Outo kuvake Windows-tietokoneen alapalkissa? Omaguru kertaa yleisimmät vaihtoehdot

Tietokoneen oikeassa alakulmassa näkyy oletuksena päiväys ja kellonaika. Näiden vasemmalla puolella on erilaisia kuvakkeita. Omaguru kertoo, mitkä ovat yleisimpien kuvakkeiden merkitykset.

Useimmat alapalkissa esiintyvät kuvakkeet ovat verkkoyhteyden, tietoturvaohjelman ja näytönohjaimen ohjelmiston, äänenvoimakkuuden sekä kannettavissa tietokoneissa myös akun varaustason kuvakkeet. Alapalkissa voi olla myös muita kuvakkeita – tämä riippuu tietokoneelle asennetuista ohjelmista.

Usein alapalkin kuvakkeiden päällä voi olla varoituskolmio, huutomerkki tai muu merkki. Kuvakkeen päälle ilmestyvät merkit ilmaisevat esimerkiksi päivityksistä, ongelmista tai muusta sellaisesta, johon käyttäjän tulisi reagoida.
Jos verkkoyhteydessä on ongelmia, verkkoyhteyden kuvakkeen päälle voi ilmestyä varoituskolmio tai punainen rasti. Kieltomerkki äänenvoimakkuuden kuvakkeen päällä kertoo siitä, että äänet on mykistetty koneelta. Huutomerkki kuvakkeen päällä ilmaisee, että sovellus on päivitettävissä. Jos kuvakkeen päällä on jokin numero, on päivityksiä usein saatavilla useampia. Päivityksistä voidaan ilmaista myös muilla tavoin: esimerkiksi Java-sovelluksen kahvikupposkuvake tulee näkyville alapalkkiin yleensä vain, jos Javaan on saatavilla päivityksiä.

Mikäli tietokoneesi alapalkissa on jokin muu sinua mietityttävä kuvake, tai esimerkiksi internetyhteytesi ei toimi, vaikka muut samassa verkossa olevat laitteet toimivat, Omaguru suosittelee olemaan yhteydessä asiantuntijaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Tutustu Elisan Omaguruun

Eikö laitteesi löydä wlan-verkkoa? Omaguru neuvoo.