 Mbit/s-nopeus. Katso täältä kuinka nopean kiinteän laajakaistan voit omaan osoitteesi saada.

2. Teräväpiirto-ohjelmat vaativat nopean laajakaistayhteyden

VDSL2-tekniikalla toteutetun Korttelikuitu -laajakaistaliittymän nopeudet riittävät mainiosti teräväpiirto-ohjelmien katsomiseen internetin kautta myös uudella 4K-televisiolla. Sekä Netflix että Elisa suosittelevat vähintään 25 Mbit/s nopeuksista laajakaistaa Ultra HD -tasoisten ohjelmien ja elokuvien katsomiseen internetin kautta.

3. Nopea yhteys tekee pelaamisesta ja etätyöstä sujuvaa

Nopea laajakaista on tarpeen teräväpiirto-ohjelmien katsomisen lisäksi niin internetin kautta tapahtuvassa pelaamisessa kuin vaativassa etätyössä. Esimerkiksi suurien tiedostojen lataaminen pilvipalveluun sujuu nopeasti.

4. Nopea netti riittää usealle yhtäaikaiselle käyttäjälle

Nopea Korttelikuitu helpottaa netin jakamista, kun sama nettiyhteys riittää sujuvasti useammalle käyttäjälle vaativaankin yhtäaikaiseen käyttöön.

Samaan aikaan yksi voi pelata, toinen katsoa elokuvaa, kolmas työskennellä etänä ja neljäs ladata kodin kuva-albumia pilvipalvelimelle. Hitaammilla laajakaista-yhteyksillä internetin käyttö alkaa hidastua jo kahden yhtäaikaisen käyttäjän käytön seurauksena.

5. Huippunopeudet oikeilla laitteilla

Korttelikuitu vaatii VDSL2-modeemin ja uudenaikaiset laitteet, jotka kannattaa päivittää nopean laajakaistan hankinnan yhteydessä.

On hyvä varmistaa, että langattoman verkon kotiin muodostava wifi-reititin tukee nopeinta yhteyttä ja laitteessa on merkintä IEEE 802.11ac (tarkista laitteen ominaisuusluettelosta). Wifi-laitetta ei myöskään kannata sijoittaa sähköpääkeskuksen peltikaappiin, koska pelti heikentää langattoman verkon signaalia. Kodin koosta ja rakenteesta riippuen kodin langaton verkko saattaa vaatia useampia langattomia wifi-laitteita.

Elisan verkkokaupassa myytävänä olevat laitteet ovat kaikki uudenaikaisia ja mahdollistavat nopean laajakaistan käytön kotona.

6. Laajakaistayhteyttä on helppo testata ilman määräaikaisuutta

Elisan nopea kiinteä laajakaista maksaa kaikkialla Suomessa kuukaudessa joko 32,90 (30- 50 Mbit/s) tai 39,90€ (100 Mbit/s) ilman määräaikaisuuksia. Jokaisen on siksi helppo ja turvallinen testata miten VDSL2-yhteys kotona toimii vaikka vain kuukauden ajan.

7. Huippunopeutta tasaisesti ja varmasti

VDSL2-tekniikalla toteutettu Korttelikuitu on toimintavarma. Koska siinä ei ole jaettua kaistaa, kuten mobiiliteknologian tai kaapeliteknologian avulla toteutetuissa laajakaista-yhteyksissä, ruuhkapiikit käyttäjämäärissä eivät vaikuta nopeuteen, vaan netin nopeus pysyy tasaisena.

8. Nopeudet kasvavat koko ajan

Laajakaistayhteys, jossa nopea internet tulee kotiin ensin valokuitua ja viimeiset metrit kuparikaapelia pitkin, nopeutuu koko ajan. Elisa on jo testannut Suomessa uutta huippunopeaa G.fast-teknologiaa, jonka avulla saavutettiin 880 Mbit/s nopeus. Huippunopea laajakaista ei siis tulevaisuudessakaan vaadi valokuitua kotiin asti ja kaivuutöitä, vaan on toteutettavissa olemassa olevilla valokuitu- ja kuparikaapeleilla.

Jos kuitenkin tarvitset nopeinta mahdollista yhteyttä, niin kotiin asti viety valokuitu on tietenkin aina nopein yhteys. Ota yhteyttä ja kysy, miten saat tarvittaessa valokuidun kotiisi asti, yksin tai yhdessä naapureiden kanssa.