Luppoaika hyödyksi: opi uusi kieli nopeasti

Bussia odottaessa ja työmatkoilla voi tehdä muutakin kuin selata somea. Opettelisitko tänä syksynä vaikka uuden kielen? Testasimme neljä sovellusta kielten opiskeluun.

Teksti: Osku Kannisto

Jaksaisitko opetella uuden kielen, jos opiskeluun kuluisi vain 5–15 minuuttia päivässä? Älypuhelinsovellusten avulla kieliä voi opetella juuri silloin, kun on hetki aikaa. Kieliopin harjoittelun sijaan sovelluksissa lähdetään heti kartuttamaan sanavarastoa ja harjoittelemaan keskusteluja. Testasimme neljää kielisovellusta, joista kaksi on suomenkielistä, kaksi englanninkielistä:

worddive

 1. Kun haluat kasvattaa sanavarastoa

Suomenkielinen WordDive on yksinkertainen sovellus perussanojen opiskeluun. Helpoimmissa harjoituksissa sanoja valitaan valmiista vaihtoehdoista kuvien perusteella. Keskitason harjoituksissa tarkistetaan sanojen oppiminen tavuttamalla. Pääharjoituksissa sanat pitää kirjoittaa itse. Sovelluksen ilmaisversio on kuitenkin varsin rajattu, ja jo lyhyellä käytöllä toistoa tulee liikaa. Puhumisharjoituksia jää kaipaamaan.

Androidille

iOSille 

mondly

 2. Kun haluat oppia keskustelemaan

Mondly on monipuolisempi vaihtoehto opiskeluun suomeksi. Harjoitukset ovat selkeitä ja niissä on valinnanvaraa. Sanoja opetellaan tehokertauksella yksittäin ja lauseissa. Harjoituksissa kerrataan sopivasti vanhaa ja kasvatetaan sanavarastoa tasaiseen tahtiin. Joka harjoituskokonaisuuden päätteeksi näkee, kuinka paljon kehitystä on tapahtunut. Sovelluksen ehdoton huippu ovat chatbox-harjoitukset, joissa lausutaan keskusteluja. Sovellus tunnistaa puheen ja muuntaa sen tekstiksi. Lopuksi voi vielä kuunnella omat lausumisensa ja verrata niitä oikeisiin. Sovelluksessa on monipuoliset kielivaihtoehdot.

Androidille 

iOSille

duolingo2

 3. Kun pystyt opiskelemaan englanniksi

Jos osaat englantia perustasoisesti, vaihtoehtoja muiden kielien opiskeluun löytyy runsaasti. Englanninkielisessä, ilmaisessa Duolingossa harjoitukset ovat monipuolisia ja etenevät määrätietoisesti. Alussa opitaan tuttuja sanoja, värejä ja kysymyksiä. Suullinen harjoittelu kuuluu kiinteästi mukaan. Huono puoli on, että omia ääntämyksiään ei pääse itse kuuntelemaan. Sovellus palkitsee päivän tavoitteiden saavuttamisesta, ja lisäharjoituksia voi ostaa pisteillä.

Androidille

iOSille

Windowsille

memrise

 4. Kun haluat oppia varmasti

Memrise on systemaattinen opiskeluympäristö, jossa muita kieliä opitaan englannin pohjalta. Englannin taito on siis tarpeen. Sovellus panostaa toistoon ja kertaukseen. Harjoitukset etenevät pänttäävästi, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Sanat jäävät mieleen erittäin tehokkaasti. Harjoituksissa opitaan 3–5 sanaa kerrallaan. Etenemisnopeus on hitaampi kuin Duolingossa. Suullisia harjoituksia jää kaipaamaan. Natiivi puhuja onneksi lausuu kaikki sanat ja fraasit harjoitusten aikana, joten lausumisharjoitukset voi tehdä itsenäisesti opiskelun lomassa.

Androidille 

iOSille

Windowsille