Ovatko lapsiyrittäjät nettimaailman uusi ilmiö?

Netissä nuorikin voi alkaa yrittäjäksi. Haavetta ammatista tubettajana tai pelialalla pohjustetaan usein jo alakouluikäisenä. Nelli Orell aloitti ammattimaisen tubettamisen 13-vuotiaana.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Nelli Orell

Yrittäjäksi 13-vuotiaana

Nelli Orell, 14, aloitti yrittämisen aikaisin. Jo ala-asteikäisenä hän myi tekemiään koruja. Videokuvaamisen hän aloitti 12-vuotiaana. Pian syntyi ajatus omasta YouTube-kanavasta. Sen hän sai 13-vuotissyntymäpäivänään.

Verkossa alaikäinenkin pääsee kokeilemaan osaamistaan ja yksinyrittäjyyttä. Tubettajakokeilijoita on verkko täynnä, mutta harvalla riittää määrätietoisuutta suunnitelmalliseen tekemiseen. Vielä harvemmalla on tietoa, mitä lakeja ja sääntöjä liittyy yrittämiseen.

”Olimme tarkkoja, että Nelli toimii suositusten ja lain mukaan. Puhuimme tekijänoikeuksista ja yksityisyydensuojasta. Painotimme, että ei pidä kertoa videoilla asioita, joista voisi olla vahinkoa. Julkinen esiintyminen altistaa myös ikäville kommenteille. Keskustelimme, miten suhtautua niihin”, kertoo Nellin äiti Nina Orell.

Oppi löytyy googlaamalla

Puolitoista vuotta videoblogannut eli vlogannut Nelli Orell opetteli kuvaamisen, valaisemisen, äänittämisen ja editoimisen kokeilemalla ja ahkerasti googlaamalla. Menestyksen periaatteet hän oppi netistä.

”Jos haluaa katsojia ja seuraajia, pitää olla aktiivinen. Kun tein etelänmatkalta tavallista enemmän sisältöjä, sain heti 2 000 uutta seuraajaa. Tekemisessä pitää olla myös selkeä linja. Instagramissa feedin pitää olla yhtenäinen: sama filtteri, sama fiilis, eikä koskaan kahta selfietä peräkkäin”, Nelli opastaa.

”Muita matkimalla ei pääse pitkälle. Pitää olla oma ääni ja linja. Minun juttuni oli aluksi piirustusvideot. Niistä tuli nopeasti suosittuja, ja niiden avulla sain ensimmäisen yritysyhteistyöni, kun kynäfirma sponsoroi tusseilla."

”Olen kehittynyt tekemällä paljon. Myös hyvä kalusto on tärkeä. Minulla on neljä kameraa, jalustat, softboxit valaistukseen, erillinen mikrofoni, greenscreen, ammattimaiset editointi- ja kuvankäsittelyohjelmat sekä hyvä tietokone”, Nelli luettelee.

Ammattimaiset välineet vaativat pääomaa. Vaikka vanhemmat ovat sponsoroineet välineistöä, Nelli haluaa tienata työllään myös työvälineet.

Videoiden tekeminen vaatii aikaa

Jatkuva ja laadukas video- ja kuvatuotanto vaatii aikaa. Nelli laskee, että hänellä menee yhden videon kuvaamiseen ja editoimiseen keskimäärin noin 5-10 tuntia. Lisäksi pitää suunnitella ja käsikirjoittaa sekä hankkia mahdollista rekvisiittaa.

Nelli ei pahoittele kulunutta aikaa, sillä hän tekee sitä, mistä pitää. Videoiden tekeminen on tuonut myös uusia ystäviä ja itseluottamusta.

“Paras hetki on, kun on saanut videon valmiiksi. Myös videon julkaiseminen ja kommenttien seuraaminen on kivaa. Ilman ihania katsojiani, en varmaan tekisi näin paljon videoita”, Nelli pohtii.

Harrastuksesta työ

Noin 30 ammattitubettajan yhteisöä manageroivan Töttöröön vastaava tuottaja Sanna Rousi kertoo, että monet työkseen tubettavat ovat aloittaneet videokuvaamisen hyvin nuorina.

”Työtä vloggaamisesta voi tulla vasta, kun oma idea on jalostunut persoonalliseksi tekemiseksi, jossa on selkeä punainen lanka. Vloggaajan pitää olla karismaattinen mutta aito. Laadukkaita videoita pitää julkaista tasaisesti, esimerkiksi kerran viikossa”, Rousi sanoo.

YouTube-verkostoihin voi hakeutua, kun on valmis idea ja kasvava yleisöpohja. Ikä ei ole verkostoon liittymiselle este, sillä kyse ei ole työsuhteesta vaan tubettajat ovat yrittäjiä, joiden kaupallisista kumppanuuksista Töttöröö vastaa. Alle 18-vuotiaita vloggaajia Töttöröön tallissa ei vielä ole

”Rahaa tubettajat tienaavat sisältömarkkinoinnilla, eli tekemällä yhteistyövideoita yritysten kanssa, live-keikoilla ja etumainostuloilla. Uusinta ovat tubettajien lisenssituotteet”, Rousi kertoo.

