Päihittääkö älypuhelin television?

Nuoret ovat vieneet ohjelmien katsomisen perinteisestä televisiosta mobiililaitteille. Nyt keski-ikäiset seuraavat nuoria. Lue, miten ja miksi nuoret näyttävät suuntaa vanhemmille.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Muistatko vielä, kun puhuttiin sohvaperunoista, jotka pötköttävät illat pitkät tv:n edessä? Ei siitä kauan ole, mutta muutos on ollut nopea: nykyään katsojat liikkuvat laitteilta ja sisältökanavilta toiselle ja katsovat ohjelmia puhelimesta ja tabletista missä ja milloin vain.

”Katsojat haluavat yhä enemmän vaikuttaa siihen, missä, miten, mitä ja milloin katsovat. Tarjonnan runsaus ja mobiililaitteiden mahdollistama vapaus katsomisen paikan ja ajan valintaan ovat mullistaneet katsomiskulttuurin”, kertoo Tatu Kauppinen Prior-tutkimusyhtiöstä. Prior toteutti Näin Suomi viihtyy -tutkimuksen, joka kartoitti kuluttajien katsomistottumuksien muutosta.

Mobiililaitteilla katsominen on kaksinkertaistunut

Mobiililaitteella ohjelmia katsovien osuus on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa Näin Suomi viihtyy -tutkimuksen mukaan. Arviolta 1,3 miljoonaa 15−75 vuotiasta suomalaista ja 15−17-vuotiaista 49 prosenttia katsoo päivittäin tai viikoittain televisio-ohjelmia älypuhelimella tai tabletilla. Nuoret katsojat ovatkin edelläkävijöitä katsomisen kulttuurin muutoksessa.

”Nuoret ovat uteliaita ja ottavat helposti kokeiluun uusia sovelluksia ja laitteita. Monet nykylaitteista ja -sovelluksista ovat tukeneet tavalla tai toisella sosiaalista kanssakäymistä ja ovat kiinnostaneet siksi. Teini-iässä sosiaaliset suhteet ja ystäväpiiri ovat tärkeämmässä roolissa kuin missään muussa vaiheessa elämää”, Tatu Kauppinen pohtii.

Ohjelmasisältöjä mobiililaitteilla katsovien määrä on lisääntynyt eniten 41−50-vuotiaiden keskuudessa, kahdessa vuodessa 13 prosentista 44 prosenttiin.

”Mobiililaitteiden ja median käytössä nuoret ovat tällä hetkellä tiennäyttäjiä. Nuorten mediakäyttöä seuraamalla voi nähdä, mitä tapahtuu kohta valtaväestössä. Esimerkiksi nuorten keskustelualustana suosioon noussut WhatsApp on nykyään jo kaikkien käytössä”, Kauppinen selittää.

tvjuttu2

Youtube loi pohjan uudelle katsomiskulttuurille

Ohjelmatarjonnan räjähdysmäinen kasvu on yksi syy siihen, että mobiilikatsomisen suosio on lisääntynyt. Myös paremmat laitteet sekä entistä toimivammat ja edullisemmat mobiilidatayhteydet ovat vaikuttaneet suosion kasvuun.

”Youtuben kaltaiset palvelut ovat muuttaneet katsomiskulttuuria. Youtubessa on ollut jo pitkään järjettömän laaja arkisto sisältöjä, jotka eivät lopu kesken. Se on luonut pohjaa uudenlaiselle mediankäytölle”, kertoo Tanja Sihvonen, viestintätieteiden professori Vaasan yliopistosta.

Sihvosen mukaan katsomiskulttuuriin vaikuttaa myös se, että ihmisten oma viestiminen visualisoituu ja videoituu kovaa vauhtia. Nuoret tekevät jatkuvalla syötöllä audiovisuaalisia sisältöjä ja viestivät mobiililaitteilla Snapchatissa ja Instagramissa. Kaikki tämä vaikuttaa myös siihen, miten erilaisia kaupallisia tilausohjelmapalveluja käytetään. Sisältöjen mobiilikäytöstä on tullut uusi normaali.

Mobiililaitteilla katsovat tyytyväisimpiä ohjelmiin

”Tutkimuksen mukaan mobiililaitteilta ohjelmia katsovat ovat tyytyväisempiä ohjelmatarjontaansa kuin pelkästään televisiosta ohjelmia katsovat. Uskon, että valinnanvapaus ja oma kontrolli katsomiseen lisäävät tyytyväisyyttä”, sanoo Elisa Viihteen sisältöliiketoiminnasta vastaava Ani Korpela.

Ohjelmatarjonta perinteisen televisiokanavien ulkopuolella on kasvanut valtavasti, mikä lisää ohjelmien katselua eri laitteilta.

”Ihmiset käyttävät eri välineitä rinnakkain ja eri tarkoituksiin”, sanoo Korpela.

Kyselyn mukaan noin puolet suomalaisten televisio-ohjelmien katselusta on nykyään muuta kuin perinteistä, reaaliaikaista television katsomista. Kun erilaiset ohjelmakirjastot ja tilausvideopalvelut ovat saatavilla myös mobiililaitteisiin, se lisää myös mobiilaitteiden käyttöä ohjelmien katsomisessa.

”Mobiililaitteilla katsotaan muutakin kuin televisio-ohjelmia, esimerkiksi elokuvia.” Korpela muistuttaa.

Näin Suomi viihtyy -tutkimus tehtiin vuonna 2016. Tutkimukseen osallistui 1320 15−75-vuotiasta internetin käyttäjää. Tutkimuksen tilasi Elisa.

Tutustu Elisa Viihteeseen, josta voit katsoa ohjelmia puhelimella, tabletilla, tietokoneella ja televisiosta Elisa Viihteen digiboksin kautta.