Yli kaksi miljoonaa katselua

Nellin Youtube-kanavalla on jo 27 400 ja Instagramissa 24 200 seuraajaa. Videoita on katsottu yli kaksi miljoonaa kertaa. Tämä on määrätietoisen tekemisen tulosta, sillä Nelli haluaa tästä itselleen työn.

”On hieno tunne, kun saa omaa rahaa ja pystyy tienaamaan tekemällä sellaista, mistä tykkää”, Nelli sanoo. Hän saa nykyään lähes viikoittain yhteistyöehdotuksia yrityksiltä. Yhteistyöt valitaan vanhempien kanssa. Nellillä on verokortti, ja tulot tulevat omalle tilille.

”Olen ostanut rahoilla jo Michael Korsin laukun”, Nelli kertoo.

Nellin äiti Nina Orell toivoo, että yrittämistä opetettaisiin lapsille jo koulussa, sillä tulevaisuudessa moni työllistää itse itsensä.

Lue, mitä on hyvä tietää, kun lapsi aloittaa tubettamisen.

Tutustu Nellin vlogiin.

 
 

divider

Pelipalvelimen ylläpitäjäksi 13-vuotiaana

Huoneessa on iso näyttö ja ympärillä surraa kaksi tehokasta tietokonetta. Nemo Mannermaa, pelimaailmassa paremmin tunnettu Nogor, 14, antaa Skypessä ohjeita hollantilaiselle koodarille ja chattaa Youtube-videoihin markkinointitekstejä tuottavan intialaisen pelaajan kanssa. Koodaukset ja videot liittyvät Flan’s mod -pelipalvelimeen, joka Nogorilla on ollut runsaan vuoden.

Hän on pyörittänyt Flan’s mod -pelipalvelin HorizonFlansia Minecraft-pelaajille 13-vuotiaasta asti. Tavallisesta Minecraftista HorizonFlansin erottaa muun muassa se, että siellä voi pelata sotapelejä Minecraft-maailmassa. Palvelimen Nogor vuokrasi ja perusti huomattuaan, että oli syntynyt markkinarako ison tekijän lopetettua toimintansa.

Palvelimen aloittamista edelsi paljon töitä, kuten Minecraft-maailman koodaaminen flans modiksi ja Minecraft-ympäristöjen rakentaminen.

”HorizonFlansissa on erilaisia sotaympäristöjä ja niihin sopivat aseet, lentokoneet ja tankit, joilla voi taistella historiasta tutuilla sotatantereilla tai kuvitelluissa tilanteissa”, Nogor kuvailee.

Kovin kannattavaa bisnestä palvelimen ylläpitäminen ei ainakaan vielä ole, sillä siihen kuluu paljon rahaa ja aikaa. Rahaa menee serverin vuokraan ja tulee lähinnä lahjoituksista, joita vastaan pelaajat voivat saada etuuksia peliin, kuten hienoja univormuja. Pelaajat tukevat palvelimen ylläpitoa ennen kaikkea, koska he haluavat sen jatkuvan. HorizonFlansillä onkin jo paljon faneja. Se tuli selväksi, kun kilpailijat hakkeroivat palvelimen ja tuhosivat pelimaailman: fanit ja pelaajat auttoivat sen uudelleenrakentamisessa. Osa vakituisista pelaajista on nykyään myös henkilökuntaa: he esimerkiksi koodaavat tai moderoivat keskustelufoorumia.

Nykyään HorizonFlansissa pelaa yli 3 000 pelaajaa. Nogorin serveri on jo saanut sen verran mainetta, että häneltä on kysytty, onko serveri ostettavissa.

”Välillä kyllä kaduttaa, että tuli ryhdyttyä tähän, sillä jatkuva esittelyvideoiden tekeminen, kehitystyö ja keskustelufoorumilla vastaaminen vievät paljon aikaa. Toisaalta olen oppinut paljon sellaista, mitä en muuten osaisi. Siitä on ollut hyötyä koulussa”, hän sanoo.

Nimimerkki Nogor on HorizonFlansin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän ei käytä omaa nimeään peliyhteyksissä.


9 vinkkiä nuorelle nettiyrittäjälle & vanhemmalle

*Perusta lapselle oma pankkitili.

*Hanki lapselle oma verokortti.

* Luokaa lapselle oma sähköpostitili ja tarvittavat some-tilit.

*Jos toiminta laajenee, harkitkaa toiminimen perustamista.

*Jos lapselle tulee yrityspostia, poste restante -osoite on parempi kuin kotiosoite.

* Oma käyntikortti antaa uskottavuutta.

* Verkkosivuilla tai videoissa on hyvä kertoa, miten yrittäjään saa yhteyden.

*Älä lähde mukaan kaikkiin ehdotuksiin, joissa tarjotaan rahaa tai etuuksia. Valitse tarkoin, kenen kanssa teet yhteistyötä.

*Omasta osaamisesta kannattaa kertoa, sillä siitä voi olla hyötyä esimerkiksi kesätöitä hakiessa.

Vinkit antoi Nina Orell, lapsiyrittäjän äiti ja yrittäjä itsekin.

Tutustu myös: Näin tubettajaksi tullaan